Steaua București câștigă Cupa României la polo masculin

Autor: Vlad Roșca

Nicio surpriză în Cupa României la polo masculin, ediția 2022-2023: așa cum era de așteptat, Steaua București și CSM Oradea și-au disputat ultimul act al turneului desfășurat în cvasi-anonimat la recent inauguratul complex sportiv de natație din Otopeni. Roș-albaștrii s-au impus cu 14-13 după un meci strâns, cum arată și scorul, aducând a paisprezecea Cupă din istorie în vitrinele cabinetului cu trofee din Ghencea. A fost și singurul meci televizat de la competiție, celelalte jucându-se în fața unor tribune mai degrabă goale (între aproximativ 20 și 100 de spectatori pe meci, în condițiile unei capacități de 3400 de locuri a cochetei arene din Otopeni). Este drept că întâlnirile din faza grupelor și din semifinalele au avut loc joi și vineri, peste ziua de lucru, cu câte opt meciuri pe zi, de la ora 9 dimineața până spre 9 seara, fiind mai greu accesibile din cauza programului de muncă. Dar asta nu scuză pe deplin lipsa de publicitate, mai ales că noul bazin oferă și împrejurările propice urmăririi unui astfel de răsfăț poloistic.

Un moment cheie

După cum aminteam, Steaua și CSM Oradea erau favoritele la accederea în finală, fiind repartizate în grupe diferite, ceea ce, teoretic, nu le-ar fi permis să se întâlnească până în ultimul act. Trebuie afirmat că întrecerea pentru trofeul Cupei României a avut loc în sistem de turneu final, la care au participat toate cele opt echipe înscrise în Superligă (campionatul național de polo). Acestea au fost împărțite în două grupe, jucându-se fiecare cu fiecare (Grupa A: CSA Steaua București, CS Rapid București, Sportul Studențesc, Hello Sport București; Grupa B: CSM Oradea, Dinamo București, CSU Oradea, CS Politehnica Cluj Napoca). Primele două clasate din fiecare grupă aveau să se încrucișeze pentru semifinalele competiției, ordinea prezentării lor dintre paranteze, reprezentând, de fapt, și așteptările la forma finală a clasamentelor după încheierea meciurilor din grupe.

Și, totuși, se poate spune că a existat un moment cheie al turneului, care ar fi putut face lucrurile să fie puțin diferite față de așteptări. Atât în grupa A, cât și în grupa B, favoritele erau programate să se întâlnească în ultima etapă, a treia, vineri de dimineață. Fiecare dintre favorite a câștigat meciurile cu celelalte două echipe din grupă mai slab cotate, așa că, la începutul etapei a treia se aflau la egalitate de puncte. În capul de afiș al Grupei B, CSM Oradea – Dinamo, după un meci foarte bun și de efort, bucureștenii îi conduceau pe bihoreni cu 9-7 când mai rămăseseră 50 de secunde până la sirena finală. Determinarea dinamoviștilor s-a reflectat și în joc, alb-roșii conducând de mai multe ori. Oradea a trecut la conducere în repriza a treia, pentru ca, ulterior, Dinamo să facă, la rândul său și din nou, același lucru. S-a ajuns în acele ultime secunde când, la 9-7, Dinamo ar fi câștigat grupa și ar fi jucat semifinala cu Rapid, trimițând echipa de pe malurile Crișului Repede (de nouă ori campioană națională și de patru ori câștigătoare a Cupei României) în semifinală cu Steaua și, mutând, astfel, finala preconizată cu o fază mai devreme. Se prea poate, astfel, să fi avut eternul derby Steaua – Dinamo în finală, dar Tiberiu Negrean și Ferenc Czenk (de altfel, cei mai buni marcatori orădeni din meciul cu Dinamo, câte trei goluri fiecare) nu au fost de acord. Primul a redus din handicap, pentru ca, la chiar ultima fază de joc, Czenk să avanseze pe centru și să șuteze la poartă, egalând și readucând situația la calculele de dinainte ale hârtiei.

Semifinalele

Cele mai titrate echipe ale poloului pe apă românesc, Dinamo (32 de campionate adjudecate, ultimul în anul 2000) și Steaua (18 campionate și deținătoarea en-titre a titlului) s-au întâlnit, așadar, în prima semifinală. După un început ce părea echilibrat, militarii au tranșat repede soarta partidei. Meciul de înalt combat pe care dinamoviștii îl terminaseră cu mai puțin de șase ore înainte împotriva orădenilor se prea poate să își fi spus cuvântul pentru băieții antrenați de Andrei Mateiași și Bertini Nenciu. La pauza mare, Steaua avea deja cinci goluri avans (10-5), pentru ca în reprizele a treia și a patra Dinamo să mai puncteze o singură dată, în timp ce Steaua de unsprezece ori. Scor final 21-6 și o primă finalistă.

Și socotelile celei de-a doua semifinale au fost încheiate la fel de repede: la pauză, CSM Oradea avea zece goluri în fața Rapidului, iar, după cele 32 de minute de joc efectiv, tabela arăta 19-6. După Steaua și Dinamo, Rapid (13 campionate) și CSM Oradea (9) sunt următoarele cele mai galonate echipe, așa că semifinalele au reunit careul de ași ai sportului cu mingea pe apă, nu doar de la momentul de față (ocupantele primelor patru poziții ale ediției în curs a Superligii Naționale), ci din întreaga istorie.

