EXCLUSIV / Interviu cu Ovidiu Ionescu: „Medaliile câștigate în tenisul de masă compensează aspectul financiar”

Autor: Pompiliu Constantin

Ziarul de Sport vă propune astăzi un interviu cu una din speranțele tenisului de masă românesc, Ovidiu George Ionescu. Buzoianul de 22 de ani este în Top 200 ITTF, dar vrea un progres continuu, deși are o misiune dificilă când ne gândim la cât produce „mașinăria asiatică” de tenis de masă. Ovidiu Ionescu vorbește cu maturitate de ce a ales de câțiva ani să evolueze la un club german și analizează perspectivele tenisului de masă românesc.

ZdS: Cum de ai ales tenisul de masă ca sport profesionist, când mai toată lumea merge spre jocuri mai bănoase ?

Ovidiu Ionescu: Tenisul de masă l-am început datorită fratelui meu, care de Crăciun și-a dorit niște palete de tenis de masă. Am început să jucăm pe biroul tatălui, până s-a săturat de zgomotul creat, și, având o prietenă care practicase înainte tenis de masă, am ajuns în sala de la CSM Buzău. M-a atras dintotdeauna. E un sport care te fascinează de la prima până la ultima minge. Bineînțeles că fotbalul este mult mai bănos,dar tenisul de masă e aparte, unic prin felul în care se desfășoară. E mult mai puțin recompensat, dar medaliile câștigate compensează aspectul financiar.

ZdS: Ai crescut în tenisul de masă buzoian. De unde crezi că vine pasiunea localnicilor pentru acest sport ?

Ovidiu Ionescu: Tenisul de masă buzoian a avut mereu rezultate naționale și internaționale, așa că localnicii au avut motive să înceapă să îndrăgească și să practice acest sport.

ZdS: Oamenii văd tenisul de masă ca pe un joc distractiv. Pare ușor când îl joacă profesioniștii. Câtă muncă este în spatele performanțelor tale ?

Ovidiu Ionescu: Acest lucru îl aud des, că e ușor de practicat, dar în spatele jucătorilor sunt ani de antrenamente, cantonamente prelungite, copilării pierdute. Pentru a ajunge un jucător de top ai nevoie de minim 5-6 ore de antrenament zilnic, de pregătire fizică, dar și psihică. Toate au un rol esențial în crearea jucătorului de top.

ZdS: De ce ai ales să pleci la un club german ? Care sunt diferențele între a practica tenis de masă în Romania și a face același sport în Germania ?

Ovidiu Ionescu: Nu a fost o alegere ușoară să plec, dar vine timpul când trebuie să pleci în străinatate. Condițiile de antrenament sunt pur și simplu senzaționale. În centrul unde mă antrenez, sunt 6-7 jucători din top 40 mondial. În plus, avem antrenor special pentru pregătirea fizică, pentru cea psihică, cât și pentru alte lucruri, de exemplu pentru coordonare, balans. În aceeași ordine de idei, infrastructura este la alte standarde. Concepția lor asupra jocului și a felului în care trebuie să se dezvolte un jucător de tenis de masă este diferită.

ZdS: Cum vezi invazia de jucători asiatici în Europa ?

Ovidiu Ionescu: Nu sunt de acord cu aducerea atâtor asiatici, pentru că talentele care sunt in țările europene au șanse mici de a se afirma. Multe state preferă să aducă asiatici, deja formați, pentru a scăpa de procesul de ani și ani prin care trece un sportiv autohton. Poate aduc rezultate pe moment, dar viitorul nu este de partea lor.

ZdS: Cum apreciezi situația tenisului de masă din România ?

Ovidiu Ionescu: România are și a avut întotdeauna jucători foarte buni, atât la fete cât și în competiția băieților. În ultimii ani, la nivel de juniori și cadeti suntem întotdeauna printre primii. La seniori se cuceresc medalii la Europene, ceea ce înseamnă că avem o școală foarte bună în țara noastră.

ZdS: Care sunt obiectivele tale sportive În acest an ?

Ovidiu Ionescu: Cel mai important obiectiv a fost calificarea la Jocurile Olimpice, dar, din păcate, din cauza setaverajului nu am putut trece de grupe pentru a-mi încerca șansele cu adevărat. Spre sfârșitul anului vor fi Campionatele Europene, unde sper să obțin rezultate mai bune.

ZdS: Ce sporturi mai practici În afară de tenis de masă și care este sportivul tău preferat ?

Ovidiu Ionescu: Îmi place foarte mult să joc tenis de câmp. Chiar înainte de tenis de masă am practicat 6 luni, dar lipsa antrenorilor și terenurilor m-a forțat să mă orientez spre altceva. Roger Federer este sportivul meu preferat, este un exemplu demn de urmat pentru oricine, chiar și în afara sportului. Modestia și carisma sa sunt unice. Felul său de a juca este pur și simplu fantastic. 

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 10 Mar. 2019

Adina Diaconu, campioană europeană de tineret la tenis de masă. Rareș Sipos, medaliat cu bronz

 Adina Diaconu a dat dovadă de maturitate în cadrul Campionatului European Under 21 de tenis de masă.

Autor: Maria Sorescu / 04 Mar. 2019

Daniela Dodean și Ovidiu Ionescu, campioni naționali la tenis de masă

 Buzău a devenit locația tradițională pentru Campionatele Naționale de tenis de masă.

Autor: Maria Sorescu / 03 Feb. 2019

Bernadette Szocs, argint la ITTF Europa Top 16 de la Montreux

 Sportiva noastră era deţinătoarea trofeului și a fost la un set distanță de trofeu.

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 20 Apr. 2019

Țucudean, revenire decisivă pentru CFR Cluj

 CFR Cluj se menține lider în Liga 1, după ce a câștigat deplasarea de la Sepsi Sfântu Gheorghe, în etapa a şasea a play-off-ului.

Autor: Andrei Szabo / 20 Apr. 2019

Juventus, din nou campioana Italiei. Record pentru Cristiano Ronaldo

 Juventus Torino a monopolizat campionatul Italiei.

Autor: Andrei Szabo / 20 Apr. 2019

Stranieri în acțiune: Rotariu marchează din nou, Grigore punctează din penalty

 După ce Răzvan Marin și Nicolae Stanciu u marcat vineri, alți internaționali au ieșit în evidență