30 de ani de antrenamente pentru a ajunge la Olimpiadă!

Ancuța Stoenescu, cea mai titrată baschetbalistă a României, are șanse mari să ajungă la Jocurile Olimpice de la Tokyo cu echipa națională de....3X3!

Ancuța Stoenescu are 12 titluri de campioană națională în palmares, strânse în 30 de ani de baschet, dar o calificare la Jocurile Olimpice ar reprezenta cea mai mare realizare a carierei.

Retrasă anul trecut de la echipa națională de 5x5, pentru care a jucat peste 20 de ani, Ancuța Stoenescu se dedică acum baschetului 3x3. La această disciplină, România ocupă în acest moment locul al treilea în ierarhia mondială, ultimul care asigură biletele pentru Tokyo. Calificările se încheie la 31 octombrie.

 “De obicei nu sunt dependentă de telefon, dar prima grijă pe care o am luna aceasta este să verific clasamentul punctelor pentru a ajunge la Olimpiadă. Ne dorim foarte mult. La 5x5 este foarte greu să ajungem acolo, dar cu 3x3 avem o șansă. Așa cum este și motto-ul celor de la Sport Arena, “l stradă, la Jocurile Olimpice”, exact așa suntem și noi. Am început mergând pe la turnee în țară, pe lângă țara și acum am ajuns să participăm la turnee care califică România la Olimpiadă. Este un sentiment foarte frumos. Ar fi cireașa de pe tort, să spun așa. Ar fi o încununare a carierei să ajungi la Jocurile Olimpice, având în vedere că noi, ca sporturi de echipă, prea puțin ne vedem în lume”  Ancuța Stoenescu, componentă a echipei naționale de baschet 3x3 a României.  

Baschetul din curtea școlii

Baschetul 3x3 a fost inclus în programul Jocurilor Olimpice de la Tokyo în 2017. În clasamentul mondial de 3x3, Rusia ocupă prima poziție, fiind urmată de China, în vreme ce România luptă cu reprezentativa Franței pentru locul al treilea.

Pentru a aduna puncte în cursa de calificare la Tokyo, Ancuța Stonescu joacă trei turnee pe săptămână, numărul maxim posibil. Trecerea la baschetul 3x3 a fost o decizie firească pentru ea.     

  “Văzând această oportunitate a României și a noastră, a jucătoarelor, de a putea ajunge și de a face față la acest nivel înalt, am zis să dau o mână de ajutor colegelor care începuseră, deși înainte nu era considerat un sport olimpic. Chiar mi-a plăcut, este un pic diferit 3x3 față de 5x5, pare mai relaxant, pentru că se joacă pe muzică, în aer liber. Până la urmă, așa am început baschetul, am jucat în curtea școlii”- Ancuța Stoenescu, componentă a echipei naționale de baschet 3x3 a României.

 Naționala feminină de baschet 3x3 a cucerit medalia de argint la Campionatul European din 2016, competiție disputată la București.

“Fac baschet de 30 de ani!”

Una dintre cele mai longevive jucătoare de baschet din România, Ancuța Stoenescu va împlini anul viitor 40 de ani. Componentă a echipei de Liga Națională CSM Târgoviște, Stoenescu nu are de gând să se retragă și visează chiar la o medalie olimpică.

 “Nu țin neapărat să bat un record, atât timp cât ești sănătos și încă faci față, e OK. Fac de 30 de ani baschet și baschetul înseamnă totul, e viața mea. O medalie olimpică ar fi de vis, tot ce ne-am putea dori. Ar fi o bază bună pentru copiii care ne urmăresc, să le demonstrăm că se poate și în baschet. Am dovedit la turneele pe care le-am jucat în această vară cu echipa națională că suntem bune și chiar avem șanse să ne batem de la egal la egal cu țările care sunt în top acum” - Ancuța Stoenescu, componentă a echipei naționale de baschet 3x3 a României.

foto și text: Sports Management

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 14 Iun. 2020

VIDEO / Peste 40 000 de spectatori au asistat la un meci de rugby în Noua Zeelandă

 Noua Zeelandă a anunțat că a eradicat noul tip de coronavirus, astfel că a eliminat orice restricție.

Autor: Andrei Szabo / 12 Iun. 2020

Încă un caz de dopaj în sportul românesc: halterofila Luana Grigoriu

 Halterele din România își degradează imaginea de la zi la zi. Un nou caz de dopaj a fost anunțat în acest sport.

Autor: Maria Sorescu / 11 Iun. 2020

Halterele, pe punctul de a fi excluse de la Jocurile Olimpice

 Halterele traversează perioade tulburi din cauza numeroaselor cazuri de dopaj și a scandalurilor de corupție. 

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 01 Iul. 2020

Începe reconstrucția la FCSB? Briceag a semnat cu vicecampioana, Adi Popa a plecat

 FCSB are șanse minime la titlul de campioană, astfel că se pregătește pentru sezonul viitor. 

Autor: Andrei Szabo / 01 Iul. 2020

CSM București și SCM Râmnicu Vâlcea și-au aflat adversarele din grupele Ligii Campionilor

 Viena a fost gazda tragerii la sorți pentru grupele Ligii Campionilor la handbal feminin. 

Autor: Andrei Szabo / 01 Iul. 2020

Liga 1: Dinamo a renunțat la mijlocaul Ioan Filip

 Clubul agrease inițial cu acesta să-i prelungească acordul cu încă o lună.