Pizza sau sangria? Ambele!

Autor: Teodor Burnar

Dacă ar fi să credem presa sportivă, şi nu doar de la noi, de prin optimi încoace asistăm la finale în fiecare rundă a EURO 2020. Însă cei care anunţă «felul principal» cu repetiţie ratează, lacomi, ceea ce este mai important: festinul fotbalistic.

EURO 2020 rămâne, până la această oră, cel mai anticipat turneu final din istoria fotbalului, din motive lesne de înţeles. A fost, până acum, un turneu „cu de toate”: de la cumpăna lui Eriksen (slavă Domnului, încheiată cu bine; sper ca acest episod dramatic să scoată din uz clişeul „grupa morţii”...), la un meniu de goluri dintre cele mai frumoase (Shick vs. Scoţia? Pogba vs. Elveţia? Modric vs. Scoţia?), la propaganda pro-apă a (altfel foarte mercantilu)lui Cristiano Ronaldo. E un turneu cu sare şi piper, un turneu care îşi respectă stelele Michelin.

Se joacă frumos la acest EURO, la care fotbaliştii au avut în sfârşit, după un an de stadioane dezolant de goale, ocazia de a auzi încă o dată răgetul Colosseumurilor moderne. S-a văzut iar că fotbalul fără fani, oricâte staruri s-ar găsi pe teren, e ca şi când ai cina singur pe un atol în Pacific. Şi ca fotbalist, şi ca suporter, te hrăneşti din comensalitate: fotbalul este Rambla, este Champs-Élysées, şi a fost, iată, până de curând, şi Bulevardul Unirii.

Am rămas plăcut impresionat de vitalitatea şi pofta de gol a Italiei lui Mancini, de combativitatea Spaniei, de constanţa şi dinamismul Angliei, şi - pentru că povestea trebuia să aibă un „cal negru” - de tăria psihică şi inima Danemarcei. Le vom vedea pe toate în acţiune în curând, bucurându-ne cu un fotbal delicios, prilej cu care, vă suplic, faceţi abstracţie de „preţul” bucatelor care vă vor fi etalate.

Căci şi comentariul nostru sportiv - deschis, din această vară, şi doamnelor, şi este minunat că se întâmplă aşa - trebuie să iasă din zodia obsesiei „ka-ching!”, vorba Shaniei Twain. Etica muncii unui Chiesa şi eroismul unui Kjaer sunt nepreţuite - să lăsăm, cum spunea Marcel Proust, treburile cuantificabile pe seama oamenilor fără imaginaţie. Pizza nu e bună pentru că e presărată cu pulbere de diamante, ci pentru că o savurăm cu cine trebuie. Sangria nu răcoreşte pentru că poartă eticheta „La Casita”, ci pentru că ne oferă nopţi de neuitat, în care rămânem adesea cu ea neconsumată.

Cine va triumfa la finalul meciului dintre Italia şi Spania de diseară? Noi. Vorba U2, care a compus imnul competiţiei, pentru că suntem gata să ne reclădim, după un an şi jumătate în care am băut un pahar amar, în care am mâncat pâinea nedospită a ciumei. Bucuraţi-vă, aşadar, de festinul fotbalistic ce ni se aşterne în faţă!
 

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 30 Iul. 2021

Seara mediocră pentru fotbalul românesc. FCSB, Craiova și Sepsi, eliminate din Conference League

 Fotbalul românesc a avut o seară de coșmar în nou-înființata competiție europeană Conference League. 

Autor: Maria Sorescu / 28 Iul. 2021

Messi a revenit la Barcelona, dar nu dă semne că-și va prelungi contractul

 Lionel Messi a vrut să plece de la FC Barcelona în vara lui 2020, dar conducerea clubului nu i-a permis acest lucru.

Autor: Andrei Szabo / 28 Iul. 2021

CFR Cluj merge în turul 3 preliminar al Champions League. Rezultate complete în turul 2

 După un meci tur neconvingător în Gibraltar, CFR Cluj s-a calificat în turul al treilea preliminar al Ligii Campionilor.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 30 Iul. 2021

Seara mediocră pentru fotbalul românesc. FCSB, Craiova și Sepsi, eliminate din Conference League

 Fotbalul românesc a avut o seară de coșmar în nou-înființata competiție europeană Conference League. 

Autor: Maria Sorescu / 29 Iul. 2021

San Marino, ţara cel mai puțin populată care obține o medalie olimpică

 Jocurile Olimpice de la Tokyo au adus în prim-plan numeroase premiere.

Autor: Maria Sorescu / 29 Iul. 2021

Sunisa Lee, campioană olimpică la gimnastică individual-compus

 În absența lui Simon Biles, campioana olimpică en titre, bătălia pentru aur în finala de individual compus a fost strânsă și deschisă.