Carte de cățărare și alpinism, lansată de Laurențiu Anghel și Alex Găvan

Autor: Mihai Constantin

Iubitorii de cățărare și escaladă din România vor avea la dispoziție o carte de specialitate. Instructorul Lurențiu Anghel și alpinistul Alex Găvan au lansat cartea, care poartă semnătura primului dintre ei și prefața celui de-al doilea.

„Este o apariţie editorială istorică pentru iubitorii de verticale şi de munte din România”, spune Alex Găvan despre cartea „Căţărarea tradiţională şi de aventură". Despre autor el spune că explică totul de o manieră cu totul aparte, pe înțelesul tuturor.

”Mi-a luat mai bine de şapte ani să îl conving că harul pe care el îl are în ale instrucţiei căţărării tradiţionale curate merită şi este necesar a fi împărtăşit într-un volum de sine stătător. Cartea pe care o ţii acum în mâini este rodul manifestării şi distilării a peste patruzeci de ani petrecuţi pe verticală şi vertical”, scrie Alex Găvan în prefaţa cărţii.

Autorul, Laurenţiu Anghel, povesteşte că a început să se caţere în urmă cu peste patruzeci de ani, când în România se practica un singur stil hibrid, în care predomina căţărarea artificială pe trasee pitonate, pe care din ignoranţă îl numea „alpinism”.

„Intenția mea este de a le oferi celor interesaţi o bază teoretică minimală de la care să pornească în explorarea posibilităţilor pe care le oferă căţărarea curată, forma modernă a stilului tradiţional de căţărare. Cea mai mare parte a acestor cunoştinţe se referă în egală măsură şi la căţărarea de aventură, care este strâns înrudită cu stilul tradiţional”, explică Laurenţiu Anghel.

”Deşi am continuat să amenajez şi să urc trasee de escaladă sportivă, în ultimii cincisprezece ani m-a atras mai mult căţărarea liberă curată (cu protecţii mobile), pe care acum o practic cu preponderenţă, atât pe traseele din zonele „de trad” pe care le-am dezvoltat eu însumi în România şi în Bulgaria, cât şi în diferite zone de căţărare din alte ţări: Grecia, Marea Britanie, Iordania, Italia, Franţa, Turcia”, relatează el în prezentarea asociată volumului.

 Cartea „Căţărarea tradiţională şi de aventură" a fost tipărită în condiții grafice excepționale, într-un tiraj de 1000 de exemplare (260 de pagini cu formatul 165 x 235 mm), iar prețul de vânzare este de 94,50 lei (90 lei + TVA 5%).

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 28 Mar. 2024

Opinie / De ce ar fi bine ca educația nutrițională să fie o disciplină studiată în școli de către copii

 In peisajul educatiei in continua schimbare, importanta predarii copiilor despre nutritie devine tot mai evidenta.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.

Autor: Nicolae Comănescu / 14 Mar. 2024

Editorial / Cultura baschetului la Cluj-Napoca. 10 000 de oameni și o echipă pentru un oraș unit

 Atâta timp cât există o minge care sare și un coș, la Cluj spiritul baschetului va prospera.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!