Stern, moartea unui vizionar. Povestea celui care a extins imperiul NBA

Autor: Andrei Szabo

Avocat strălucitor, devenit unul dintre cei mai puternici oameni din sportul american, David Stern s-a stins la vârsta de 77 de ani. 

Fost preşedinte NBA timp de trei decenii (1984-2014), Stern a murit la 77 de ani, el fiind internat în spital în urmă cu trei săptămâni din cauza unei hemoragii cerebrale.

El a fost ales preşedinte al NBA în 1984 şi a contribuit la internaționalizarea acestei ligi. În 1989, NBA-ul era deja în atenția a sute de milioane de telespectatori.

În plus, Stern alături de fostul secretar general al FIBA, Boris Stankovici, a ajutat la intrarea jucătorilor din NBA  la Jocurile Olimpice, începând din 1992.

În cursul celor 30 de ani în care a s-a aflat în funcţie, au fost create şapte francize şi au fost integrate în ligă, ducând numărul echipelor la 30. Salariul mediu a ajuns de la 250.000 de dolari în 1984 la 5 milioane de dolari în 2014. Unii jucători au devenit vedete de nivel planetar, precum Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird, Kobe Bryant sau LeBron James.

"Nu pot exprima în cuvinte ce a reprezentat pentru mine prietenia lui David Stern. A fost un mare inovator și a făcut din jocul ce-l iubim ceea ce este astăzi”, a declarat Bill Russel, cel mai titrat jucător din istoria NBA, cu 11 trofee.

''Timp de 22 de ani am fost în primul rând şi l-am văzut pe David în acţiune. A fost un mentor şi unul dintre cei mai dragi prieteni. Mulţumită lui David, NBA este o marcă de nivel global, ceea ce face din el nu numai unui dintre cei mai mari conducători sportivi, dar unul din liderii economici cei mai influenţi ai generaţiei sale'', a declarat actualul comisar al ligii, Adam Silver, care i-a urmat în funcţie în 2014.

Pentru faptul că a făcut din NBA una dintre cele mai puternice ligi sportive din lume, Stern a fost inclus în Hall of Fame în 2016, iar după retragere a primit titlul de ''comisar emerit''.

Chiar și după ce s-a retras, Stern a continuat să muncească în biroul său de la etajul 33 de pe Fifth Avenue. Era angrenat în 7 start-up-uri de sport și tehnologie.

Poate te interesează şi:

Autor: Maria Sorescu / 09 Apr. 2020

Inedit / O bâtă de baseball istorică a fost vândută cu un milion de dolari

 Presa americană anunță rezultatul unei licitații spectaculoase, care a avut ca subiect o bâtă de baseball care i-a aparţinut lui Lou Gehrig.

Autor: Flaviu Ilie / 06 Apr. 2020

ANALIZĂ/ Cum și-a resetat Cam Reddish cariera în NBA înainte de oprirea sezonului?

Povestea lui Cameron Reddish din rookie season este una dintre cele mai interesante, considerând startul dificil de care a avut parte și ascensiunea pe care a avut-o lună de lună.

Autor: Maria Sorescu / 04 Apr. 2020

Kobe Bryant, Tim Duncan şi Kevin Garnett vor fi incluşi în Hall of Fame-ul baschetului

 Presa americană anunță includerea lui Kobe Bryant, Tim Duncan şi Kevin Garnett în Hall of Fame-ul baschetului la sfârşitul lunii august.

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 09 Apr. 2020

EXCLUSIV / Internaționala suedeză Mikaela Massing va semna cu Baia Mare

 CS Minaur Baia Mare are planuri îndrăznețe pentru sezonul viitor și se gândește chiar la titlu.

Autor: Maria Sorescu / 09 Apr. 2020

Inedit / O bâtă de baseball istorică a fost vândută cu un milion de dolari

 Presa americană anunță rezultatul unei licitații spectaculoase, care a avut ca subiect o bâtă de baseball care i-a aparţinut lui Lou Gehrig.

Autor: Andrei Szabo / 09 Apr. 2020

Boloni și-a anunțat plecarea de la Antwerp. Clubul îl contrazice

 Jurnaliștii belgieni susțin că dacă Ladislau Boloni va pleca, în locul său va veni Marc Wilmots, fostul selecționer al Belgiei.