Lipă: "Am obosit sa spun ajutati-ma, vreau sa fac performanta"

Autor: Dan Voinea

Tensiuni majore intre Ministerul Sportului si Federatii

Strategia Nationala pentru Sport, planul menit sa resusciteze sportul din Romania pana in 2032, a incins spiritele in relatia dintre federatiile importante si minister. Ambitiile sunt mari, dar nu este clar de unde vor veni banii. Nici macar Legea tichetelor pentru sportivi nu a fost primita cu entuziasm. Copiii si juniorii legitimati la cluburile care participa la competitii nationale si internationale vor primi tichete in valoare de 150 de lei pe luna. Bani meniti pentru echipamente, suplimente, consumabile sau investiti in recuperarea sportivilor. Un ajutor binevenit, dar insuficient spun in cor parintii si reprezentantii cluburilor si federatiilor, care estimeaza ca aceste costuri sunt cel putin de 20 de ori mai mari.

“Daca ne gandim la scrima, cu 150 de lei copiii isi cumpara o pereche de sosete. Cred ca sumele ar trebui diferentiate in functie de performante", a declarat Marius Florea, presedintele FRS.

Relatia dintre minister si federatii reprezinta un punct sensibil. Federatiile importante s-au reunit la forumul olimpic de la Brasov. A fost invitat si ministrul Novak, dar nu a venit.

''Probabil, domnul ministru nu stie sa lucreze in echipa, dar eu ii recomand sa isi schimbe atitudinea. Sa inteleaga, si ii spun din experienta mea, lucrurile cele mai frumoase se traiesc in echipa. Inteleg, promoveaza strategia prin tara, dar aceasta strategie trebuie facuta cu noi, oamenii de sport, sa se refere la ce trebuie sa facem in legatura cu prezentarea cat mai onorabila la JO", a spus prededintele federatiei de canotaj, Elisabeta Lipa.

Intr-un an cu buget record pentru minister, canotajul a primit cei mai multi bani dintre toate sporturile, insa insuficienti.

“Trecem printr-o criza si asta se vede in medalii si locurile ocupate la JO. Daca se doreste performanta, trebuie sa avem finantare pe masura tarilor cu care ne luptam in competitii. Traim de pe o zi pe alta. Am obosit sa ma rog de fiecare data, sa alerg la domnul ministru si sa spun, ajutati-ma, eu chiar vreau sa fac performaanta. Daca o sa stau de fiecare data sa ma rog la ministru si la COSR, cred ca nu o sa imi iau niciun obiectiv pentru Paris. E trist ceea ce se intampla in momentul de fata in sportul romanesc”, a adaugat cea mai medaliata canotoare din istoria JO.

 

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Nicolae Comănescu / 21 Apr. 2024

Cum se văd Jocurile Olimpice de la Paris prin prisma dopajului din înotul chinez

 În sport, toată lumea trebuie să fie supusă acelorași reguli pentru ca sistemul să funcționeze corect.

Autor: Nicolae Comănescu / 28 Mar. 2024

Opinie / De ce ar fi bine ca educația nutrițională să fie o disciplină studiată în școli de către copii

 In peisajul educatiei in continua schimbare, importanta predarii copiilor despre nutritie devine tot mai evidenta.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.