
Autor: Pompiliu Constantin
Presa internațională aduce un omagiu celui care a fost Dick Fosbury, mort la vârsta de 76 de ani. Campion olimpic la săritura în înălțime în 1968, americanul a revoluționat săritura în înălțime cu o nouă tehnică, pe care toți atleții o folosesc astăzi.
La Jocurile Olimpice de la Mexico City, el a captivat publicul, a intrigat tehnicienii și a distrat jurnaliștii care erau avizi de evenimente aparte. În întreaga lume, modul său neobișnuit de a sări i-a interesat pe cei care căutau ceva deosebit în lumea atletismului.
Săritura sa a devenit cunoscută ca "Fosbury flop" și i-a adus medalia de aur la Jocurile Olimpice din 1968. Nimeni nu mai sărise pe spate, iar lejeritatea cu care el a depășit ștacheta aflată la 2,24 m i-a fascinat pe spectatori.
Longilin, cu un legănat ciudat înainte și înapoi, Fosbury sărea într-o curbă grațioasă, dar energică, inspirat de manualele de biomecanică. Flop-ul Fosbury a cucerit lumea, iar în zilele noastre toată lumea sare ca el.
Fiu al unor imigranți englezi de la care a moștenit paloarea și ținuta, Dick Fosbury avea o dragoste profundă pentru atletism. Destul de bolnăvicios, era pasionat de săritura în înălțime, depășind 1,15 m la 11 ani și chiar 1,75 m la 16 ani, dar nimic nu anunța intrarea în istorie.
Declicul s-a petrecut după ce a intrat la Universitatea din Oregon, în 1966. Și-a folosit cunoștințele de mecanică pentru a propune un alt fel de săritură, iar până la Jocurile Olimpice din 1968 doar cercul său de apropiați era la curent cu noua tehnică. Cheia era ăn faptul că în fiecare moment al săriturii centrul de greutate al sportivului rămânea sub nivelul ștachetei.
Din 20 octombrie 1968, toată lumea avea să-l cunoască pe cel care a venit ca un anonim și a plecat cu o medalie de aur și un loc în cărțile de istorie. „Dacă nu aș fi găsit eu acest stil, probabil altcineva avea să-l inventeze”, a declarat cu modestie Dick Fosbury.
Iată mai joc un material video cu săritura lui Dick Fosbury la Jocurile Olimpice din 1968:
Sub sloganul „Roma, o cursă eternă”, maratonul de la Roma a oferit un adevărat spectacol.
Mai multe detalii despre acest curs puteți găsi pe site-ul Poligon Educational.
Bianca Ghelber a avut o evoluție bună în Cupa Europei de aruncări de la Leiria (Portugalia).
Naționala de fotbal a României a început cu o victorie în preliminariile Campionatului European.
Florin Bratu nu se poate lăuda cu vreo performanță notabilă pe la echipele antrenate.
Incidentul datează din 2021.