De ce somnul este important pentru forma fizică? Câte ore dorm sportivii de top

Autor: Mihai Constantin

Când ne gândim la pregătirea unui sportiv de top, puțini dintre noi și-ar imagina că somnul joacă un rol esențial în programul de pregătire. Specialiștii de la mai multe universități de prestigiu explică faptul că somnul este la fel de important ca un antrenament.

Astel, foarte mulți dintre cei mai buni sportivi din lume acordă o mare atenție somnului, pe care îl consideră o parte esențială a rutinei lor de antrenament.

Avem mai multe mărturii de la campioni din diferite sporturi. Elvețianul Roger Federer și argentinianul Lionel Messi mărturiseau că încearcă să doarmă 10-12 ore zilnic. LeBron James, starul NBA, își propune să aibă 8-10 ore de somn pe noapte. Serena Williams doarme opt ore în fiecare noapte, iar Tom Brady, legendar în NFL pentru longevitatea sa, spune că se culcă devreme și că doarme cel puțin nouă ore.

Un studiu recent a confirmat aceste tendințe și necesități. Cercetătorii australieni au efectuat o analiză pe 175 de sportivi de elită și au descoperit că sportivii au nevoie de 8,3 ore de somn pentru a se simți odihniți, dar că obțin de obicei 6,7 ore de somn. Cel mai mult somn este obținut de sportivii care adorm între orele 22:00 și 22:30 (7,2 ore) sau se trezesc între orele 09:00 și 09:30 (7,3 ore). Studiul poate fi citit AICI.

Așadar, studiile arată că somnul joacă un rol-cheie în metabolism, în creșterea și repararea țesuturilor (cum ar fi mușchii) și asigură funcționarea optimă a memoriei, a timpului de reacție și a procesului decizional. Toate aceste procese influențează performanțele sportive.

Aceste beneficii pot fi simțite și de amatorii care merg la sala de sport, care printr-un somn prelungit pot crește beneficiile exercițiilor fizice.

Somnul îmbunătățește capacitatea aerobică prin funcția mitocondriilor din organism. Un somn de doar 4-5 ore pe noapte timp de cinci nopți poate reduce funcția mitocondriilor la participanții sănătoși. 

Somnul este, de asemenea, important dacă vreți să vă dezvoltați forța sau mușchii pentru că permite sinteza proteinelor musculare. Cercetările arată că și doar câteva nopți de somn insuficient reduc răspunsul sintezei proteinelor musculare la aportul de nutrienți. 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 09 Iun. 2024

Noua generație a preluat controlul tenisului. Alcaraz, campion la Roland Garros. Sinner, lider mondial

 Novak Djokovic, ultimul mare nume din tripleta Federer-Nadal-Djokovic a coborât de pe primele două poziții ATP.

Autor: Nicolae Comănescu / 19 Apr. 2024

Garbine Muguruza, retragerea unei mari campioane

 După mai mult de un an de absență din circuitul feminin, jucătoarea de tenis Garbiñe Muguruza a decis să-și încheie cariera profesională la vârsta de 30 de ani.

Autor: Nicolae Comănescu / 14 Apr. 2024

Analiză / Nike se luptă să țină pasul cu concurența

 În industria echipamentului sportiv, a rămâne relevant poate fi o chestiune trecătoare.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 01 Aug. 2024

Îndemnurile lui David Popovici și ale antrenorului Adrian Rădulescu pentru copii și părinți

 David Popovici continuă să inspire o generație întreagă de tineri români, nu doar prin performanțele sale sportive, dar și prin mesajul său de a încuraja mișcarea și sportul ca stil de viață sănătos. 

Autor: Guy Aka Martial / 01 Aug. 2024

Simone Biles, uimitoare în concursul de individual compus de la Jocurile Olimpice

 Biles s-a ridicat la înălțimea așteptărilor.

Autor: Nicolae Comănescu / 29 Iul. 2024

David Popovici, supersonic ! Românul, campion olimpic la 200 metri liber

 David Popovici a adus a zecea medalie pentru România la înot în competițiile olimpice.