40. Bundesliga ca istorie (2002-2003): Bayern ca într-o liga separată

Autor: Georg Lorenz

Ediția a fost una dintre cele mai neobișnuite. Bayern (foto) a dominat categoric câștigând cu un avans de 16 puncte ceea ce a determinat comentatorii să conchida că echipa campioană ar avea nevoie de o ligă separată.  Bayern a câștigat și Cupa, dar a eșuat penibil în Champions League unde a obținut în grupa doar două puncte. Süddeutsche Zeitung nota: „ Prea mari pentru Bundesliga și prea mici pentru Europa.“ Acest eșec a fost inexplicabil pentru că Bayern avea un lot fanastic cu Oliver Kahn, Lizarazu, Nico și Robert Kovac, Sagnol, Ze Roberto, Ballack, Scholl, Salihamidzic, Schweinsteiger, Lahm, Elber, Pizarro.

Ottmar Hitzfeld a devenit, firește, antrenorul anului, titlul fusese asigurat deja după etapă a 29-a, de asemenea, o noutate. În echipa sezonului nume remarcabile: Elber, Kevin Kuranyi, Lucio, Soldo, Balakov, Sagnol, Ballack, Marcelino, Verlaat, Thomas Christiansen (în foto cu trofeul său). Acesta din urmă a devenit golgheterul ediției cu 21 de goluri la egalitate cu Giovane Elber.

O mică drama s-a consumat cu Leverkusen, vicecampioana anului precedent, părăsită de unii dintre cei mai buni jucători (Ballack, Ze Roberto), salvându-se de la retrogradare abia în final. Antrenorul interimar, Thomas Hörster spunea că „nu mai sunt speranțe“, ceea ce l-a determinat pe cunoscutul tehnician Udo Lattek la o replică neobișnuită: „Un antrenor care vorbește așa trebuie nu concediat, ci împușcat !“.

Patru jucători, remarcabili prin prestațiile lor au părăsit pentru totdeauna Bundesliga, fapt consemnat ca o sensibilă pierdere. Este vorba de Krassimir Balakov (Stuttgart), Mario Basler (Kaiserslautern), Stefan Effenberg (Woljsburg) și Thomas Hässler (1860 München).

Cottbus a fost considerată ghinionistă sezonului datorită multor puncte pierdute prea ușor pe teren propriu ceea ce i-a atras retrogradarea.

Bayern cu 75 de puncte a fost urmată pe podium de Stuttgart 59 puncte și Dortmund 58 de puncte. În continuare Hamburg, Hertha, Bremen, Schalke, Wolfsburg, Bochum, 1860 München, Hannover, Mönchengladbach, Rostock, Kaiserslautern, Leverkusen și retrogradatele Bielefeld, Nürnberg și Cottbus.

Urmează: Bundesliga că istorie (2003-2004)

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 30 Iul. 2021

Seara mediocră pentru fotbalul românesc. FCSB, Craiova și Sepsi, eliminate din Conference League

 Fotbalul românesc a avut o seară de coșmar în nou-înființata competiție europeană Conference League. 

Autor: Maria Sorescu / 28 Iul. 2021

Messi a revenit la Barcelona, dar nu dă semne că-și va prelungi contractul

 Lionel Messi a vrut să plece de la FC Barcelona în vara lui 2020, dar conducerea clubului nu i-a permis acest lucru.

Autor: Andrei Szabo / 28 Iul. 2021

CFR Cluj merge în turul 3 preliminar al Champions League. Rezultate complete în turul 2

 După un meci tur neconvingător în Gibraltar, CFR Cluj s-a calificat în turul al treilea preliminar al Ligii Campionilor.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 30 Iul. 2021

Seara mediocră pentru fotbalul românesc. FCSB, Craiova și Sepsi, eliminate din Conference League

 Fotbalul românesc a avut o seară de coșmar în nou-înființata competiție europeană Conference League. 

Autor: Maria Sorescu / 29 Iul. 2021

San Marino, ţara cel mai puțin populată care obține o medalie olimpică

 Jocurile Olimpice de la Tokyo au adus în prim-plan numeroase premiere.

Autor: Maria Sorescu / 29 Iul. 2021

Sunisa Lee, campioană olimpică la gimnastică individual-compus

 În absența lui Simon Biles, campioana olimpică en titre, bătălia pentru aur în finala de individual compus a fost strânsă și deschisă.