Autor: Mihai Constantin
Presa sportivă din România cunoaște momente deosebite prin prisma faptului că poate participa și transmite de la orice eveniment de pe glob, dar în același timp se rezumă la abordări simpliste, prin care scoate în evidență subiecte de scandal, care în urmă aproape un secol ar fi fost considerate nedemne.
Așadar, contrastul este izbitor. Avem acces la competiții, informație și eroi, dar am ajuns să promovăm cvasivedete. Mediul online a generat un copy-paste în masă și asta nu face decât să contravină cu principiile deontologiei profesionale. Acest lucru a fost subliniat la aniversarea a 95 de ani de Asociația Presei Sportive de președintele Dumitru Graur.
Redăm mai jos mesajul acestuia:
Acum 95 de ani, mai exact la 3 decembrie 1927, la Bucureşti s-a desfăşurat Adunarea Generală de constituire a Asociaţiei Presei Sportive. Primul preşedinte al tinerei asociaţii profesionale a fost numit dl. Grigore Caracostea. Scopul constituirii asociaţiei era, aşa cum se afla scris în actul de înfiinţare: “Ocrotirea intereselor morale şi materiale ale ziariştilor sportivi, strângerea relaţiilor colegiale şi de solidaritate profesională între membrii ei, ridicarea şi menţinerea prestigiului corporaţiei, legarea de relaţiuni cu asociaţii similar din străinătate, afilirea la Asociaţia internaţională a presei sportive şi răspîndirea prin toate mijloacele a sportului şi educaţiei fizice în ţară.”
Astăzi APS continua tradiţia înaintaşilor şi încearcă să respecte spiritul care a dus la această uniune de breaslă: “Dacă ziariştii sportivi voesc să fie consideraţi şi respectaţi de celelalte bresle, trebue în primul rind să se respecte şi considere între ei. De cuminţenia tuturor, de înlăturarea mijloacelor de sforărie introduse în ultimul timp în conducerea sportivă, de respectul de sine şi al confraţilor precum şi de munca încordată a întregii bresle gazetăreşti sportive, va depinde soarta tinerei Asociaţii.” (citat din “Gazeta Sporturilor”, dec. 1927).
Nu îmi rămâne, cu speranța împlinirii celor 100 de ani de existență (decembrie 2027), decât să cred la rândul meu, spre a respecta întru totul litera comunicatului din decembrie 1927, în continuitatea mesajului transmis urmaşilor cu 95 de ani în urmă: „Să dovedim prin ponderaţie, seriozitate şi onestitatea profesională că instituţiunea ce am creiat este viabilă şi sortită unui viitor rodnic”.
La Mulţi Ani tuturor gazetarilor sportivi români!
Jurnaliștii Ziarul de Sport urează La Mulți ani colegilor de breaslă !
ceștia au militat pentru un vot împotriva extremismului. Ce înseamnă opinia lor și cât de importantă este ea ?
La fiecare turneu final există o echipă de la care există mari așteptări, dar care dezamăgește.
Aproape 100 000 de fani români au asistat de pe stadion la meciurile echipei noastre naționale la Campionatul European.
David Popovici continuă să inspire o generație întreagă de tineri români, nu doar prin performanțele sale sportive, dar și prin mesajul său de a încuraja mișcarea și sportul ca stil de viață sănătos.
Biles s-a ridicat la înălțimea așteptărilor.
David Popovici a adus a zecea medalie pentru România la înot în competițiile olimpice.