Amical: CSO Băicoi – AFC Bănești-Urleta 6-0

Autor: Vlad Roșca

Șase săptămâni ne mai despart de prima etapă a returului din Liga A Prahova (al patrulea eșalon valoric în ierarhia națională), programată pentru 4 martie. Ușor, ușor, echipele revin la pregătire și încep șirul meciurilor amicale.

Sâmbătă la matineu, CSO Băicoi și AFC Bănești-Urleta s-au întâlnit într-o partidă de verificare, prima pentru ambele din anul 2023 și, de asemenea, primul joc pentru fiecare dintre cei doi noi antrenori, instalați în funcție în pauza de iarnă. În rest, similaritățile dintre cele două formații par să se oprească la schimbările de pe băncile tehnice.

Liniile de clasament, dar și obiectivele asumate, sunt cât se poate de diferite: după disputarea a șaptesprezece etape, Băicoiul ocupă poziția a șaptea cu 30 de puncte (9v, 3e, 5î, golaveraj 56-18), în timp ce Bănești-Urleta doar pe a șaisprezecea (3v, 1e, 13î, golaveraj 22-57). Practic, în meciurile oficiale ale acestui sezon de până acum, Băicoiul a marcat cam tot atâtea goluri câte a primit Băneștiul (56 vs. 57), dar și inversa este valabilă, Băneștiul marcând (doar) cam câte a primit Băicoiul (22 vs. 18). Un indeit statistic ce avea să fie confirmat și în amicalul de sâmbătă, atât prin prisma scorului (6-0), cât și a celor întâmplate în teren, Băicoiul fiind, în mare măsură, la timonă și controlând jocul.

Și încă ceva: în meciul din etapa a șaisprezecea a campionatului, penultima a turului, CSO Băicoi s-a deplasat la Bănești pe 19 noiembrie, revenind de acolo nu doar cu cele trei puncte puse în joc, ci și cu o poartă proprie păstrată imaculată, respectiv cu zece goluri marcate. A fost unul dintre cele trei meciuri din turul de campionat în care Băicoiul a marcat cel puțin zece goluri (și, totodată, neprimind gol în niciunul dintre ele). Mai concret, din cele 56 de goluri înscrise în tur (medie de aproximativ 3 goluri pe meci), 32 au fost marcat în trei jocuri, la care se poate adăuga un 7-2 cu CSC Berceni. Așadar, 39 de goluri în patru meciuri, alte rezultate ale Băicoiului din tur fiind, în mare măsură, „italienești”: rezultate de egalitate sau diferențe de unul, două goluri.

 
Un gol hilar
 
Partida amicală s-a jucat pe Stadionul Petrolul din Băicoi, într-o sâmbătă însorită cu o temperatură plăcută pentru ianuarie, în fața a aproximativ 50 de priviri curioase să își vadă favoritele la lucru (deplasându-se și câțiva susținători din Băneștiul învecinat, o distanță de aproximativ 10 kilometri). Jocul a început sub nota de dominare a gazdelor, ceea ce nu ar trebui să surprindă ținând cont de rezultatele tocmai menționate, atacurile repetate concretizându-se în minutul 20 printr-un gol hilar: Cristian Gavrilă șutează pe jos de la aproximativ 17 metri, Stancu, se aruncă în genunchi pentru a prinde mingea, dar până la întâlnirea cu palmele sale, aceasta lovește o denivelare din teren și îl saltă pe portarul Băneștiului, poposind în plasa porții.
Primul șut pe poartă al oaspeților apare în minutul 36, când o acțiune unu contra doi este finalizată cu un șut pe jos, dar trimis încet și reținut fără probleme. După această șansă, însă, Băneștiul are un moment ceva mai bun, atacând careul advers în două faze consecutive, din care au rezultat și două lovituri de la colțul terenului, dar fără efect pe tabelă.
 
