Autor: Pompiliu Constantin
Un cadru viu colorat îi așteaptă pe toți cei care trec pragul sediului Climb Again, un centru destinat escaladei, aflat in București.
Claudiu Miu este cel care a demarat proiectul Climb Again în urmă cu câțiva ani iar prin intermediul asociației și clubului Climb Again, el oferă oportunitatea copiilor și tinerilor cu nevoi speciale să-și recapete încrederea în forțele proprii, să facă mișcare și să aibă o mai bună coordonare în spațiu.
Claudiu Miu este ceea ce se cheamă antreprenor social, o persoană care a identificat o nevoie socială și a inițiat un proiect pentru a rezolva această problemă. Am stat de vorbă cu Claudiu Miu despre ceea ce face prin Climb Again.
ZdS: Ce înseamnă pentru tine Climb Again ?
Claudiu Miu: Este un centru care reunește mai multe facilități pentru pasionații de escaladă. Avem o sală de escaladă și aventură, săli de antrenament și spații de terapie pentru cei care vor să ne viziteze. Este un proiect în care am investit multă energie, dar care mi-a oferit numeroase satisfacții.
ZdS: Cum ai demarat acest proiect ?
Claudiu Miu: Eu am practicat escalada la nivel înalt, am fost multiplu campion național, apoi la un moment dat m-am confruntat cu probleme de sănătate care m-au adus și pe mine în postura de „dizabilitat”, să spunem. Tot escalada a fost cea care mi-a redat încrederea în forțele proprii. În acel moment am conștientizat că e nevoie să fac ceva pentru cei care ar putea beneficia de pe urma terapiei prin escalada.
ZdS: Există terapie prin escaladă ?
Claudiu Miu: Da. Putem spune că există, pentru că oamenii care vin la noi să practice acest sport au multe de câștigat. Noi lucrăm foarte mult cu nevăzători, spre exemplu. Escalada îi ajută enorm să-și îmbunătățească orientarea în spațiu, stima de sine, îi dezvoltă fizic, iar acest lucru contează enorm. Cam la fel este și cu oamenii obișnuiți.
ZdS: Care au fost provocările de la începutul acestui proiect ?
Claudiu Miu: Provocări au fost mereu și încă ne confruntăm cu tot felul de probleme, dar le rezolvăm din mers. La început s-a pus problema găsirii unei locații. În primii ani ai acestui proiect am beneficiat de ajutorul sălilor de escaladă din București pentru că nu aveam un sediu al nostru. Și ne plimbam de la o sală la alta cu copiii. Acum, de mai bine de un an avem centrul nostru și avem o stabilitate. O altă provocare a fost cea financiară, evident, dar și cea legată de resursa umană.
ZdS: Legat de acest aspect, cine sunt instructorii de la Climb Again?
Claudiu Miu: Avem oameni bine pregătiți la acest capitol, pentru că instructorii sunt sportivi în activitate, medaliați la competiții europene, mondiale, deci oamenii care vin la noi sunt pe mâini bune. Acești instructori sunt dintre cei care au venit încă de la început alături de Climb Again și care au evoluat alături de noi. I-am și angajat cu toate formele legale pentru a-i răsplăti pentru munca pe care o fac. Ei vin și se antrenează la noi, dar sunt și plătiți pentru munca depusă.
ZdS: Ce anume vă mai trebuie ?
Claudiu Miu: Avem nevoie de voluntari, spre exemplu. Oricine este dispus să se alăture acestui proiect și vine cu intenții bune, este binevenit.
ZdS: În afară de cei cu dizabilități, Climb Again bănuiesc că se adresează și persoanelor fără dizabilități.
Claudiu Miu: Da. Însă activitatea noastră este axată în principal pe activitățile cu persoane cu dizabilități. Avem însă și părinți care își aduc copiii aici pentru că au aflat despre noi sau vin chiar ei pentru a se relaxa practicând escalada. Deci, ne adresăm tuturor celor care vor să cunoască acest sport, indiferent de vârstă.
ZdS: În afară de București, mai aveți proiecte în alte zone din țară ?
Claudiu Miu: Da. Încercăm să extindem acest proiect pentru persoanele cu dizabilități și în alte orașe. Avem deja instructori în Timișoara, Cluj, Iași. Avem colaborari cu școlile pentru copii cu deficiențe și cu sălile de escaladă din respectivele orașe. Aici la noi, vin copii din Buzău. Așa că încercăm să creștem amploarea acestui sport și să ajutăm prin intermediul său.
ZdS: Cât privește escalada de performanță, cum vezi includerea acestui sport în programul Jocurilor Olimpice ?
Claudiu Miu: Este un sport tot mai popular la nivel global și cred că sunt argumente pentru a fi menținut în programul olimpic. Cât privește concursurile paralimpice, deocamdată acest sport nu este în programul Jocurilor Paralimpice. Poate va fi inclus în 2024, la Paris. La Campionatul Mondial, care se organizează din doi în doi ani, avem însă sportivi valoroși care participă.
ZdS: Cum vezi întrecerea de escaladă la Jocurile Olimpice de la Tokyo ?
Claudiu Miu: Cred că este un concurs foarte așteptat, dintr-un motiv simplu. Organizatorii au combinat cele trei probe, viteză, dificultate și bouldering, și vor da o singură medalie de aur. De obicei, ca în atletism, sunt sportivi specializați pentru fiecare tip de escaladă, dar combinarea celor trei probe este un test fantastic. E greu de spus cine se va impune, tocmai din acest motiv, dar se anunță un concurs tare.
ZdS: Ce sfat ai pentru cei carear fi tentați să practice escalada ?
Claudiu Miu: Cred că ar trebui să încerce. Eu zic că e un sport care prinde repede, mai ales la copii. E un sport perfect pentru cei care au mult energie. Dacă au acces la o sală de escaladă, îi sfătuiesc să încerce.
Pentru cei dornici să ajute proiectul Climb Again, puteți accesa pagina www.climbagain.ro
ceștia au militat pentru un vot împotriva extremismului. Ce înseamnă opinia lor și cât de importantă este ea ?
La fiecare turneu final există o echipă de la care există mari așteptări, dar care dezamăgește.
Aproape 100 000 de fani români au asistat de pe stadion la meciurile echipei noastre naționale la Campionatul European.
David Popovici continuă să inspire o generație întreagă de tineri români, nu doar prin performanțele sale sportive, dar și prin mesajul său de a încuraja mișcarea și sportul ca stil de viață sănătos.
Biles s-a ridicat la înălțimea așteptărilor.
David Popovici a adus a zecea medalie pentru România la înot în competițiile olimpice.