SPECIAL / Povestea Saniei Mirza. De la terenurile cu bălegar de vacă la un star care inspiră

Autor: Nicolae Comănescu

Sania Mirza încheie în această săptămână un drum de 30 de ani în tenis, în care a cunoscut numeroase provocări, dar la capătul căruia a devenit un simbol pentru sportul mondial.

Jucătoarea de tenis a câștigat 43 de titluri majore în carieră, inclusiv trei de Grand Slam, iar prin succesele sale a inspirat numeroase fetițe să se apuce de sport în general și de tenis în particular.

Povestea ei a început pe terenuri acoperite de balegă de vacă în sudul Indiei și se încheie pe un stadion de tenis de ultimă generație aflat între zgârie-norii strălucitori ai Dubaiului.

La Australian Open, pe faimoasa arenă Margaret Court, Sania Mirza a înregistrat ultima sa victorie la un Grand Slam alături de compatriotul său indian Rohan Bopanna. A fost o semifinală spectaculoasă, după care sportiva și-a îndreptat atenția către fiul ei de patru ani, Izhaan, care a sărit pe teren și a alergat în brațele mamei sale.

Deși Mirza și Bopanna au pierdut finala, pentru fani a rămas imaginea unei mame în vârstă de 36 de ani ajungând în decisiv la un Grand Slam și sărbătorind alături de copilul ei.

"Dacă, prin revenirea la cel mai înalt nivel al jocului după ce am avut un copil, am reușit să inspir măcar o mamă să se întoarcă și să își urmeze visele, atunci mi-am făcut treaba", a declarat Mirza de mai multe ori pentru presa internațională.

Începutul călătoriei

Traseul tenisistic al Saniei a început la vârsta de șase ani, la un club sportiv din orașul său natal Hyderabad, unde terenurile erau făcute din balegă de vacă, care era aplatizată pentru a obține o suprafață netedă.

"Când am început eu, nimeni nu-și putea imagina o fată indiană care să practice tenisul ca profesie, cu atât mai puțin să concureze cu cei mai buni din lume", își amintește Mirza.

Ea a luat totul ca pe o joacă la început, dovadă că practica în paralel înotul și patinajul. La toate trei era remarcabilă.

"Am progresat repede la tenis, iar acest lucru i-a determinat pe părinții mei și pe antrenor să creadă că aș putea avea un talent pentru acest sport și au început să mă ia în serios. Deja la vârsta de opt ani, am câștigat un campionat regional rezervat celor sub 16 ani, învingând o fată de două ori mai mare decât mine. Nu am auzit niciodată pe nimeni spunând că nu sunt talentată, dar eram apreciată pentru munca mea”, povestește Sania Mirza pentru Al Jazeera.

Numai că la acel moment nu exista un sistem competițional pentru tinerii jucători de tenis indieni, cu atât mai puțin pentru fete. Familia și-a dat seama treptat ce are de făcut pentru a susține pasiunea fiicei, astfel că au căutat oportunități în afara Indiei.

Tatăl lui Mirza, Imran, și mama sa, Nasima, au însoțit-o pe rând la turneele internaționale și au îndeplinit atribuțiile de mentor al acesteia.

De la primele apariții notabile la numeroase trofee 

Momentul de declic s-a produs la Australian Open 2005, unde a ajuns în turul al treilea la simplu, fiind învinsă de viitoarea campioană Serena Williams. În același an, a ajuns în turul al doilea la Wimbledon, după care a devenit prima femeie indiană care a ajuns în turul al patrulea la US Open, unde a pierdut în fața favoritei Maria Sharapova.

"Reacția a fost incredibilă și m-a transformat într-o vedetă peste noapte", a spus ea, amintindu-și de perioada când avea 18 ani.

Până la finalul carierei a cucerit 43 de titluri majore. Cel mai bun sezon al ei a fost 2015-2016, când a făcut pereche cu fostul număr unu mondial Martina Hingis. Perechea a câștigat 16 titluri, inclusiv trei de Grand Slam, a ocupat primul loc în clasamentul de dublu feminin și a fost adesea numită una dintre cele mai bune echipe de dublu feminin din toate timpurile.

"Este foarte important pentru mine ca oamenii să mă întrebe de ce mă las, mai degrabă decât când. Să rămân la acest nivel mă solicită foarte mult din punct de vedere mental, emoțional și fizic. Nu mai am voința de a împinge până la capăt pentru a menține acest nivel", și-a explicat ea retragerea.

O sursă de inspirație

Sania Mirza este o sursă de inspirație pentru cei din jur. De altfel, ea a anunțat că retragerea din activitatea profesionistă nu înseamnă că renunță la tenis. Are o academie de tenis în Hyderabad de 10 ani și a deschis două academii în Dubai. 

Indianca a declarat că dincolo de performanțele sportive, se bucură că lumea a rămas cu mesajele transmise de ea și de provocările vieții ei.

"A fost foarte plăcut să știu că am reușit să fac o diferență în viața copiilor și tinerelor. Fetele din partea noastră de lume trebuie să depășească barierele culturale și religioase pentru a fi cele mai bune în orice aleg să facă în viață, iar dacă am reușit să inspir câteva fete să lupte pentru visele lor, atunci drumul meu a fost împlinit", a mai spus ea. 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comanescu / 26 Feb. 2024

Sebastian Baez, spirit competitiv. Argentinianul face un salt mare în carieră prin titlul de la Rio

 Openul de la Rio a devenit epicentrul triumfului tenisului argentinian, iar Sebastian Báez, în vârstă de 23 de ani, a fost protagonistul unei petreceri de neuitat.

Autor: Mihai Constantin / 10 Dec. 2023

Perechea Monica Niculescu - Cristina Bucşa, câștigătoare la Angers

 Monica Niculescu a reușit un succes notabil pe acest final de an. 

Autor: Mihai Constantin / 05 Dec. 2023

Top 10 cel mai bine plătite sportive din lume

 Coco Gauff s-a bucurat de cel mai important sezon al carierei sale în 2023 pe teren, iar acest lucru s-a simțit și în conturile bancare.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.