7. Bundesliga ca istorie (1969-1970): Mönchengladbach și Netzer

Autor: Georg Lorenz

 Marele centru fotbalistic care era Mönchengladbach a serbat în Borussia Park primul titlu. Antrenorul Hennes Weisweiler, deja în anul anterior cu o echipă foarte bună, clasată pe podium, a găsit jucătorii potriviți pentru a compensa lipsurile pe unele poziții.

Weisweiler, un fanatic al jocului ofensiv, și-a amenințat jucătorii: „Dacă nici in acest an nu vom fi campioni voi pleca de la echipă.“ In ultimul meci, după 4-0 cu Hamburg oaspeții au revenit pană la 4-3 periclitând titlul dar meciul s-a încheiat, totuși, victorios. La ora 21,46 in cartierul Eicken din oras preotul catolic a marcat cu clopotele victoria finală și primul titlu.

Aproape anecdotic modul in care Weisweiler (in foto: consultându-se cu cel mai important jucator al său, Günther Netzer) a confirmat rămânerea la conducerea echipei. Într-o sărbătoare internă cu prilejul împlinirii vârstei de 50 de ani el a răspuns la cuvintele de felicitare ale președintelui într-un mod original: „Rostesc cea mai scurtă cuvântare din viata mea si zic: da !“

Trebuie spus ca Borussia nu a câștigat titlul in mod întâmplator, ea dispunea la vremea respectiva de o mare echipa cu jucători ca: portarul Kleff, fundașii Sielof si Vogst, mijlocașii Netzer, Wimmer si Schäfer, atacanții Köppel, Ulrik si Laumen, acesta din urmă cu 19 goluri.

Bayern, clasată pe locul secund, a avut de departe cel mai eficace atac marcând 88 de goluri, dar Mönchengladbach a prezentat cea mai bună apărare primind doar 29 de goluri. Berti Vogst si Sielof au fost desemnați in echipa sezonului, ca si genialul organizator de la mijlocul terenului Günther Netzer si golgheterrul Herbert Laumen.

Alți jucători remarcabili ai ediției au fost Uwe Seeler, Franz Beckenbauer, Jürgen Grabowski, Willy Schulz si Gerd Müller. Lucruri curioase au fost si in acest sezon. Braunschweig a pierdut meciul cu Bremen cu 1-2 după ce avusese un raport de cornere inca neegalat: 30-1 ! Allemania Aachen, vcecampioana, a retrogradat pentru că din deplasare nu a adus decât un singur punct. In primele trei etape nu s-a înregistrat nicio victorie in deplasare, de asemenea, ceva fără precedent.

Jucătorul internațional Max Lorenz de la Bremen a dat un interviu la televiziune pentru care a fost amendat cu 1 000 mărci si practic pus pe liber, el transferându-se la Braunschweig.

Primul titlu deci pentru Mönchengladbach (foto), urmată la patru puncte de Bayern si la sase puncte de Hertha. In continuare: Köln, Dortmund, Hamburg, Stuttgart, Frankfurt, Schalke, Kaiserslautern, Bremen, Essen, Hannover, Oberhausen, Duisburg, Braunchschweig si retrogradatele 1860 München si Aachen.

Urmează: Bundesliga ca istorie (1970-1971)

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

CFR Cluj, egalată în prelungiri de Young Boys în Liga Campionilor

 S-a terminat 1-1, iar calificarea se va decide pe 10 august, în Elveția.

Autor: Maria Sorescu / 02 Aug. 2021

Serie A: Chiellini și-a prelungit contractul cu Juventus

 După un campionat european în care a triumfat, fundaşul Giorgio Chiellini e decis să mai joace câțiva ani.

Autor: Maria Sorescu / 31 Iul. 2021

Alibec marchează, CFR Cluj devine lider în Liga 1

 Marius Șumudică a găsit rețeta câștigătoare la CFR Cluj.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

CFR Cluj, egalată în prelungiri de Young Boys în Liga Campionilor

 S-a terminat 1-1, iar calificarea se va decide pe 10 august, în Elveția.

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

Carmen Tocală, aleasă președinte al Federației Române de Baschet

 Carmen Tocală se întoarce în fruntea baschetului românesc. 

Autor: Maria Sorescu / 03 Aug. 2021

Bianca Perie Ghelber, locul 6 la Jocurile Olimpice, la aruncarea ciocanului

 Atleta Bianca Perie Ghelber a obținut un rezultat bun la Tokyo.