Doliu în sportul românesc. S-a stins profesorul universitar Mihai Epuran, considerat fondatorul psihologiei sportive în România

Mihai Epuran a fost un deschizător de drumuri în cercetarea românească, iar cartea sa, Psihologia sportului, publicată în 1968 a fost lucrarea de căpătâi a psihologiei sportive românești.

Născut în 1923, la Predeal, Mihai Epuran a absolvit Facultatea de Litere și Filosofie din București, apoi a urmat cursurile Institutului de Educație Fizică (actualul UNEFS).

A decis să rămână în cadrul acestei din urmă instituții, unde a promovat psihologia sportului și a dezvoltat acest domeniu la un nivel comparabil cu cel din centrele universitare de top ale lumii.

Tot în 1968, când a publicat cartea de referință a psihologiei sportului, Mihai Epuran a fost unul dintre fondatorii Federației Europene de Psihologia Sportului (FEPSAC).

Înainte de a se afirma în mediul academic, Mihai Epuran a fost ziarist la Gazeta Sporturilor, în perioada liceului și a studenției (1941-1947). A publicat sute de articole, multe dintre ele cu conținut specializat de psihologia sportului, dovedind încă de pe atunci aplecarea sa spre acest domeniu complex.

În spațiul academic, Mihai Epuran s-a remarcat prin publicarea a numeroase cărți și cercetări de specialitate, fiind o minte lucidă până în ultima zi a existenței sale.

Redacția Ziarul de Sport transmite condoleanțe familiei !

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 05 Dec. 2022

Povestea lui Nick Bollettieri, antrenorul care a atins Everestul în tenis

 Lumea tenisului a pierdut un antrenor legendar. 

Autor: Dan Voinea / 02 Dec. 2022

De la Geoff Hurst la Kaoru Mitoma

 Cosmarul Germaniei s-a repetat dupa 56 de ani.

Autor: Nicolae Comănescu / 27 Noi. 2022

Cine e Niclas Füllkrug, salvatorul Germaniei în meciul cu Spania

 Germania a scos un egal cu Spania, 1-1, și păstrează speranțe pentru a ieși din grupe la Cupa Mondială. 

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 06 Dec. 2022

Gonçalo Ramos, noul Pistolero

Într-o zi în care zeci de jurnaliști au fost mai preocupați să-l fotografieze pe Cristiano Ronaldo pe bancă decât selecționata Portugaliei la intonarea imnului, Gonçalo Ramos a arătat că e momentul să ne orientăm spre tânăra generație.

06 Dec. 2022

Și totuși, ia Brazilia Cupa Mondială?

În absența României de la Campionatul Mondial, ne delectăm cu fotbalul de calitate oferit de marile echipe - preferabil cu sonorul dat mai jos, pentru a nu ne strica impresia pe fondul unui comentariu TVR oferit de specialiști în handbal, volei și, eventual, badminton sau șah.

 

06 Dec. 2022

Actualitatea șantierelor de pe stadioanele țării

La început de decembrie, Ziarul de Sport vă propune o scurtă trecere în revistă a actualităților ce privesc șantierele de pe stadioanele țării. Lucrările la stadioanele din Sibiu și din Târgoviște sunt binecunoscute, dar mai putem afla că la Oarda de Jos (jud. Alba) au fost recepționate de curând lucrările de modernizare a stadionului, aproape de finalizare găsindu-se și șantierul de la C.T. „Aurel Vlaicu” din Baia Mare, respectiv cel de la stadionul municipal din Tecuci (jud. Galați).