Prima repriză a fost la discreția Băicoiului, care ar fi putut marca mai mult, însă, spre dezamăgirea antrenorului Robert Lungu, în prea multe momente din preajma careului advers au fost căutate pase decisive care au scăzut tempo-ul, în ultimă instanță interceptate de defensiva adversă, în locul încercării unor finalizări mai rapide cu șuturi pe poartă. Și, totuși, golul avea să vină de la punctul cu var, când Horia Gabriel Nicolae îl execută pe Stancu printr-o scăriță elegantă, după ce, în prealabil, îl culcase pe acesta din urmă în colțul său drept. Băneștiul mai are o ocazie de a reduce din handicap în minutul 44, dar mingea trimisă din lovitură liberă de la aproximativ 25 de metri centru se oprește la picioarele apărătorilor din zid.
 
Pentru Bănești, îmbunătățirea poziției din clasament
 
La reluare (după o pauză scurtată de comun acord la cinci minute), ambii antrenori rulează mare parte a restului jucătorilor din loturile avute la dispoziție. De altfel, atât Robert Lungu, la Băicoi, cât și ex-divizionarul A din anii 2000, Florin Pancovici, la Bănești-Urleta, mai au de construit. După cum avea să declare Pancovici pentru blogul Fotbal Câmpinean la finalul amicalului cedat cu 6-0, scorul este mai puțin important în astfel de jocuri, contând, mai degrabă, să alcătuiască o echipă combativă, fiind „clar că avem mult de lucru și încercăm să reglăm din mers deficiențele cu care ne confruntăm”. Pancovici, care pe 4 februarie va împlini 46 de ani, își poate împărtăși din vasta experiență acumulată în cele peste 90 de partide de pe prima scenă a fotbalului românesc, la Petrolul Ploiești ori Ceahlăul Piatra Neamț. Pe lângă scopurile de acumulare și de mai buna legare a relațiilor de joc, meciurile amicale din pauza de iarnă mai sunt, pentru Pancovici și pentru secundul său, Alin Dinu, ocazii de trialuri pentru jucători în probe. Până acum s-au alăturat Cristian Dumitrache de la colega de eșalon Triumf Poiana Câmpina, respectiv Alexandru Cocoș, Gabriel Toma și Alexandru Alanchilovici, toți trei de la Atletic United Ploiești.
 
Obiectivele returului de campionat la AFC Bănești-Urleta vor consta în salvarea de la retrogradarea în liga a cincea și în urcarea, pe cât se poate, în clasament. În mod cert că săvârșirea de infracțiuni care conduc la lovituri de la 11m nu va face altceva decât să îngreuneze aceste deziderate. După doar cinci minute din repriza secundă, CSO Băicoi obține un nou penalty, executat de Radu Sebastian la firul ierbii, pentru bară-gol de 3 la 0. După cum admitea chiar Pancovici tot pentru blogul amintit, echipa pornește la un nou drum „în care disciplina și munca trebuie să primeze”. Cu două penalty-uri comise și două cartonașe roșii primite în acest amical (unul în minutul 88 pentru injurii la adresa arbitrului, al doilea un minut mai târziu rezultat dintr-un al doilea galben pentru o tragere de tricou), drumul pare încă lung.
 
Dar, pe de altă parte, după momentul celui de-al doilea gol încasat din penalty, și în ciuda scorului ce avea să ia proporții, Bănești-Urleta devine mai incisivă, oaspeții arătând ceva mai multă determinare, fond pe care apar și unele ocazii, chiar dacă rămân fără rod. Mai întâi prin Badea, în minutul 54, care după un clinci cu un fundaș advers, scapă în situație de singur cu portarul, dar șutează pe lângă poartă. După alte câteva șanse mai mici sau mai mari ale oaspeților, totuși, tot gazdele sunt cele care marchează, prin Gilberto Andrei (min. 60) și Silviu Ariciu (min. 72), prin două execuții frumoase: prima, un șut în diagonală din interiorul careului, bară-gol, a doua, o combinație de pase din prima în preajma careului, cu o centrare de pe dreapta care deplasează atât defensiva Băneștiului, cât și pe portar, lăsându-i lui Ariciu o poartă nepăzită pentru o încheiere din voleu cu latul dreptului. Apoi, în minutul 75, o pasă filtrantă pe ax central printre patru fundași îi deschide lui Toma Andrei un culoar care îl aduce față în față cu portarul pentru o finalizare facilă, marcându-se, în modul acesta, ultimul gol al meciului.
 
