Povestea lui Nick Bollettieri, antrenorul care a atins Everestul în tenis

Autor: Nicolae Comănescu

Lumea tenisului a pierdut un antrenor legendar. Este vorba de americanul Nick Bollettieri, care a murit la vârsta de 91 de ani și de numele căruia se leagă numeroase performanțe.

12 sportivi pe care i-a crescut au ajuns numărul 1 mondial. Printre aceştia se numără Maria Sharapova, surorile Serena şi Venus Williams, Monica Seles, Andre Agassi sau Jim Courier.

„Acum știu cum e să ajungi în vârful Muntelui Everest. Pot să spun că priveliștea de aici de sus este uimitoare", a spus Bollettieri în discursul său de acceptare în Tennis Hall of Fame în 2014

"Primii pași ai urcării pe acel munte au început când eram la Facultatea de Drept de la Universitatea din Miami și am început să predau pe două mici terenuri de tenis într-un orășel numit North Miami Beach, numele parcului fiind Victory Park. Nu știam prea multe despre predarea jocului, dar am învățat mult, am studiat și m-am perfecționat", a spus Bollettieri.

El și-a creat o academie, inaugurată în noiembrie 1981, grație unui împrumut de 1,8 milioane de dolari. "Dacă m-aș fi gândit la ceea ce am făcut, nu aș fi fost niciodată unde sunt. Am făcut-o pur și simplu. Majoritatea oamenilor se gândesc prea mult”, declara fostul antrenor.

Cu sfaturi tehnice și strategice personalizate pentru fiecare jucător, Bollettieri și echipa lui de antrenori loiali, preparatori fizici și psihologi sportivi au folosit analiza video pentru a ajuta la dezvoltarea unor jucătoare precum Carling Bassett, Andre Agassi, Jim Courier, Monica Seles și Maria Sharapova prin exerciții și competiții zilnice.

În urma unei achiziții de 7 milioane de dolari în 1987, Academia Bollettieri s-a extins prin intermediul lui Mark McCormack și Bob Kain de la IMG, iar astăzi se adresează sportivilor de înaltă performanță din opt sporturi pe o suprafață de peste 500 de acri. Astăzi, academia poartă numele de IMG.

Bollettieri și-a dat seama că a devenit celebru abia atunci când: "Odată, la US Open, am ajuns la intrare și ca să trecem de poartă a trebuit să semnez 300 de autografe". Nu e rău pentru un newyorkez, născut din părinți italieni imigranți, care a renunțat la Facultatea de Drept a Universității din Miami după cinci luni și s-a apucat de antrenorat de tenis pentru 3 dolari pe oră, în timp ce prima dintre cele opt soții ale sale călătorea prin oraș pentru a culege informații despre instructori rivali.

Bollettieri era un muncitor neobosit, creând un mediu de care tinerii jucători aveau nevoie pentru a se dezvolta. Se trezea în fiecare zi la ora 4:30 dimineața, după doar cinci ore de somn; își făcea zilnic exercițiile de stretching, abdomene, flotări și ridica greutăți ușoare, iar primele lecții începeau o oră mai târziu. Bollettieri a jucat golf, a făcut body surfing și a înotat ca parte a rutinei sale. El patrula la Academia IMG cu același nivel de entuziasm și dedicare față de tenis pe care a contribuit la revoluționarea acestuia în calitate de pionier, fiind sigur că modelul său holistic de antrenament a devenit standardul pentru dezvoltarea academică, sportivă și personală a tinerilor sportivi în fiecare oraș important din lume.

Nick Bollettieri a lăsat o amprentă importantă asupra tenisului și a unor jucători care au loc în Hall of Fame. Cărțile sale sunt în continuare manuale esențiale pentru fanii tenisului și pentru cei care vor să ajungă foarte sus în acest sport.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comanescu / 26 Feb. 2024

Sebastian Baez, spirit competitiv. Argentinianul face un salt mare în carieră prin titlul de la Rio

 Openul de la Rio a devenit epicentrul triumfului tenisului argentinian, iar Sebastian Báez, în vârstă de 23 de ani, a fost protagonistul unei petreceri de neuitat.

Autor: Mihai Constantin / 10 Dec. 2023

Perechea Monica Niculescu - Cristina Bucşa, câștigătoare la Angers

 Monica Niculescu a reușit un succes notabil pe acest final de an. 

Autor: Mihai Constantin / 05 Dec. 2023

Top 10 cel mai bine plătite sportive din lume

 Coco Gauff s-a bucurat de cel mai important sezon al carierei sale în 2023 pe teren, iar acest lucru s-a simțit și în conturile bancare.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comanescu / 26 Feb. 2024

Sebastian Baez, spirit competitiv. Argentinianul face un salt mare în carieră prin titlul de la Rio

 Openul de la Rio a devenit epicentrul triumfului tenisului argentinian, iar Sebastian Báez, în vârstă de 23 de ani, a fost protagonistul unei petreceri de neuitat.

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Feb. 2024

Editorial / Cazul Edvard Novak readuce în discuție coșmarul cicliștilor: traficul auto și șoferii neglijenți

 Cazul ciclistului de 20 de ani readuce în discuție modul în care se respectă regulile de circulație într-o țară aglomerată de mașini și cu o adâncă lipsă de respectare a regulilor rutiere, cum este România.

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Feb. 2024

Analiză / Copiii lui Klopp peste blazata Chelsea. Liverpool a câștigat Carabao Cup

 În urma triumfului dramatic al lui Liverpool în finala Carabao Cup împotriva lui Chelsea, toată lumea a elogiat echipa tânără trimisă de Jurgen Klopp pe teren, în contrast cu fotbaliștii de sute de milioane de euro ai lui Chelsea.