Ce este antreprenoriatul social și cum poate fi valorificat în sport ?

Autor: Pompiliu-Nicolae Constantin

Un tip de activitate care are parte de un interes tot mai crescut în ultimii ani este antreprenoriatul social. Antreprenoriatul poate fi definit ca un set de activități care presupune introducerea unor produse și servicii pe piață. Acest demers necesită creativitate.

În acest sens se poate vorbi și despre antreprenoriatul social, care în ultimul deceniu a suscitat interes din partea celor care inițiază politici publice, cercetători, dar și publicul general. Pentru a aborda problemele sociale, antreprenoriatul poate fi util pentru că poate propune soluții. Acest tip de antreprenoriat poartă numele de antreprenoriat social și este în strânsă legătură cu ideea de inovație socială.

Antreprenoriatul social are ca scop rezolvarea unei probleme sociale, încercând astfel să îmbunătățească viața indivizilor și a comunităților și să crească starea de bine. Antreprenoriatul social are nevoie de sustenabilitate economică pentru a îndeplini misiunea socială care îi este destinată.

Pentru antreprenorul social, principalul obiectiv este să producă schimbare socială în sens pozitiv. Antreprenoriatul social este o mixtură între elementul economic și cel social. În mod greșit s-a împământenit ideea că antreprenoriatul social este exclusiv în sectorul non-profit. Acest aspect nu este adevărat.

Antreprenoriatul social derulează numeroase proiecte în sectorul non-profit, dar poate fi constituit și din afaceri orientate către profit, dar și în sectorul public (când autoritățile locale și naționale promovează programe sociale inovatoare și măsuri în parteneriat cu celelalte sectoare).

Diferența între un antreprenor comercial și un antreprenor social este că acesta din urmă creează o afacere pentru a produce un impact social. Rezolvarea unei provocări sociale este obiectivul său, iar întreaga afacere este construită în jurul acestei idei. Schimbarea socială, nu specularea comercială a unei oportunități în scopul îmbogățirii personale, este misiunea antreprenorului social și a afacerii sale.

Antreprenorul social este cineva care folosește strategii comerciale pentru a rezolva probleme sociale și de mediu, prin prioritizarea binelui social pentru a obține și un câștig financiar care să asigure continuitate proiectului respectiv.

A nu se confrunda antreprenoriatul social cu CSR (Corporate social responsability), un concept diferit, care presupune că anumite afaceri pot avea anumite inițiative sociale. Am ales trei exemple de antreprenoriat social, pentru a exemplifica modul în care acest fenomen se manifestă.

Un exemplu cunoscut de antreprenoriat social a fost inițiat de fotbalistul spaniol Juan Mata, care a realizat un parteneriat cu organizația caritabilă Street Football World și au lansat proiectul Common Goal. Fotbaliștii care luptă pentru această cauză își donează 1% din salarii către acest proiect, iar banii sunt trimiși către organizații partenere, care luptă pentru diverse cauze.

Jucătoarea de tenis Shikha Oberoi și-a lansat în 2013 propria companie media. Folosind puterea sportului și a televiziunii, ea a realizat șase documentare pentru a-i încuraja pe oameni să fie mai implicați în reforme sociale. Ea a creat și o emisiune de televiziune, care s-a remarcat ca o platformă pentru antreprenorii sociali de a deveni mai vizibili.

Antreprenorul social Jon Dengler, din Tampa, a lansat proiectul Well Built Bikes, un program în cadrul căruia sunt donate bicicletele vechi, iar folosind piese second hand, bicicletele sunt reconstruite și sunt vândute la prețuri modice.

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului Erasmus + Sport: „Athletes Becoming Social Entrepreneurs! Developing a Gamification Based Social Entrepreneurship Training Program for Atheletes” (603312-EPP-1-2018-1-NO-SPO-SCP). Detalii pe dualcareer.net
 

Pompiliu-Nicolae Constantin este cadru didactic asociat al UNEFS, interesat de problemele socio-politice ale sportului în sud-estul Europei.

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolas Grama / 26 Mai 2025

Prima carte dedicată Simonei Halep, semnată de Teodor Burnar, va fi lansată la Bookfest: „Simona Halep: Eroul. Mitul. Omul”

 Teodor Burnar, scriitor, jurnalist și istoric, lansează noul său volum „Simona Halep: Eroul. Mitul. Omul”, o lucrare inovatoare bazată pe teza sa de doctorat, la Editura Pro Universitaria.

Autor: Buy Gama Martial / 24 Mai 2025

Mohamed Salah, jucătorul sezonului în Premier League 2024-2025: o demonstrație de consistență, lider și geniu ofensiv

 Mohamed Salah a fost desemnat cel mai bun fotbalist al sezonului 2024-2025 în Premier League, un titlu care încununează o campanie excepțională a egipteanului în tricoul lui Liverpool.

Autor: Nicolas Grama / 22 Feb. 2025

Un manual pentru viitor: Pompiliu Nicolae Constantin de la UNEFS lansează o lucrare fundamentală despre istoria sportului

 Manualul poate fi un instrument de lucru excelent și pentru profesorii de educație fizică.

Ştiri recente:

Autor: Guy Gama Martial / 26 Mai 2025

Rafael Nadal, onorat la Roland Garros într-o ceremonie emoționantă

 Roland Garros a fost martorul unei ceremonii emoționante dedicate lui Rafael Nadal, considerat pe bună dreptate „Regele Zgurii”.

Autor: Nicolas Grama / 26 Mai 2025

Prima carte dedicată Simonei Halep, semnată de Teodor Burnar, va fi lansată la Bookfest: „Simona Halep: Eroul. Mitul. Omul”

 Teodor Burnar, scriitor, jurnalist și istoric, lansează noul său volum „Simona Halep: Eroul. Mitul. Omul”, o lucrare inovatoare bazată pe teza sa de doctorat, la Editura Pro Universitaria.

Autor: Guy Gama Martial / 25 Mai 2025

Bernadette Szőcs scrie istorie pentru România! Argint alături de Sofia Polcanova la Mondialul de tenis de masă din Doha

 O pagină de istorie a fost scrisă în tenisul de masă românesc la Campionatul Mondial.