Lipă: "Am obosit sa spun ajutati-ma, vreau sa fac performanta"

Autor: Dan Voinea

Tensiuni majore intre Ministerul Sportului si Federatii

Strategia Nationala pentru Sport, planul menit sa resusciteze sportul din Romania pana in 2032, a incins spiritele in relatia dintre federatiile importante si minister. Ambitiile sunt mari, dar nu este clar de unde vor veni banii. Nici macar Legea tichetelor pentru sportivi nu a fost primita cu entuziasm. Copiii si juniorii legitimati la cluburile care participa la competitii nationale si internationale vor primi tichete in valoare de 150 de lei pe luna. Bani meniti pentru echipamente, suplimente, consumabile sau investiti in recuperarea sportivilor. Un ajutor binevenit, dar insuficient spun in cor parintii si reprezentantii cluburilor si federatiilor, care estimeaza ca aceste costuri sunt cel putin de 20 de ori mai mari.

“Daca ne gandim la scrima, cu 150 de lei copiii isi cumpara o pereche de sosete. Cred ca sumele ar trebui diferentiate in functie de performante", a declarat Marius Florea, presedintele FRS.

Relatia dintre minister si federatii reprezinta un punct sensibil. Federatiile importante s-au reunit la forumul olimpic de la Brasov. A fost invitat si ministrul Novak, dar nu a venit.

''Probabil, domnul ministru nu stie sa lucreze in echipa, dar eu ii recomand sa isi schimbe atitudinea. Sa inteleaga, si ii spun din experienta mea, lucrurile cele mai frumoase se traiesc in echipa. Inteleg, promoveaza strategia prin tara, dar aceasta strategie trebuie facuta cu noi, oamenii de sport, sa se refere la ce trebuie sa facem in legatura cu prezentarea cat mai onorabila la JO", a spus prededintele federatiei de canotaj, Elisabeta Lipa.

Intr-un an cu buget record pentru minister, canotajul a primit cei mai multi bani dintre toate sporturile, insa insuficienti.

“Trecem printr-o criza si asta se vede in medalii si locurile ocupate la JO. Daca se doreste performanta, trebuie sa avem finantare pe masura tarilor cu care ne luptam in competitii. Traim de pe o zi pe alta. Am obosit sa ma rog de fiecare data, sa alerg la domnul ministru si sa spun, ajutati-ma, eu chiar vreau sa fac performaanta. Daca o sa stau de fiecare data sa ma rog la ministru si la COSR, cred ca nu o sa imi iau niciun obiectiv pentru Paris. E trist ceea ce se intampla in momentul de fata in sportul romanesc”, a adaugat cea mai medaliata canotoare din istoria JO.

 

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Mihai Constantin / 05 Dec. 2022

Perechea Simona Radiş - Ancuţa Bodnar, desemnată echipajul feminin al anului de către Federaţia Internaţională de Canotaj

 Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar au câștigat tot ce se poate în acest an în canotaj. 

Autor: Vlad Roșca / 05 Dec. 2022

Steaua București, dublă victorie la hochei împotriva tunarilor covăsneni

Steaua București și Háromszéki Ágyúsok (fosta Fenestela Brașov) s-au întâlnit la final de noiembrie în campionatul național de hochei pe gheață, într-o dublă manșă găzduită de Patinoarul Allianz-Tiriac Arena din Otopeni.

 

Autor: Mihai Constantin / 01 Dec. 2022

Remco Evenepoel şi Annemiek van Vleuten, cei mai buni cicliști ai anului 2022

 Revista Velo Magazine a desemnat cel mai bun ciclist și cea mai bună ciclistă a anului 2022.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 06 Dec. 2022

Gonçalo Ramos, noul Pistolero

Într-o zi în care zeci de jurnaliști au fost mai preocupați să-l fotografieze pe Cristiano Ronaldo pe bancă decât selecționata Portugaliei la intonarea imnului, Gonçalo Ramos a arătat că e momentul să ne orientăm spre tânăra generație.

06 Dec. 2022

Și totuși, ia Brazilia Cupa Mondială?

În absența României de la Campionatul Mondial, ne delectăm cu fotbalul de calitate oferit de marile echipe - preferabil cu sonorul dat mai jos, pentru a nu ne strica impresia pe fondul unui comentariu TVR oferit de specialiști în handbal, volei și, eventual, badminton sau șah.

 

06 Dec. 2022

Actualitatea șantierelor de pe stadioanele țării

La început de decembrie, Ziarul de Sport vă propune o scurtă trecere în revistă a actualităților ce privesc șantierele de pe stadioanele țării. Lucrările la stadioanele din Sibiu și din Târgoviște sunt binecunoscute, dar mai putem afla că la Oarda de Jos (jud. Alba) au fost recepționate de curând lucrările de modernizare a stadionului, aproape de finalizare găsindu-se și șantierul de la C.T. „Aurel Vlaicu” din Baia Mare, respectiv cel de la stadionul municipal din Tecuci (jud. Galați).