A paisprezecea Cupă pentru steliști

În finala mare, jucată sâmbătă de la ora 12.00, Steaua a făcut 3-0 în prima repriză după trei atacuri consecutive irosite de orădeni, fără șut la poartă. Orădenii au punctat și ei spre final, pentru ca în repriza a doua, Steaua să se desprindă la 5-2. Ilisie, Negrean și Gheorghe au restabilit egalitatea, doar pentru scurt timp, tot Steaua fiind cea care a încheiat și a doua repriză la conducere, 7-5. Din nou, Oradea a egalat imediat după schimbarea părților, prin reușitele lui Asanovic și Dragomirescu, pentru ca un nou gol al lui Asanovic să îi aducă pe bihoreni pentru prima dată la conducere. Steaua egalează, Oradea trece din nou la conducere, desrpinzându-se chiar la două goluri, însă repriza a treia se încheie cu un gol al roș-albaștrilor și cu un scor de 11-10 pentru Oradea înaintea ultimelor opt minute de joc. Echilibrul s-a păstrat și în repriza a patra, Steaua preia conducerea cu 14-13, în timp ce Oradea nu profită de o superioritate numerică, respectiv ratează ultima posesie, care ar fi putut duce meciul în prelungiri. Steaua câștigă Cupa României, primul trofeu sub conducerea antrenorului Bogdan Rath (care, de altfel, imediat după încheierea finalei, a făcut și baia „de rigoare” în bazin, pentru sărbătorirea reușitei), și își păstrează invincibilitatea pe plan intern din sezonul 2022-2023, cele șase victorii din Superligă fiind completate de cele cinci din Cupă. În finala mică, Dinamo - Rapid 12-9.

Steaua București – CSM Oradea 14-13 (7-5)

Marcatori

Steaua București (14): Andrei Neamțu (4), Vlad Georgescu (3), Nebojsa Vuskovic (3), Nikola Moskov (1), Filip Klikovac (1), Nicolae Oanță (1), Dimitri Goanță (1)

CSM Oradea (13): Tiberiu Negrean (5 goluri), Mateja Asanovic (3), Mihnea Gheorghe (2), Nichita Ilisie (1), Vlad Dragomirescu (1), Levente Vancsik (1)

*Săptămâna viitoare, tot la complexul din Otopeni (Str. Drumul Gării Otopeni, nr. 5-11), va avea loc turneul retur din Cupa României la polo feminin (26-29 ianuarie)

 

 

Rezultatele Cupei României la polo masculin, ediția 2022-2023

Etapa I – Joi 19.01.2023 (9.00-13.45)

CSM Oradea – CSU Oradea 22-3 (9-1)
CSA Steaua B.A. București – CS Sportul Studențesc București 26-5 (10-3)
CS Dinamo București – CS Politehnica Cluj Napoca 19-2 (9-1)
CS Rapid București – ACS Hello Sport București 23-2 (13-1)

Etapa a II-a – Joi, 19.01.2023 (15.45-20.30)

CS Politehnica Cluj Napoca – CSM Oradea 4-24 (2-14)
ACS Hello Sport – CSA Steaua B.A. București 2-26 (2-12)
CS Dinamo București – CSU Oradea 13-7 (5-2)
CS Rapid București – CS Sportul Studențesc 13-9 (5-3)

Etapa a III-a – Vineri 20.01.2023 (9.00-13.45)

CSU Oradea – CS Politehnica Cluj-Napoca 12-5 (5-1)
CS Sportul Studențesc – ACS Hello Sport 17-6 (7-2)
CSM Oradea – CS Dinamo București 9-9 (3-3)
CSA Steaua B.A. București – CS Rapid București 18-9 (9-6)

Meciuri de clasament și semifinale – Vineri 20.01.2023 (15.45-20.30)

CSU Oradea – ACS Hello Sport 19-6 (10-2)
CS Sportul Studențesc - CS Politehnica Cluj Napoca 13-3 (9-1)
CSA Steaua B.A. București – CS Dinamo București 21-6 (10-5) – Semifinală I
CSM Oradea – CS Rapid București 19-6 (12-2) – Semifinală II

Finale și meciuri de clasament – Sâmbătă, 20.01.2023

Steaua București – CSM Oradea 14-13 (locurile 1-2)
Dinamo București – Rapid București 12-9 (locurile 3-4)
CSU Oradea – CS Sportul Studențesc 14-10 (locurile 5-6)
CS Politehnica Cluj Napoca – ACS Hello Sport 14-13 (locurile 7-8)

 

 

 

 

 

Poate te interesează şi:

02 Mar. 2025

Echipa

Autor: Dan Voinea / 25 Apr. 2023

UTA are un nou antrenor. Mircea Rednic îl înlocuiește pe Laszlo Balint

Arădenii sunt pe locul 8 în play-out-ul Superligii și calificați în semifinalele Cupei.

Autor: Dan Voinea / 04 Feb. 2023

Banii nu aduc fericirea pe Stamford Bridge!

Enzo Fernandez a debutat la Chelsea, dar londonezii s-au încurcat pe teren propriu.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!