8. Bundesliga ca istorie (1970-1971): Din nou Gladbach

Autor: Georg Lorenz

 În clasament poziția primelor trei clasate a rămas aceeași: Mönchengladbach (foto) urmată de Bayern și Hertha, dar lucrurile s-au desfășurat mai complicat decât in ediția anterioară. Înaintea ultimei etape conducea Bayern cu același număr de puncte, dar golaveraj mai bun. La potou, Bayern a pierdut la Duisburg cu 0-2, în timp ce Mönchengladbach a câștigat la Frankfurt cu 4-1.

Dar ediția a fost puternic zdruncinata de afaceri necurate, în prim-plan fapte de mituire. Rămâne in istorie sărbătoarea organizata la Kickers Offenbach de președintele Horst-Gregorio Canellas cu prilejul împlinirii vârstei de 50 de ani. Prezenți in aceasta zi de 6 iunie 1971 multi jurnaliști si oficiali. Echipa din Offenbach tocmai retrogradase, iar președintele a pus pe masa un magnetofon (foto) lăsând să se audă înregistrarea unor convorbiri telefonice care documentau multe din manoperele care au dus la trântirea unor meciuri. Exemple au fost numeroase ca de pilda victoriile la limita ale echipei din Bielefeld la Schalke si Berlin.

Presa a comentat chiar fapte cu caracter umoristic. Se spunea că portarul lui Schalke, Burdenski nu ar fi fost informat despre cele ce urmau sa se întâmple acesta apărând tot ce venea pe poartă, pană când un coechipier i-a cerut: "Omule mai dă-te si tu la o parte". Sau cazul jucătorului ungar Zoltan Varga de la Hertha despre care se spune ca in pauza meciului cu Bielefeld si-a sunat sotia la telefon pentru a întreba dacă „a sosit suma ?“. După cercetări s-a afirmat ca in ultimele 8 etape au fost manipulate 11 jocuri, cei de la Hertha, de exemplu, au încasat un sfert de milion de mărci. Ancheta a continuat ani, rezultatul final fiind cunoscut abia in 1976 când actele au fost trecute definitiv la dosar. Se știe însa ca in toată afacerea au fost implicați 52 de jucători, trei funcționari si sase antrenori.

Mönchengladbach a avut patru jucători in echipa sezonului, Vogst, Sielof, Netzer si Heynckes, în timp ce Bayern a fost reprezentata doar de Beckenbauer. Au fost introduse cartonașele, Hannes Linssen de la Duisburg fiind primul avertizat cu galben. Antrenorul Rudi Gutendorf a „reușit“ sa fie concediat de doua ori într-un an la Schalke si Offenbach.

Același podium ca si in anul precedent cu Mönchengaldbach, Bayern si Hertha, urmate de Braunschweig, Hamburg, Schalke, Duisburg, Kaiserslautern, Hannover, Bremen, Köln, Stuttgart, Dortmund, Bielefeld, Frankfurt, Oberhausen, retrogradând Offenbach si Essen.

Urmează: Bundesliga ca istorie (1971-1972)

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 30 Iul. 2021

Winners Open, turneul feminin găzduit de Cluj-Napoca, va fi televizat de Look Sport și Digi Sport

 După mulți ani în care a fost gazdă pentru echipa de Fed Cup a României, orașul Cluj-Napoca va organiza și un turneu de categorie WTA 250.

Autor: Maria Sorescu / 29 Iul. 2021

San Marino, ţara cel mai puțin populată care obține o medalie olimpică

 Jocurile Olimpice de la Tokyo au adus în prim-plan numeroase premiere.

Autor: Maria Sorescu / 28 Iul. 2021

VIDEO / Primul aur românesc la Tokyo. Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, campioane olimpice la dublu vâsle

 Delegația României a înregistrat primul aur olimpic la Jocurile Olimpice de la Tokyo prin intermediul canotajului.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

CFR Cluj, egalată în prelungiri de Young Boys în Liga Campionilor

 S-a terminat 1-1, iar calificarea se va decide pe 10 august, în Elveția.

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

Carmen Tocală, aleasă președinte al Federației Române de Baschet

 Carmen Tocală se întoarce în fruntea baschetului românesc. 

Autor: Maria Sorescu / 03 Aug. 2021

Bianca Perie Ghelber, locul 6 la Jocurile Olimpice, la aruncarea ciocanului

 Atleta Bianca Perie Ghelber a obținut un rezultat bun la Tokyo.