Ce este antreprenoriatul social și cum poate fi valorificat în sport ?

Autor: Pompiliu-Nicolae Constantin

Un tip de activitate care are parte de un interes tot mai crescut în ultimii ani este antreprenoriatul social. Antreprenoriatul poate fi definit ca un set de activități care presupune introducerea unor produse și servicii pe piață. Acest demers necesită creativitate.

În acest sens se poate vorbi și despre antreprenoriatul social, care în ultimul deceniu a suscitat interes din partea celor care inițiază politici publice, cercetători, dar și publicul general. Pentru a aborda problemele sociale, antreprenoriatul poate fi util pentru că poate propune soluții. Acest tip de antreprenoriat poartă numele de antreprenoriat social și este în strânsă legătură cu ideea de inovație socială.

Antreprenoriatul social are ca scop rezolvarea unei probleme sociale, încercând astfel să îmbunătățească viața indivizilor și a comunităților și să crească starea de bine. Antreprenoriatul social are nevoie de sustenabilitate economică pentru a îndeplini misiunea socială care îi este destinată.

Pentru antreprenorul social, principalul obiectiv este să producă schimbare socială în sens pozitiv. Antreprenoriatul social este o mixtură între elementul economic și cel social. În mod greșit s-a împământenit ideea că antreprenoriatul social este exclusiv în sectorul non-profit. Acest aspect nu este adevărat.

Antreprenoriatul social derulează numeroase proiecte în sectorul non-profit, dar poate fi constituit și din afaceri orientate către profit, dar și în sectorul public (când autoritățile locale și naționale promovează programe sociale inovatoare și măsuri în parteneriat cu celelalte sectoare).

Diferența între un antreprenor comercial și un antreprenor social este că acesta din urmă creează o afacere pentru a produce un impact social. Rezolvarea unei provocări sociale este obiectivul său, iar întreaga afacere este construită în jurul acestei idei. Schimbarea socială, nu specularea comercială a unei oportunități în scopul îmbogățirii personale, este misiunea antreprenorului social și a afacerii sale.

Antreprenorul social este cineva care folosește strategii comerciale pentru a rezolva probleme sociale și de mediu, prin prioritizarea binelui social pentru a obține și un câștig financiar care să asigure continuitate proiectului respectiv.

A nu se confrunda antreprenoriatul social cu CSR (Corporate social responsability), un concept diferit, care presupune că anumite afaceri pot avea anumite inițiative sociale. Am ales trei exemple de antreprenoriat social, pentru a exemplifica modul în care acest fenomen se manifestă.

Un exemplu cunoscut de antreprenoriat social a fost inițiat de fotbalistul spaniol Juan Mata, care a realizat un parteneriat cu organizația caritabilă Street Football World și au lansat proiectul Common Goal. Fotbaliștii care luptă pentru această cauză își donează 1% din salarii către acest proiect, iar banii sunt trimiși către organizații partenere, care luptă pentru diverse cauze.

Jucătoarea de tenis Shikha Oberoi și-a lansat în 2013 propria companie media. Folosind puterea sportului și a televiziunii, ea a realizat șase documentare pentru a-i încuraja pe oameni să fie mai implicați în reforme sociale. Ea a creat și o emisiune de televiziune, care s-a remarcat ca o platformă pentru antreprenorii sociali de a deveni mai vizibili.

Antreprenorul social Jon Dengler, din Tampa, a lansat proiectul Well Built Bikes, un program în cadrul căruia sunt donate bicicletele vechi, iar folosind piese second hand, bicicletele sunt reconstruite și sunt vândute la prețuri modice.

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului Erasmus + Sport: „Athletes Becoming Social Entrepreneurs! Developing a Gamification Based Social Entrepreneurship Training Program for Atheletes” (603312-EPP-1-2018-1-NO-SPO-SCP). Detalii pe dualcareer.net
 

Poate te interesează şi:

Autor: Flaviu Ilie / 06 Apr. 2020

ANALIZĂ/ Cum și-a resetat Cam Reddish cariera în NBA înainte de oprirea sezonului?

Povestea lui Cameron Reddish din rookie season este una dintre cele mai interesante, considerând startul dificil de care a avut parte și ascensiunea pe care a avut-o lună de lună.

Autor: Maria Sorescu / 03 Apr. 2020

VIDEO / Cum se antrenează Simona Halep în izolare

 Competițiile de tenis sunt anulate până în iunie, dar sportivii continuă să se antreneze. 

Autor: Maria Sorescu / 02 Apr. 2020

Cristina Neagu va dona banii obținuți din vânzarea a peste 100 de tricouri

 Căpitanul naţionalei de handbal feminin a României, Cristina Neagu, a contribuit la strângerea de fonduri pentru a sprijini organizațiile care în aceste zile se luptă cu efectele coronavirusului.

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 06 Apr. 2020

Lucian Goian, votat cel mai bun fundaş din campionatul Indiei

 La 37 de ani, fotbalistul român Lucian Goian este un exemplu de profesionalism, deși joacă într-un campionat mai puțin vizibil.

Autor: Flaviu Ilie / 06 Apr. 2020

ANALIZĂ/ Cum și-a resetat Cam Reddish cariera în NBA înainte de oprirea sezonului?

Povestea lui Cameron Reddish din rookie season este una dintre cele mai interesante, considerând startul dificil de care a avut parte și ascensiunea pe care a avut-o lună de lună.

Autor: Andrei Szabo / 05 Apr. 2020

UEFA amenință echipele belgiene cu excluderea din cupele europene. Fanii lui Brugge îl acuză pe Ceferin

 Oficialii fotbalului belgian au propus stoparea campionatului deși sezonul nu s-a încheiat.