Ce este antreprenoriatul social și cum poate fi valorificat în sport ?

Autor: Pompiliu-Nicolae Constantin

Un tip de activitate care are parte de un interes tot mai crescut în ultimii ani este antreprenoriatul social. Antreprenoriatul poate fi definit ca un set de activități care presupune introducerea unor produse și servicii pe piață. Acest demers necesită creativitate.

În acest sens se poate vorbi și despre antreprenoriatul social, care în ultimul deceniu a suscitat interes din partea celor care inițiază politici publice, cercetători, dar și publicul general. Pentru a aborda problemele sociale, antreprenoriatul poate fi util pentru că poate propune soluții. Acest tip de antreprenoriat poartă numele de antreprenoriat social și este în strânsă legătură cu ideea de inovație socială.

Antreprenoriatul social are ca scop rezolvarea unei probleme sociale, încercând astfel să îmbunătățească viața indivizilor și a comunităților și să crească starea de bine. Antreprenoriatul social are nevoie de sustenabilitate economică pentru a îndeplini misiunea socială care îi este destinată.

Pentru antreprenorul social, principalul obiectiv este să producă schimbare socială în sens pozitiv. Antreprenoriatul social este o mixtură între elementul economic și cel social. În mod greșit s-a împământenit ideea că antreprenoriatul social este exclusiv în sectorul non-profit. Acest aspect nu este adevărat.

Antreprenoriatul social derulează numeroase proiecte în sectorul non-profit, dar poate fi constituit și din afaceri orientate către profit, dar și în sectorul public (când autoritățile locale și naționale promovează programe sociale inovatoare și măsuri în parteneriat cu celelalte sectoare).

Diferența între un antreprenor comercial și un antreprenor social este că acesta din urmă creează o afacere pentru a produce un impact social. Rezolvarea unei provocări sociale este obiectivul său, iar întreaga afacere este construită în jurul acestei idei. Schimbarea socială, nu specularea comercială a unei oportunități în scopul îmbogățirii personale, este misiunea antreprenorului social și a afacerii sale.

Antreprenorul social este cineva care folosește strategii comerciale pentru a rezolva probleme sociale și de mediu, prin prioritizarea binelui social pentru a obține și un câștig financiar care să asigure continuitate proiectului respectiv.

A nu se confrunda antreprenoriatul social cu CSR (Corporate social responsability), un concept diferit, care presupune că anumite afaceri pot avea anumite inițiative sociale. Am ales trei exemple de antreprenoriat social, pentru a exemplifica modul în care acest fenomen se manifestă.

Un exemplu cunoscut de antreprenoriat social a fost inițiat de fotbalistul spaniol Juan Mata, care a realizat un parteneriat cu organizația caritabilă Street Football World și au lansat proiectul Common Goal. Fotbaliștii care luptă pentru această cauză își donează 1% din salarii către acest proiect, iar banii sunt trimiși către organizații partenere, care luptă pentru diverse cauze.

Jucătoarea de tenis Shikha Oberoi și-a lansat în 2013 propria companie media. Folosind puterea sportului și a televiziunii, ea a realizat șase documentare pentru a-i încuraja pe oameni să fie mai implicați în reforme sociale. Ea a creat și o emisiune de televiziune, care s-a remarcat ca o platformă pentru antreprenorii sociali de a deveni mai vizibili.

Antreprenorul social Jon Dengler, din Tampa, a lansat proiectul Well Built Bikes, un program în cadrul căruia sunt donate bicicletele vechi, iar folosind piese second hand, bicicletele sunt reconstruite și sunt vândute la prețuri modice.

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului Erasmus + Sport: „Athletes Becoming Social Entrepreneurs! Developing a Gamification Based Social Entrepreneurship Training Program for Atheletes” (603312-EPP-1-2018-1-NO-SPO-SCP). Detalii pe dualcareer.net
 

Pompiliu-Nicolae Constantin este cadru didactic asociat al UNEFS, interesat de problemele socio-politice ale sportului în sud-estul Europei.

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 30 Iul. 2021

Winners Open, turneul feminin găzduit de Cluj-Napoca, va fi televizat de Look Sport și Digi Sport

 După mulți ani în care a fost gazdă pentru echipa de Fed Cup a României, orașul Cluj-Napoca va organiza și un turneu de categorie WTA 250.

Autor: Maria Sorescu / 29 Iul. 2021

San Marino, ţara cel mai puțin populată care obține o medalie olimpică

 Jocurile Olimpice de la Tokyo au adus în prim-plan numeroase premiere.

Autor: Maria Sorescu / 28 Iul. 2021

VIDEO / Primul aur românesc la Tokyo. Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, campioane olimpice la dublu vâsle

 Delegația României a înregistrat primul aur olimpic la Jocurile Olimpice de la Tokyo prin intermediul canotajului.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

CFR Cluj, egalată în prelungiri de Young Boys în Liga Campionilor

 S-a terminat 1-1, iar calificarea se va decide pe 10 august, în Elveția.

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

Carmen Tocală, aleasă președinte al Federației Române de Baschet

 Carmen Tocală se întoarce în fruntea baschetului românesc. 

Autor: Maria Sorescu / 03 Aug. 2021

Bianca Perie Ghelber, locul 6 la Jocurile Olimpice, la aruncarea ciocanului

 Atleta Bianca Perie Ghelber a obținut un rezultat bun la Tokyo.