46. Bundesliga ca istorie (2008-2009): Surpriza de la Wolfsburg

Autor: Georg Lorenz

 Un campionat agitat, cu multe echipe bune în prima treime a clasamentului, s-a încheiat până la urmă cu victoria mai puțin scontată a „lupilor“ de la VfL Wolfsburg (foto), echipa marelui concern de autovehicule. A fost o izbândă așteptată și dorită, firma urmărind prin echipa de fotbal să facă publicitate produselor cu marca Volkswagen.

 Formația antrenată de Felix Magath a produs senzație, cum menționa presă vremii, dar nu întâmplătoare, lotul echipei fiind remarcabil. Portarul Benaglio s-a impus și între buturile naționalei elvețiene, apoi cunoscutul internațional italian Andrea Barzagli, Madlung, Schäfer, Gentner, Hasebe, Riether, Misimovic, brazilienii Caiuby și Grafite, bosniacul Dzeko.

Grafite (foto) a ajuns golgheterul ediției cu o cifra foarte bună, 28 de goluri, iar unul dintre goluri a rămas memorabil prezentat și în zilele noastre în mai toate aducerile aminte: gol cu călcâiul de la câțiva pași în acel meci memorabil: Wolfsburg – Bayern 5-1 ! Succesul s-a datorat în mare măsură lui Magath, un adevărat „câine“ în sensul bun al cuvântului, care și-a supus elevii la o muncă asiduă gândită până la cel mai mic amănunt.

Echipa ediției marcată de nume consacrate ca Dzeko, Gomez, Ribery, Lahm, Salihovic, Schäfer, Grafite și regretatul portar Robert Enke.

Ciudățenia sezonului s-a petrecut la Bielefeld, club care după înfrângerea în penultima etapă la Dortmund l-a concediat pe antrenorul Michael Frontzeck, angajându-l pentru un meci (!) pe Jörg Berger care, firește, nu a mai putut împiedica retrogradarea.

Câteva transferuri au reținut atenția, de pildă amintitul Barzagli venit pentru 14 milioane euro de la Palermo la Wolfsburg. În barajul reintrodus în această ediție Energie Cottbus a pierdut ambele întâlniri 0-3 și 0-2 în față lui Nürnberg, retrogradand în liga secundă.

Wolfsburg a fost urmată de Bayern, la numai două puncte, apoi Stuttgart, Hertha, Hamburg, Dortmund, Hoffenheim, Schalke, Leverkusen, Bremen, Hannover, Köln, Frankfurt, Bochum, Mönchengladbach, retrogradate Cottbus, după barajul fără succes, Karlsruhe și Bielefeld.

Urmează: Bundesliga ca istorie (2009-2010)

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 09 Apr. 2020

Boloni și-a anunțat plecarea de la Antwerp. Clubul îl contrazice

 Jurnaliștii belgieni susțin că dacă Ladislau Boloni va pleca, în locul său va veni Marc Wilmots, fostul selecționer al Belgiei.

Autor: Maria Sorescu / 08 Apr. 2020

Dovadă de atașament. O echipă din liga a patra germană a vândut peste 100 000 de bilete pentru primul meci de după pandemie

 O veste spectaculoasă vine din fotbalul german și arată cât de atașați sunt fanii față de echipele lor. 

Autor: Andrei Szabo / 08 Apr. 2020

Adevăr sau fabulație ? Publicația Don Balon scrie că Real Madrid îl vrea pe Ianis Hagi

 Ianis Hagi este în mod constant subiect de dezbatere în această pauză forțată.

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 09 Apr. 2020

EXCLUSIV / Internaționala suedeză Mikaela Massing va semna cu Baia Mare

 CS Minaur Baia Mare are planuri îndrăznețe pentru sezonul viitor și se gândește chiar la titlu.

Autor: Maria Sorescu / 09 Apr. 2020

Inedit / O bâtă de baseball istorică a fost vândută cu un milion de dolari

 Presa americană anunță rezultatul unei licitații spectaculoase, care a avut ca subiect o bâtă de baseball care i-a aparţinut lui Lou Gehrig.

Autor: Andrei Szabo / 09 Apr. 2020

Boloni și-a anunțat plecarea de la Antwerp. Clubul îl contrazice

 Jurnaliștii belgieni susțin că dacă Ladislau Boloni va pleca, în locul său va veni Marc Wilmots, fostul selecționer al Belgiei.