Povestea lui Nick Bollettieri, antrenorul care a atins Everestul în tenis

Autor: Nicolae Comănescu

Lumea tenisului a pierdut un antrenor legendar. Este vorba de americanul Nick Bollettieri, care a murit la vârsta de 91 de ani și de numele căruia se leagă numeroase performanțe.

12 sportivi pe care i-a crescut au ajuns numărul 1 mondial. Printre aceştia se numără Maria Sharapova, surorile Serena şi Venus Williams, Monica Seles, Andre Agassi sau Jim Courier.

„Acum știu cum e să ajungi în vârful Muntelui Everest. Pot să spun că priveliștea de aici de sus este uimitoare", a spus Bollettieri în discursul său de acceptare în Tennis Hall of Fame în 2014

"Primii pași ai urcării pe acel munte au început când eram la Facultatea de Drept de la Universitatea din Miami și am început să predau pe două mici terenuri de tenis într-un orășel numit North Miami Beach, numele parcului fiind Victory Park. Nu știam prea multe despre predarea jocului, dar am învățat mult, am studiat și m-am perfecționat", a spus Bollettieri.

El și-a creat o academie, inaugurată în noiembrie 1981, grație unui împrumut de 1,8 milioane de dolari. "Dacă m-aș fi gândit la ceea ce am făcut, nu aș fi fost niciodată unde sunt. Am făcut-o pur și simplu. Majoritatea oamenilor se gândesc prea mult”, declara fostul antrenor.

Cu sfaturi tehnice și strategice personalizate pentru fiecare jucător, Bollettieri și echipa lui de antrenori loiali, preparatori fizici și psihologi sportivi au folosit analiza video pentru a ajuta la dezvoltarea unor jucătoare precum Carling Bassett, Andre Agassi, Jim Courier, Monica Seles și Maria Sharapova prin exerciții și competiții zilnice.

În urma unei achiziții de 7 milioane de dolari în 1987, Academia Bollettieri s-a extins prin intermediul lui Mark McCormack și Bob Kain de la IMG, iar astăzi se adresează sportivilor de înaltă performanță din opt sporturi pe o suprafață de peste 500 de acri. Astăzi, academia poartă numele de IMG.

Bollettieri și-a dat seama că a devenit celebru abia atunci când: "Odată, la US Open, am ajuns la intrare și ca să trecem de poartă a trebuit să semnez 300 de autografe". Nu e rău pentru un newyorkez, născut din părinți italieni imigranți, care a renunțat la Facultatea de Drept a Universității din Miami după cinci luni și s-a apucat de antrenorat de tenis pentru 3 dolari pe oră, în timp ce prima dintre cele opt soții ale sale călătorea prin oraș pentru a culege informații despre instructori rivali.

Bollettieri era un muncitor neobosit, creând un mediu de care tinerii jucători aveau nevoie pentru a se dezvolta. Se trezea în fiecare zi la ora 4:30 dimineața, după doar cinci ore de somn; își făcea zilnic exercițiile de stretching, abdomene, flotări și ridica greutăți ușoare, iar primele lecții începeau o oră mai târziu. Bollettieri a jucat golf, a făcut body surfing și a înotat ca parte a rutinei sale. El patrula la Academia IMG cu același nivel de entuziasm și dedicare față de tenis pe care a contribuit la revoluționarea acestuia în calitate de pionier, fiind sigur că modelul său holistic de antrenament a devenit standardul pentru dezvoltarea academică, sportivă și personală a tinerilor sportivi în fiecare oraș important din lume.

Nick Bollettieri a lăsat o amprentă importantă asupra tenisului și a unor jucători care au loc în Hall of Fame. Cărțile sale sunt în continuare manuale esențiale pentru fanii tenisului și pentru cei care vor să ajungă foarte sus în acest sport.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 28 Ian. 2023

Arina Sabalenka, campioană la Australian Open. Reacții și schimbări de clasament

 La 24 de ani, Arina Sabalenka a câștigat primul său trofeu de Grand Slam. 

Autor: Dan Voinea / 27 Ian. 2023

Alcaraz va ceda locul 1 mondial. Noul lider se decide în finala AO

Djokovic și Tsitsipas își dispută ultimul act de la Melbourne.

Autor: Mihai Constantin / 25 Ian. 2023

Gabriela Ruse s-a calificat în semifinalele de dublu de la Australian Open

 Gabriela Ruse (25 de ani) își continuă parcursul perfect în proba de dublu de la Australian Open. Românca s-a calificat în semifinale, alături de de partenera Marta Kostyuk (Ucraina, 20 de ani).

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 28 Ian. 2023

Ianis Hagi a revenit într-un meci oficial după mai bine de un an

 Ianis Hagi se accidentase la ligamentele genunchiului în debutul anului 2022 și tot atunci a fost operat. 

Autor: Nicolae Comănescu / 28 Ian. 2023

Anastasia Gubanova, campioană europeană la patinaj artistic. Reprezentanta României, în top 10

 Rusoaicele Kamila Valieva, Ana Șcherbakova și Alexandra Trusova au lipsit de la Campionatul European de patinaj artistic

Autor: Nicolae Comănescu / 28 Ian. 2023

Arina Sabalenka, campioană la Australian Open. Reacții și schimbări de clasament

 La 24 de ani, Arina Sabalenka a câștigat primul său trofeu de Grand Slam.