39. Bundesliga ca istorie (2001-2002) : Un an catastrofal pentru Vicekusen

Autor: Georg Lorenz

 

Un an pe care suporterii lui Bayer Leverkusen ar dori să-l uite complet. Cu două etape înainte de final, Leverkusen avea nu mai puțin de cinci puncte avans asupra lui Dortmund, pentru ca până la urmă BVB să devină campioană, iar „Vicekusen“, denumire care s-a lipit de club ca marca de scrisoare, să ocupe locul secund.

Un sezon catastrofal la care mai este de adăugat că echipa a eșuat și în finala Champions League (1-2 cu Real Madrid), ca și în Cupa Germaniei (2-4 cu Schalke). Și ca și cum aceste eșecuri nu ar fi fost suficiente, cinci componenți ai clubului prezenți cu "Die Mannschaft" la CM din Japonia si Coreea de Sud, adică Ballack, Neuvillle, Butt, Ramelow și Schneider au pierdut partida decisivă cu Brazilia, 0-2.

Succesul lui Dortmund (foto), surprinzător la prima vedere, nu a fost totuși nemeritat, echipa având jucători de certă valoare ca Lehmann, Dede, Kohler, Metzelder, Reuter, Wörns, Kehl, Ricken, Rosicky, Bobic, Herrlich, Kohler printre cei mai buni din Bundesliga. Merite deosebite a avut Matthias Sammer, care ca tânăr antrenor a muncit cu echipa enorm. Disputa a fost însă foarte strânsă, echipele de pe podium fiind despărțite doar de câte un punct: BVB 70, Leverkusen 69, Bayern 68.

Formația sezonului cu multe nume noi, Amoroso, Koller, Ze Roberto, Lucio și nu în ultimul rând Vasile Miriuță (foto) de la Cottbus ! Din nou performanțe modeste în clasamentul golgheterilor, pe primul loc Amoroso și Max cu câte 18 goluri.

O senzație s-a înregistrat în meciul St. Pauli – Bayern 2-1, tricourile confecționate special cu inscripția „Învingătoarea câștigătoarei cupei mondiale“ fiind vânate pentru bani multi pe piața trofeelor.

Cunoscutul Michael Ballack a fost recordmanul cartonașelor galbene, încasând nu mai puțin de 12 ! Cifre curioase pe piața transferurilor, Amoroso de la Parma s-a transferat la Dortmund pentru 25 (!) milioane euro, iar Jan Koller de la Anderlecht a venit la același club pentru 9 milioane euro. Adăugându-i si pe Everthon și Kehl se poate spune că BVB a investit serios dar până la urmă nu fără folos.

Așadar pe podium Dortmund, Leverkusen si Bayern, apoi Hertha, Schalke, Bremen, Kaiserlautern, Stuttgart, 1860 München, Wolfsburg, Hamburg, Mönchengladbach, Cottbus, Rostock, Nürnberg și retrogradatele Freiburg, Köln, St. Pauli.

Urmează: Bundesliga ca istorie (2002-2003)

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 09 Apr. 2020

Boloni și-a anunțat plecarea de la Antwerp. Clubul îl contrazice

 Jurnaliștii belgieni susțin că dacă Ladislau Boloni va pleca, în locul său va veni Marc Wilmots, fostul selecționer al Belgiei.

Autor: Maria Sorescu / 08 Apr. 2020

Dovadă de atașament. O echipă din liga a patra germană a vândut peste 100 000 de bilete pentru primul meci de după pandemie

 O veste spectaculoasă vine din fotbalul german și arată cât de atașați sunt fanii față de echipele lor. 

Autor: Andrei Szabo / 08 Apr. 2020

Adevăr sau fabulație ? Publicația Don Balon scrie că Real Madrid îl vrea pe Ianis Hagi

 Ianis Hagi este în mod constant subiect de dezbatere în această pauză forțată.

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 09 Apr. 2020

EXCLUSIV / Internaționala suedeză Mikaela Massing va semna cu Baia Mare

 CS Minaur Baia Mare are planuri îndrăznețe pentru sezonul viitor și se gândește chiar la titlu.

Autor: Maria Sorescu / 09 Apr. 2020

Inedit / O bâtă de baseball istorică a fost vândută cu un milion de dolari

 Presa americană anunță rezultatul unei licitații spectaculoase, care a avut ca subiect o bâtă de baseball care i-a aparţinut lui Lou Gehrig.

Autor: Andrei Szabo / 09 Apr. 2020

Boloni și-a anunțat plecarea de la Antwerp. Clubul îl contrazice

 Jurnaliștii belgieni susțin că dacă Ladislau Boloni va pleca, în locul său va veni Marc Wilmots, fostul selecționer al Belgiei.