Băicoiul speră la Liga a III-a, din 2024
 
Se poate spune că ofensiva Băicoiului întâlnită în unele meciuri din campionat și-a făcut datoria și în acest amical (12-0 cu CS Brazi, etapa a patra; 10-0 la CS Strejnicu, etapa cincea; 7-2 la CSC Berceni, etapa a șaptea; 10-0 la AFC Bănești-Urleta în etapa a șaisprezecea). Un astfel de apetit ofensiv este mai aproape de ceea ce Robert Lungu (38 de ani în martie), el însuși trecut pe la Bănești în cariera de jucător, pe lângă legitimări la CS Ceptura, AS Ploiești, CSO Plopeni sau CS Păulești și fost antrenor al juniorilor U19 ai Astrei, și-ar dori de la fotbaliștii săi, cu ceva mai multă promptitudine la finalizare, mai ales că obiectivul pe termen scurt al băicoienilor este consolidarea unui joc și a unui lot cu ajutorul cărora, în sezonul 2023-2024, să se încerce câștigarea campionatului și promovarea în liga a treia. O speranță frumoasă a unui club dintr-un oraș cu tradiție fotbalistică, cel puțin la nivel local, alimentată, la fel ca în cazul multor localități prahovene, de industria petrolului din zonă. În anul 1977, Petrolul Băicoi câștiga liga a patra și promova pentru prima dată în Divizia C, după un baraj în dublă manșă cu Forestierul Covasna, pentru ca, în anul 2002, Metalul Băicoi să repete performanța, evoluând două sezoane în „C”. Lista transferurilor este deschisă și la Băicoi în vederea obținerii promovării peste un an și jumătate. O primă sosire importantă este cea a lui Nelu Bucă (38 de ani, fost la Unirea Slobozia, Înainte Modelu, CS Tunari, Dinamo II, CS Otopeni, Dacia Unirea Brăila), la un moment dat purtându-se discuții și cu Ovidiu Herea, înainte ca acesta să accepte oferta de a deveni secundul lui Eugen Trică la Concordia Chiajna.
 
Caseta tehnică
 
 

 
 
Cum s-a marcat
 
1-0 (min. 20): șut pe jos de la 17 metri, portarul Băneștiului, Stancu, se aruncă în genunchi pentru a prinde mingea, dar aceasta lovește o denivelare din teren și îl saltă, poposind în plasa porții;
 
2-0 (min. 40): Horia Gabriel Nicolae îl execută pe Stancu de la punctul cu var printr-o scăriță elegantă;
 
3-0 (min. 50): un al doilea gol consecutiv din penalty. Radu Sebastian șutează la firul ierbii și înscrie cu bara;
 
4-0 (min. 60): Gilberto Andrei, după un șut în diagonală din careu;
 
5-0 (min. 72): o combinație de pase rapide în preajma careului, centrare de pe dreapta și Ariciu finalizează din voleu, cu latul;
 
6-0 (min. 75): o pasă filtrantă pe ax central printre mai mulți fundași îl lasă pe Toma Andrei singur cu portarul pentru o finalizare ușoară.

 

 

 

 

 

 

 

Poate te interesează şi:

02 Mar. 2025

Echipa

Autor: Dan Voinea / 25 Apr. 2023

UTA are un nou antrenor. Mircea Rednic îl înlocuiește pe Laszlo Balint

Arădenii sunt pe locul 8 în play-out-ul Superligii și calificați în semifinalele Cupei.

Autor: Dan Voinea / 04 Feb. 2023

Banii nu aduc fericirea pe Stamford Bridge!

Enzo Fernandez a debutat la Chelsea, dar londonezii s-au încurcat pe teren propriu.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!