SPECIAL / 10 concursuri montane din România de alergat în 2023

Autor: Pompiliu Constantin, Nicolae Comănescu

Concursurile de alergare montană din România au crescut de la an la an, iar în calendarul din 2023 sunt mai multe întreceri care merită luate în considerare. Fie că veți merge ca participanți, însoțitori sau pentru copii, atunci merită să vă aruncați o privire asupra acestor evenimente. Le-am notat în ordine cronologică, cu scurt descrieri. Evident, alegerea noastră este subiectivă și nu se dorește a fi un top. La multe dintre concursuri am participat, iar despre altele avem informații că sunt foarte bine organizate. Asta nu înseamnă că altele care nu apar în lista noastră sunt de neglijat, însă e complicat să realizezi un astfel de articol fără să nemulțumești pe cineva.

 

Maratonul Argonauților, sat Cheia, comuna Grădina, 8-9 aprilie 2023

Începem lista noastră cu evenimentul care se desfășoară la cea mai mică altitudine, dar care vă oferă provocări comparabile curselor montane. Mai ales cei care vor alege cursa lungă, de maraton, vor simți în picioare urcările și coborârile din ultimii 15 km. Concursul vă oferă ocazia să vedeți Cheile Dobrogei cu fauna și flora specifică, astfel că puteți avea parte de țestoase sau bujori de stepă pe traseu. Puteți alerga cursele de 6,25 km (Cursa Familiei), 6,25 km individual, 16 km, 21,3 km și 42,5 km. Traseul este aproape în totalitate alergabil, așa că poate fi o provocare interesantă înainte de a trece la altitudini mai mari.

 

Subcarpați Trail Run, Cocorăștii Misli, 6 mai 2023

După cum îi spune și numele, concursul nu este tocmai la mare altitudine, cel mai înalt punct fiind la 760 m. Evenimentul este la ediția a patra, dar deja este vânat de alergători, oferind trasee plăcute, abordabile, dar și o organizare foarte bună. Subcarpați Trail Race propune trei curse 11.8 km, 23.2 km și 43.5 km. Accesul este facil, la 20 km de Ploiești, iar atmosfera de la start/finish este printre cele mai plăcute. În 2022, principalele atracții au fost activitățile dedicate copiilor și van-ul cu burgeri.

 

Salomon Ecorun Moieciu, Moieciu de Sus, 20 mai 2023

Fostul Ecomarathon s-a transformat în Ecorun, dar a rămas la fel de atractiv și popular. Organizat într-o zonă recunoscută pentru peisajele superbe, Ecorun are avantajul unei oferte generoase ca spații de cazare. Evenimentul propune două curse pentru tineri și adulți, 14 km și 42 km, plus cursele copiilor. Pentru a prinde un loc la Salomon Ecorun Moieciu trebuie să fiți pe fază în ceea ce privește înscrierile, deoarece de obicei se epuizează în aproximativ o săptămână.

 

Msg Maraton Apuseni, Stațiunea Muntele Băișorii, 27 mai 2023

Competiția a consumat deja 11 ediții, de fiecare dată organizate de o manieră profesionistă, așa că nu avem motive să credem că nu se va întâmpla asta și cu edițiile viitoare. Cadrul natural este extraordinar, iar probele propuse participanților sunt variate. Începătorii se pot delecta cu proba de 12,2 km sau cursa familiei, iar cei mai experimentați pot alege între distanțele de 21,3 km, 44,1 km sau 87,6 km. Concursul oferă și puncte ITRA (International Trail Running Association).

 

XRace, Munții Siriului, 10 iunie 2023

Concursul este la a doua ediție, dar deja s-a dus vestea că debutul a fost spectaculos, nu doar ca traseu, dar și ca organizare. Evenimentul propune trei curse (7 km, 21 km, 47 km), cu un kit de participare generos. Peisajele sunt superbe, iar echipa de organizare competitivă. Fie că alegeți traseul de 21 km sau pe cel de 47 km veți ajunge la Lacul Vulturilor, de unde priveliștea este superbă. Locația de start este în apropierea orașului Nehoiu, în zona muntoasă a Buzăului, aproape de granița cu județul Covasna.

 

Retezat Sky Race, Cheile Buții, 17 iunie 2023

„Greu de terminat, greu de uitat” poate fi sloganul acestui eveniment care a debutat în 2012 și care a devenit foarte apreciat de către alergători. După cum ați putut intui nu este un concurs ușor, dar oferă provocări și peisaje spectaculoase. Evenimentul propune mai multe curse la care vă puteți înscrie: 7 km, 23 km, 28 km și 37 km. Ultimele trei probe au și diferență de nivel semnificativă. Retezat Sky Race propune și curse pentru copii. Evenimentul este foarte bine organizat, iar filmările de anii trecuți sigur vă vor convinge că merită să alergați aici.

