
Autor: Pompiliu Constantin
Comitetul Internațional Olimpic a schimbat componența comisiilor de evaluare a candidaturilor pentru găzduirea ediţiilor de vară, respectiv iarnă, ale Jocurile Olimpice.
Vestea a ajuns și în România, mai ales că Octavian Morariu a fost numit președinte al Comisiei CIO de Evaluare a Candidaturilor pentru găzduirea JO de iarnă.
Însă informația a fost preluată sec din comunicatul COSR, fără să se spună dacă este sau nu relevantă/importantă această numire.
Morariu, 57 de ani, are deja o imagine bună în cadrul CIO. El este președintele Rugby Europe, dar este și membru CIO în Comisia de relații publice și dezvoltare socială prin sport.
Comisiile de evaluare a candidaturilor pentru găzduirea Jocurilor Olimpice sunt alcătuite din membri CIO care nu sunt fac parte din Comitetul Executiv. Însă această numire îl pune într-o perspectivă favorabilă pe Morariu.
Comisia pe care românul o va conduce va analiza și decide cine va fi gazda Jocurilor Olimpice din 2026. Trei candidaturi fau fost anunțate pentru acest eveniment: Calgary, Milano-Cortina d'Ampezzo și Stockholm.
Doar că activitatea acestei comisii va fi destul de scurtă în ceea ce privește Jocurile Olimpice din 2026. În martie și aprilie, Morariu și oamenii săi vor vizita orașele care candidează, iar în iunie, la Lausanne, va fi anunțat câștigătorul.
Dificultatea vine din faptul că toate cele trei candidaturi se confruntă cu probleme, iar CIO se teme că niciunul dintre orașe nu va putea găzdui evenimentul. Misiunea lui Morariu și a comisiei sale este și de alege locația cu cele mai mici riscuri de a eșua.
Stockholmul întâmpină opoziția unei părți importante a consiliului local. Comitetul olimpic suedez încearcă să convingă autoritățile locale să vină cu o decizie unanimă pentru a organiza pentru prima dată în istorie Jocurile Olimpice de iarnă.
Calgary va avea un referendum în acest sens, după ce comitetul de organizare a fost acuzat de lipsă de transparență în privința costurilor reale pe care le-ar presupune organizarea JO.
Și nu în ultimul rând, guvernul italian a refuzat să suțină organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă la Milano-Cortina d'Ampezzo, după ce inițial Torino a vrut să candideze pentru acest eveniment, dar nu a avut sprijin guvernamental.
Așadar, funcția pare că-i aduce lui Octavian Morariu un mare privilegiu, dar în același timp este și un rol cu un risc ridicat pentru oficialul român, mai ales după ce președintele CIO, Tomas Bach a spus că instituția sa nu are un plan B pentru situația în care niciunul dintre cele trei orașe nu va onora candidatura.
Totul se va limpezi cât de cât la 11 ianuarie, când cele trei orașe au termen-limită pentru a-și depune dosarele de candidatură.
O pagină de istorie a fost scrisă în tenisul de masă românesc la Campionatul Mondial.
David Popovici continuă să inspire o generație întreagă de tineri români, nu doar prin performanțele sale sportive, dar și prin mesajul său de a încuraja mișcarea și sportul ca stil de viață sănătos.
Biles s-a ridicat la înălțimea așteptărilor.
Roland Garros a fost martorul unei ceremonii emoționante dedicate lui Rafael Nadal, considerat pe bună dreptate „Regele Zgurii”.
Teodor Burnar, scriitor, jurnalist și istoric, lansează noul său volum „Simona Halep: Eroul. Mitul. Omul”, o lucrare inovatoare bazată pe teza sa de doctorat, la Editura Pro Universitaria.
O pagină de istorie a fost scrisă în tenisul de masă românesc la Campionatul Mondial.