Povestea lui Constantin al II-lea, ultimul rege al Greciei și campion olimpic

Autor: Pompiliu Constantin

Ultimul rege al Greciei, Constantin al II-lea, a murit la vârsta de 82 de ani. Vestea a trecut aproape nebăgată în seamă în România, deși fostul monarh a avut legături cu țara noastră, fiind și nașul de botez și de cununie al Principesei Margareta.

Biografia sa are numeroase întâmplări spectaculoase. Constantin a fost forțat să plece în exil în 1967 de junta militară care a preluat conducerea Greciei. Un referendum organizat în 1974 avea să pună capăt monarhiei.

Născut în 1940, el a urcat pe tron sub numele de Constantin al II-lea la vârsta de 23 de ani. Tânărul monarh era extrem de popular datorită performanțelor sale sportive.

El a fost medaliat cu aur la navigație la Jocurile Olimpice de la Roma din 1960. Prințul a și purtat drapelul elen la ceremonia de deschidere. Constantin al II-lea a făcut parte dintr-o echipă cu Odysseas Eskitzoglou și Georgios Zaimis.

Aceștia au dirijat ambarcațiunea Nireus spre prima poziție la clasa Dragon în evenimentul care a fost organizat în Golful Napoli. Pentru acest eveniment, Constantin al II-lea a fost antrenat de legendarul Paul Elvstrom, de patru ori campion olimpic.

Interesant este că momentul tradițional al sărbătoririi victoriei lui Constantin al II-lea, prin aruncarea în apă a învingătorilor, a fost realizat chiar de mama sa, regina Frederica.

După cariera sportivă, Constantin al II-lea a fost și membru de onoare al Comitetului Internațional Olimpic (CIO), astfel că unul dintre cei care i-au adus un omagiu a fost chiar președintele CIO, Thomas Bach.

"A fost un coleg campion olimpic și, ori de câte ori ne întâlneam, ne împărtășeam pasiunea pentru sport și discutam despre dragostea noastră pentru olimpism și despre viața de atlet. A fost întotdeauna interesat de dezvoltarea Mișcării Olimpice, iar conversațiile noastre au fost foarte îmbucurătoare. Îmi vor lipsi foarte mult aceste întâlniri mereu prietenoase", a transmis Tomas Bach.

Constantin al II-lea a rămas aproape de sporturile nautice până la finalul vieții. De asemenea, în plan politic, deși a acceptat faptul că Grecia era acum o republică, a continuat să se autointituleze rege al Greciei, iar copiii săi să fie numiți prinți și prințese, deși Grecia nu mai recunoștea titlurile nobiliare.

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 09 Mai 2024

Nikola Jokic se alătură granzilor din istoria NBA după al treilea titlu de MVP

 Cu toate că Jokic a strălucit individual, echipa Denver Nuggets are probleme în semifinala Conferinței de Vest.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Apr. 2024

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

 Mălina Călugăreanu a reușit să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Autor: Nicolae Comănescu / 26 Apr. 2024

Cum reduci colesterolul cu ajutorul activităților sportive

 Activitatea fizică regulată este de multă vreme promovată ca o piatră de temelie a unui stil de viață sănătos.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 10 Iun. 2024

Condamnare istorică pentru rasism în fotbalul spaniol. Se poate și la noi ?

 Trei fani ai Valenciei au fost condamnați la închisoare.

Autor: Nicolae Comănescu / 09 Iun. 2024

Noua generație a preluat controlul tenisului. Alcaraz, campion la Roland Garros. Sinner, lider mondial

 Novak Djokovic, ultimul mare nume din tripleta Federer-Nadal-Djokovic a coborât de pe primele două poziții ATP.

Autor: Pompiliu Constantin / 16 Mai 2024

Magia Cupei: Corvinul Hunedoara ne arată farmecul acestei competiții

 În ciuda unui format competițional total neatractiv, după cum este cel gândit de FRF, Cupa României la fotbal ne arată că mai are o urmă de farmec.