 

Rodnei Sky Race, Borșa, 1 iulie 2023

Dacă vrei să te bucuri de urcări spectaculoase și coborâri pe măsură, Rodnei Sky Race e ceea ce trebuie. Traseele pleacă de la baza pârtiei de schi a stațiunii Borșa, iar distanțele deși poate sunt mai scurte decât la alte evnimente, cu siguranță vă vor pune la încercare. Traseul Cailor de 7 km are 600 m diferență nivel, Traseul Galațului de 16 km are diferență de nivel de 1250 de m, iar Traseul Puzdrelor are 26 km și 1800 m diferență de nivel. Mai există și un traseu de vertical running, pe pârtia olimpică, de 3 km lungime și 650 m diferență de nivel. Deocamdată site-ul organizatorilor este în reconstrucție, dar lăsăm mai jos o fotografie pentru a vă convinge de peisajele evenimentului.

 

Buila Trail Race, Bărbătești, 22 iulie 2023

Un alt concurs la început, dar care a avut parte de o primă ediție de succes este Buila Trail Race. Numeroase puncte forte au fost remarcate de participanți, precum punctele de control și de hidratare, traseul, atitudinea organizatorilor. Evenimentul oferă trei probe, 11 km, 19 km și 33 km, alături de curse ale copiilor.

 

Ciucaș X3, Cheia, 9-10 septembrie 2023

Ajuns la ediția a 13-a, Ciucaș X3 este renumit deja pentru numărul mare de participanți și traseele ofertante. Cursele propuse sunt 9 km, 21,9 km, 38,7 km și 106,4 km, iar cursa copiilor nu lipsește din program. Organizatorii s-au remarcat și prin tricourile propuse în anii anteriori, care au avut un design deosebit și au fost de o calitate superioară. În plus, localitatea în care se organizează concursul oferă numeroase locuri de cazare, iar participanții pot veni și cu cortul într-un spațiu amenajat în apropierea zonei de start.

 

Maratonul Montan Rafael, Codlea, 14 octombrie 2023

Evenimentul a ajuns la a opta ediție, iar participanții au lăudat de fiecare dată organizarea evenimentului. Organizatoare este Fundația Rafael, care se ocupă de persoanele cu dizabilități din Codlea și împrejurimi, astfel că evenimentul de alergare are și un scop caritabil. Aveți posibilitatea de a alege dintr-o varietate de curse, precum: crosul familiilor de 2 km, crosul de 5 km, dar și clasicele curse de 10 km, semimaraton și maraton. Acestea din urmă vă oferă și priveliști relaxante, pe lângă provocările specifice alergării.  

Dacă pe lângă cursele menționate de noi mai aveți și alte evenimente la care ați avut experiențe plăcute și pe care doriți să le recomandați, aveți la dispoziție secțiunea de comentarii. Spor la alergat !

Surse foto: Fisheye.ro, Subcarpați Trail Race, XRace și Rodnei Sky Race

Poate te interesează şi:

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 27 Apr. 2024

Nou record al României pe distanța de 10 km feminin

 Federaţia Română de Atletism a anunţat că sportiva naturalizată Joan Chelimo Melly a doborât recordul naţional în proba de 10 kilometri.

Autor: Nicolae Comănescu / 26 Apr. 2024

Cum reduci colesterolul cu ajutorul activităților sportive

 Activitatea fizică regulată este de multă vreme promovată ca o piatră de temelie a unui stil de viață sănătos.

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Apr. 2024

VIDEO / Muzeul Luvru, acaparat de activități sportive înainte de Jocurile Olimpice de la Paris

  Pentru a sărbători spiritul Jocurilor Olimpice care va cuprinde Parisul în vara acestui an, Muzeul Luvru propune o inițiativă inedită

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 10 Iun. 2024

Condamnare istorică pentru rasism în fotbalul spaniol. Se poate și la noi ?

 Trei fani ai Valenciei au fost condamnați la închisoare.

Autor: Nicolae Comănescu / 09 Iun. 2024

Noua generație a preluat controlul tenisului. Alcaraz, campion la Roland Garros. Sinner, lider mondial

 Novak Djokovic, ultimul mare nume din tripleta Federer-Nadal-Djokovic a coborât de pe primele două poziții ATP.

Autor: Pompiliu Constantin / 16 Mai 2024

Magia Cupei: Corvinul Hunedoara ne arată farmecul acestei competiții

 În ciuda unui format competițional total neatractiv, după cum este cel gândit de FRF, Cupa României la fotbal ne arată că mai are o urmă de farmec.