SPECIAL / Svetlana Romașina se retrage neînvinsă din înotul artistic

Autor: Mihai Constantin

Svetlana Romașina este considerată de mulți specialiști drept cea mai importantă sportivă din înotul artistic. Rusoaica are în palmares șapte titluri de campioană olimpică, iar cu acest bilanț impresionant, inegalabil, a pus capăt carierei sale strălucitoare.

Romașina se retrage la vârsta de 33 de ani, fiind cea mai medaliată înotătoare artistică olimpică și singura femeie care și-a încheiat cariera olimpică neînvinsă.

Ea a cucerit patru medalii de aur în proba pe echipe și trei în duet, dintre care două cu Natalia Ișcenko și una cu Svetlana Kolesnicenko.

Primul ei titlu olimpic a venit la Beijing 2008, unde a făcut parte din echipa rusă care a cucerit aurul. Ea a câștigat apoi titlurile la duet și pe echipe atât la Londra 2012, cât și la Rio 2016.

După ce a născut-o pe fiica sa Alexandra în 2017, Romașina a avut aproape doi ani de pauză, după care a revenit  cu alte medalii de aur la Tokyo 2020.

Pe lângă cele șapte titluri olimpice, Romașina a mai cucerit 21 de titluri mondiale, 13 titluri supreme europene și două medalii de aur la Universiada de vară.

"Ziua retragerii a venit. Cred că mi-am atins toate obiectivele, am realizat tot ce am putut... și fără sprijinul vostru, al fanilor, cu greu aș fi reușit, lucru pentru care vă mulțumesc foarte mult. Aș dori să îmi exprim imensa recunoștință față de antrenorii mei, familia și prietenii mei... Vă mulțumesc tuturor foarte mult pentru că ați fost alături de mine în toți acești ani”, a anunțat Svetlana Romașina.

 Sportiva s-a îndrăgostit de acest sport încă de foarte devreme.

„Am început înotul sincron când aveam șase ani. Eram o fetiță și nu știam nimic despre înot sincron, pentru că nu era popular în țara mea și am încercat doar să înot. Nu ne gândeam la sincronizare. Avem o clădire cu două bazine de înot, unul pentru înot și unul pentru sincron. Cred că a fost destinul. Când aveam 10 ani, antrenorul meu a plecat în altă țară, în Grecia. Și a trebuit să fac o alegere, să înot sau nu. Și am decis să continui”, a povestit Romașina.

Întrebată care este principala lecție învățată din sport, aceasta a răspuns:

„Am înțeles că nu trebuie să renunți niciodată. Cred că acest lucru poate fi folosit în toată viața, nu doar în sport, nu doar în sincron, pentru că am avut două operații și după aceea mi-am revenit foarte repede și am înțeles că poți face orice. Trebuie doar să te gândești la asta. Trebuie doar să ai obiectivul tău foarte clar”, a spus Romașina.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 21 Apr. 2024

Cum se văd Jocurile Olimpice de la Paris prin prisma dopajului din înotul chinez

 În sport, toată lumea trebuie să fie supusă acelorași reguli pentru ca sistemul să funcționeze corect.

Autor: Nicolae Comănescu / 20 Apr. 2024

Analiză / Bilanțul lui David Popovici la Naționalele de la Otopeni și perspectiva pentru Jocurile Olimpice

 David Popovici a câștigat categoric cele patru probe în care a concurat la Campionatul Naţional de Înot de la Otopeni, 50m, 100m, 200m și 400m. 

Autor: Nicolae Comănescu / 21 Oct. 2023

Kaylee McKeown, record mondial la 50 de metri spate

 Australiana Kaylee McKeown s-a impus în finala la 50 m, la Cupa Mondială de la Budapesta.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.