49. Bundesliga ca istorie (2011-2012): Din nou Dortmund

Autor: Georg Lorenz

 Un nou titlu pentru Borussia Dortmund (foto) și maestrul Jürgen Klopp, cu care acesta a promovat definitiv în rândul celor mai apreciați tehnicieni din țară. În multe comentarii Borussia a fost denumită „Polonia Dortmund“ datorită contribuției deosebite a celor trei internaționali polonezi in rândurile ei: Robert Lewandowski, Lukasz Piszczek și Jakub „Kuba“ Blaszczykovski (foto). Trei jucători importanți în cele trei compartimente la care s-a adugat Shinji Kagawa japonezul cerebral, constructor a numeroase acțiuni de atac. Mare satisfacție a însemnat pentru BVB tranșarea rivalității cu Bayern, învinsă în ambele partide cu același scor: 1-0, în clasament clubul din München fiind devansat cu 8 puncte, iar marea adversară din Gelsenkirchen, clasată pe locul al treilea, cu 17 (!) puncte.

Lewandowski, deși a marcat 22 de goluri, un spor considerabil față de ediția anterioară, s-a clasat doar pe locul al treilea după Huntelaar cu 28 de goluri și Gomez 26 goluri, în ansamblu însă BVB a reușit remarcabila cifra de 80 de goluri, primind doar 25. Din nou au fost unele transferuri de senzație și un record. Manuel Neuer, portarul naționalei, a trecut pentru 22 milioane de la Schalke la Bayern, bavarezii plătind alte 13,5 milioane pentru transferul lui Jerome Boateng de la Manchester City.

Hertha retrogradată după barajul cu Fortuna a stabilit un nou record negativ, căutând problemele nu în lotul slab de care dispunea, ci în antrenori, la cârma echipei perindându-se nu mai puțîn de cinci tehnicieni: Babbel, Widmeyer, Skibbe,Tretschok, Rehhagel !

Jucătorul lui Mainz, Noveski a stabilit și el un record marcând șase goluri în proprie poartă ! Raul, fostul star al lui Real Madrid, transferat la Schalke a marcat în etapa a doua un gol neobișnuit în poartă lui Köln, realizarea lui fiind desemnată drept golul anului. Echipa ediției a fost dominată de marcatori: Huntelaar, Gomez, Lewandowski, Reus, Kagawa dar și de tineri că Hummels, ter Stegen, Alaba, Lars Bender.

Dortmund, campioană merituoasă și autoritară, secondată de Bayern și Schalke, apoi Mönchengladbach, Leverkusen, Stuttgart, Hannover, Wolfsburg, Bremen, Nürnberg, Hoffenheim, Freiburg, Mainz, Augsburg, Hamburg, Hertha în baraj învinsă după meciuri de scandal (2-1 și 2-2) de Düsseldorf ea retrogradand alaturi de Köln și Kaiserslautern.

Urmează: Bundesliga ca istorie (2012-2019)

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 30 Iul. 2021

Seara mediocră pentru fotbalul românesc. FCSB, Craiova și Sepsi, eliminate din Conference League

 Fotbalul românesc a avut o seară de coșmar în nou-înființata competiție europeană Conference League. 

Autor: Maria Sorescu / 28 Iul. 2021

Messi a revenit la Barcelona, dar nu dă semne că-și va prelungi contractul

 Lionel Messi a vrut să plece de la FC Barcelona în vara lui 2020, dar conducerea clubului nu i-a permis acest lucru.

Autor: Andrei Szabo / 28 Iul. 2021

CFR Cluj merge în turul 3 preliminar al Champions League. Rezultate complete în turul 2

 După un meci tur neconvingător în Gibraltar, CFR Cluj s-a calificat în turul al treilea preliminar al Ligii Campionilor.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 30 Iul. 2021

Seara mediocră pentru fotbalul românesc. FCSB, Craiova și Sepsi, eliminate din Conference League

 Fotbalul românesc a avut o seară de coșmar în nou-înființata competiție europeană Conference League. 

Autor: Maria Sorescu / 29 Iul. 2021

San Marino, ţara cel mai puțin populată care obține o medalie olimpică

 Jocurile Olimpice de la Tokyo au adus în prim-plan numeroase premiere.

Autor: Maria Sorescu / 29 Iul. 2021

Sunisa Lee, campioană olimpică la gimnastică individual-compus

 În absența lui Simon Biles, campioana olimpică en titre, bătălia pentru aur în finala de individual compus a fost strânsă și deschisă.