37. Bundesliga ca istorie (1999-2000): Decizie printr-un autogol

Autor: Georg Lorenz

 Un sezon dominat de noutățile de la clubul Bayer Leverkusen. Echipa marelui combinat chimic l-a transferat pentru 8 milioane de mărci pe „talentul secolului“ Michael Ballack de la Kaiserslautern, plus Neuville de la Rostock și Schneider de la Frankfurt, iar fracțiunea braziliană Emerson, Ze Roberto și Rink s-a întărit cu Ponte. Bani mulți și ca atare ambițiile pentru titlu au fost foarte mari. Dar mai există și Bayern München (foto).

A fost un campionat disputat între cele două cluburi, cap la cap cum se spune, iar în ultima etapă Leverkusen s-a deplasat la München cu 3 puncte avans (73) și golaveraj +41, Bayern având 70 de puncte și golaveraj +42. A fost un meci de un dramatism deosebit, iar presa s-a grăbit să titreze că decizia a fost urmărea unui autogol. Autor Michael Ballack în minutul 20, după care gazda s-a impus câștigând cu 2-0 și devansând adversară la golaveraj.

Emerson a fost atât de frustrat încât a declarat: „Leverkusen nu va câștiga niciodată nimic...“, ceea ce trebuie spus că până în zilele noastre a rămas valabil. Bayern a avut un lot extrem de puternic cu Kahn, Anderson, Babbel, Linke, Effenberg, Scholl, Tarnat, Elber, Santa Cruz, Paulo Sergio și mulți alții, înregistrând un nou succes pentru cuplul Ottmar Hitzfeld – Michael Henke.

Echipa sezonului dominată de jucătorii de la Bayern și Leverkusen cu Olli Kahn, Jens Nowotny, Effenberg, Ze Roberto, Paulo Sergio.

Transferurile au contabilizat sume tot mai mari, Dortmund a cheltuit pentru Wörns, Bobic, Evanilson și Ikpeba peste 25 milioane de mărci, iar eterna rivală Schalke pentru Sand si Mpenza aproape 14 milioane. Din nou o „recoltă“ slabă la golgeteri, Martin Max de la Mönchengladbach câștigând cu numai 19 goluri.

Un record negativ a realizat Bielefeld, cu 10 înfrângeri în serie, ea retrogradând în final. Bixente Lizarazu de la Bayern a dat o palmă foarte costisitoare colegului Lothar Matthäus, „prețul“ fiind de 20 de mii de mărci, sanctiune aplicată de club.

Retras din activitate, antrenorul Udo Lattek (65 de ani) a revenit pentru un sezon la la Borussia Dortmund, împreună cu Matthias Sammer (foto) salvând clubul de la retrogradare.

Din nou Bayern, dar câștigătoare doar la golaveraj, +45 fata de +38 Levekusen, ambele acumulând 73 de puncte. Pe locul trei la mare distanță Hamburg (59 de puncte), apoi 1860 München, Kaiserslautern, Hertha, Wolfsburg, Stuttgart, Bremen, Unterhaching, Dortmund, Freiburg, Schalke, Frankfurt, Rostock și retrogradatele Ulm, Bielefeld, Duisburg.

Urmează: Bundesliga ca istorie (2000 -2001)

 

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 30 Iul. 2021

Seara mediocră pentru fotbalul românesc. FCSB, Craiova și Sepsi, eliminate din Conference League

 Fotbalul românesc a avut o seară de coșmar în nou-înființata competiție europeană Conference League. 

Autor: Maria Sorescu / 28 Iul. 2021

Messi a revenit la Barcelona, dar nu dă semne că-și va prelungi contractul

 Lionel Messi a vrut să plece de la FC Barcelona în vara lui 2020, dar conducerea clubului nu i-a permis acest lucru.

Autor: Andrei Szabo / 28 Iul. 2021

CFR Cluj merge în turul 3 preliminar al Champions League. Rezultate complete în turul 2

 După un meci tur neconvingător în Gibraltar, CFR Cluj s-a calificat în turul al treilea preliminar al Ligii Campionilor.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 30 Iul. 2021

Seara mediocră pentru fotbalul românesc. FCSB, Craiova și Sepsi, eliminate din Conference League

 Fotbalul românesc a avut o seară de coșmar în nou-înființata competiție europeană Conference League. 

Autor: Maria Sorescu / 29 Iul. 2021

San Marino, ţara cel mai puțin populată care obține o medalie olimpică

 Jocurile Olimpice de la Tokyo au adus în prim-plan numeroase premiere.

Autor: Maria Sorescu / 29 Iul. 2021

Sunisa Lee, campioană olimpică la gimnastică individual-compus

 În absența lui Simon Biles, campioana olimpică en titre, bătălia pentru aur în finala de individual compus a fost strânsă și deschisă.