VIDEO / Povestea lui Dick Fosbury, cel care a revoluționat săritura în înălțime

Autor: Pompiliu Constantin

Presa internațională aduce un omagiu celui care a fost Dick Fosbury, mort la vârsta de 76 de ani. Campion olimpic la săritura în înălțime în 1968, americanul a revoluționat săritura în înălțime cu o nouă tehnică, pe care toți atleții o folosesc astăzi.

La Jocurile Olimpice de la Mexico City, el a captivat publicul, a intrigat tehnicienii și a distrat jurnaliștii care erau avizi de evenimente aparte. În întreaga lume, modul său neobișnuit de a sări i-a interesat pe cei care căutau ceva deosebit în lumea atletismului.

Săritura sa a devenit cunoscută ca "Fosbury flop" și i-a adus medalia de aur la Jocurile Olimpice din 1968. Nimeni nu mai sărise pe spate, iar lejeritatea cu care el a depășit ștacheta aflată la 2,24 m i-a fascinat pe spectatori.

Longilin, cu un legănat ciudat înainte și înapoi, Fosbury sărea într-o curbă grațioasă, dar energică, inspirat de manualele de biomecanică. Flop-ul Fosbury a cucerit lumea, iar în zilele noastre toată lumea sare ca el.

Fiu al unor imigranți englezi de la care a moștenit paloarea și ținuta, Dick Fosbury avea o dragoste profundă pentru atletism. Destul de bolnăvicios, era pasionat de săritura în înălțime, depășind 1,15 m la 11 ani și chiar 1,75 m la 16 ani, dar nimic nu anunța intrarea în istorie.

Declicul s-a petrecut după ce a intrat la Universitatea din Oregon, în 1966. Și-a folosit cunoștințele de mecanică pentru a propune un alt fel de săritură, iar până la Jocurile Olimpice din 1968 doar cercul său de apropiați era la curent cu noua tehnică. Cheia era ăn faptul că în fiecare moment al săriturii centrul de greutate al sportivului rămânea sub nivelul ștachetei.

 

Din 20 octombrie 1968, toată lumea avea să-l cunoască pe cel care a venit ca un anonim și a plecat cu o medalie de aur și un loc în cărțile de istorie. „Dacă nu aș fi găsit eu acest stil, probabil altcineva avea să-l inventeze”, a declarat cu modestie Dick Fosbury.

Iată mai joc un material video cu săritura lui Dick Fosbury la Jocurile Olimpice din 1968:


 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 15 Oct. 2023

Maratonul Internațional București a fost câștigat de marocanul Mohamed Chaboud

 Peste 15 000 de oameni au alergat la Maratonul Internațional București.

Autor: Nicolae Comănescu / 14 Oct. 2023

ANALIZĂ / India vrea să organizeze Jocurile Olimpice din 2036. Care sunt atuurile sale

 India are o economie în creștere și o populație care vrea să simtă acest lucru. 

Autor: Nicolae Comănescu / 09 Oct. 2023

Cartea "Forţa femeilor în sport", un volum care poate inspira tinerele generații

 Muzeul Sportului din Capitală a găzduit lansarea volumului "Forţa femeilor în sport".

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comanescu / 26 Feb. 2024

Sebastian Baez, spirit competitiv. Argentinianul face un salt mare în carieră prin titlul de la Rio

 Openul de la Rio a devenit epicentrul triumfului tenisului argentinian, iar Sebastian Báez, în vârstă de 23 de ani, a fost protagonistul unei petreceri de neuitat.

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Feb. 2024

Editorial / Cazul Edvard Novak readuce în discuție coșmarul cicliștilor: traficul auto și șoferii neglijenți

 Cazul ciclistului de 20 de ani readuce în discuție modul în care se respectă regulile de circulație într-o țară aglomerată de mașini și cu o adâncă lipsă de respectare a regulilor rutiere, cum este România.

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Feb. 2024

Analiză / Copiii lui Klopp peste blazata Chelsea. Liverpool a câștigat Carabao Cup

 În urma triumfului dramatic al lui Liverpool în finala Carabao Cup împotriva lui Chelsea, toată lumea a elogiat echipa tânără trimisă de Jurgen Klopp pe teren, în contrast cu fotbaliștii de sute de milioane de euro ai lui Chelsea.