VIDEO / Nadia Comăneci a împlinit 61 de ani. Reperele „Zeiței de la Montreal”

Autor: Ovidiu Constantinescu

Nadia Comăneci este considerată de foarte mulți experți cea mai importantă gimnastă din istorie. "Zeiţa de la Montreal" este multiplă campioană olimpică, mondială şi europeană, care a atuns perfecțiunea prin prisma faptului că a obținut numeroase note de 10.

Fosta gimnastă a împlinit 61 de ani. Ea a început să practice acest sport la vârsta de 5 ani, fiind selecţionată de antrenorul Marcel Duncan şi legitimată la AS Flacăra Oneşti. Din 1971 a fost antrenată de Bela şi Martha Karolyi, iar la vârsta de 11 ani a câştigat primul său titlu de campioană naţională absolută. 

În 1974 a obținut primele succese internaționale, pentru ca în 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, ea să intre în istorie. Nadia a primit şapte note de 10. La acea ediție, ea a cucerit cinci medalii la Montreal, trei de aur, la individual compus, bârnă şi paralele, una de argint, cu echipa României, şi una de bronz, la sol.

După 1977, Nadia s-a pregătit la Bucureşti, iar doi ani mai târziu, la Mondialele de la Forth Worth (SUA), Nadia a făcut parte din echipa de gimnastică a României care a cucerit primul titlu de campioană mondială pe echipe din istoria gimnasticii.

A cucerit de trei ori consecutiv titlul de campioană europeană şi a intrat definitiv în posesia “Cupei Europei”, fiind prima gimnastă care a reuşit această performanţă.

La Jocurile Olimpice de la Moscova a cucerit 4 medalii, două de aur și două de argint. În 1981, la Universiadă de la Bucureşti, Nadia a obţinut cinci medalii de aur.

S-a retras din activitatea competiţională în 1984, având în palmares 25 de medalii câştigate la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale şi Campionate Europene, dintre care 16 de aur.

În codul de punctaj al Federaţiei Internaţionale de Gimnastică (FIG), la paralele inegale sunt incluse două elemente denumite „coborâre Comăneci” şi „salt Comăneci”.

În noiembrie 1989, Nadia a fugit în Ungaria, apoi a trecut granița în Austria și de acolo a emigrat în Statele Unite ale Americii, stabilindu-se la Oklahoma. S-a căsătorit cu Bart Conner, campion de gimnastică al SUA şi campion olimpic. Cei doi au un băiat, Dylan Paul, născut în 2006.

COSR a prezentat un material video în cinstea performanțelor sale cu ocazia zilei de naștere a gimnastei:

Poate te interesează şi:

Autor: Mihai Constantin / 05 Dec. 2022

Perechea Simona Radiş - Ancuţa Bodnar, desemnată echipajul feminin al anului de către Federaţia Internaţională de Canotaj

 Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar au câștigat tot ce se poate în acest an în canotaj. 

Autor: Vlad Roșca / 05 Dec. 2022

Steaua București, dublă victorie la hochei împotriva tunarilor covăsneni

Steaua București și Háromszéki Ágyúsok (fosta Fenestela Brașov) s-au întâlnit la final de noiembrie în campionatul național de hochei pe gheață, într-o dublă manșă găzduită de Patinoarul Allianz-Tiriac Arena din Otopeni.

 

Autor: Mihai Constantin / 01 Dec. 2022

Remco Evenepoel şi Annemiek van Vleuten, cei mai buni cicliști ai anului 2022

 Revista Velo Magazine a desemnat cel mai bun ciclist și cea mai bună ciclistă a anului 2022.

Ştiri recente:

07 Dec. 2022

“Boschetarul” care l-a făcut uitat pe Cristiano Ronaldo

Să te temi de englezi când îți fac un compliment, pentru că sună ca o insultă! “Santos are aerul zdrențăros al unui om care a dormit în mașină”, a scris Jonathan Wilson de la The Guardian despre eroul Portugaliei din meciul cu Elveția, excelent prezentat aici de către colegul meu, Nicolae Comănescu.

 

Autor: Nicolae Comănescu / 06 Dec. 2022

Gonçalo Ramos, noul Pistolero

Într-o zi în care zeci de jurnaliști au fost mai preocupați să-l fotografieze pe Cristiano Ronaldo pe bancă decât selecționata Portugaliei la intonarea imnului, Gonçalo Ramos a arătat că e momentul să ne orientăm spre tânăra generație.

06 Dec. 2022

Și totuși, ia Brazilia Cupa Mondială?

În absența României de la Campionatul Mondial, ne delectăm cu fotbalul de calitate oferit de marile echipe - preferabil cu sonorul dat mai jos, pentru a nu ne strica impresia pe fondul unui comentariu TVR oferit de specialiști în handbal, volei și, eventual, badminton sau șah.