
Autor: Nicolae Comănescu
John McFall este recunoscut în Marea Britanie pentru medalia de bronz obținută la Jocurile Paralimpice din 2008 în cursa de 100 metri. Fostul sprinter este pe cale de a deveni prima persoană cu dizabilități fizice care ajunge în spațiu, după ce a fost recrutat de Agenția Spațială Europeană (ASE).
McFall a fost unul dintre cei 17 candidați selectați de ASE dintre 22.500 de aplicanți. Ca și ceilalți el a fost supus unei serii de examene medicale, teste practice, exerciții de grup, evaluări psihologice și interviuri.
În vârstă de 41 de ani, McFall va participa la un program de pregătire de 12 luni începând din 2023 la Centrul European de Astronauți din Köln, în Germania.
"Ca amputat, nu m-am gândit niciodată că a fi astronaut este o posibilitate, așa că entuziasmul a fost o emoție uriașă și aștept cu nerăbdare să văd ce îmi rezervă viitorul. Mesajul pe care l-aș transmite generațiilor viitoare este că știința este pentru toată lumea, iar călătoriile în spațiu, sperăm, pot fi pentru toată lumea"„, a declarat McFall pentru presa britanică.
McFall a fost implicat într-un accident de motocicletă la vârsta de 19 ani, în timp ce se afla în vacanță în Thailanda, care a dus la amputarea piciorului drept. După incidentul care i-a schimbat viața, McFall a reînvățat să alerge și a început să concureze în 2005, cu rezultate foarte bune în competițiile paralimpice.
Pe lângă medaliile de bronz obținute la Jocurile Paralimpice, McFall a câștigat medalii de argint și de bronz la Campionatele Mondiale și a urcat pe podium la Campionatele Europene, la Jocurile Mondiale Internaționale ale Sporturilor în Scaun cu Rotile și ale Amputaților și în circuitul Cupei Mondiale.
McFall a revenit la facultatea de medicină în 2008 și deține o diplomă de licență în medicină și chirurgie și a lucrat în diferite poziții medicale și chirurgicale în cadrul Serviciului Național de Sănătate britanic.
Federaţia Română de Atletism a anunţat că sportiva naturalizată Joan Chelimo Melly a doborât recordul naţional în proba de 10 kilometri.
Activitatea fizică regulată este de multă vreme promovată ca o piatră de temelie a unui stil de viață sănătos.
Pentru a sărbători spiritul Jocurilor Olimpice care va cuprinde Parisul în vara acestui an, Muzeul Luvru propune o inițiativă inedită
De când a fost adus Marius Șumudică la Rapid, rezultatele clubului giuleștean au început să fie din ce în ce mai bune. Totodată, însă, articolele cu și despre Șumudică au devenit la ordinea zilei, uneori nu în avantajul Rapidului. Cum scadența pentru primul obiectiv impus lui „Șumi” se apropie, ne întrebăm ce-a fost bine și ce-a fost rău până acum în mandatul său.
FCSB caută atacant. Nici Rapid nu ar spune nu unuia nou. Craiova tocmai și-a adus unul, dar parcă ar mai fi loc. În acest articol propunem cinci nume interesante și accesibile.
David Popovici continuă să inspire o generație întreagă de tineri români, nu doar prin performanțele sale sportive, dar și prin mesajul său de a încuraja mișcarea și sportul ca stil de viață sănătos.