9. Bundesliga ca istorie (1971-1972): Bayern, record de goluri – 101 !

Autor: Georg Lorenz

 După scandalurile care au încheiat ediția anterioară, Bundesliga s-a trezit in impas și publicul i-a întors spatele. La finele sezonului s-au înregistrat cu 850 mii mai puțin spectatori, încasările cluburilor au scăzut si ele, renumele fotbalului a suferit in ansamblu. Doar echipa națională a produs bucurie ea devenind campioană europeană. Finalul sezonului a mai îmbunat iubitorii de fotbal ultima confruntare fiind o adevărată sărbătoare.

Din nou, Bayern (foto) a fost echipa anului ea reușind numeroase partide de mare spectacol, un nou record de eficacitate cu 101 goluri din care nu mai puțin de 40 de către legendarul Gerd Müller. In ultima etapa a avut loc derbiul decisiv, pe noul Stadion Olimpic din München (foto) Bayern întâlnind urmăritoarea Schalke. Münchenezii aveau 53 de puncte, iar echipa din Gelsenkirchen 52. Peste 79 de mii de oameni și-au manifestat interesul și au dat un însemn de împăcare cu fotbalul, iar încasările gazdelor au depășit 1,2 milioane mărci.

A fost o partida de mare spectacol încheiată cu victoria clara a a lui Bayern: 5-1 și cu dobândirea titlului, primul pentru antrenorul de succes care a fost regretatul Udo Lattek. Jucătorii lui Bayern au beneficiat in urma deciziei DFB, care la un moment dat in urma scandalului plafonase premiile, de o suma dubla adică aproape 5 000 de mărci. Bayern a reușit astfel sa-și recompenseze starii care deveniseră tot mai numeroși: Sepp Meier, Beckenbauer, Breitner, Schwarzenbeck, Uli Hoeness, Gerd Müller.

Transferurile au revenit timid in prim plan și au înregistrat o nouă cifră maximă: 200 mii de mărci pentru Georg Volkert de la FC Zürich la Hamburg. In echipa sezonului alături de internaționalii lui Bayern alte nume: Kremers, Rüssmann, Grabowski, Höttges, Fichtel. Antrenorul anului a devenit iugoslavul Ivica Horvat pentru succesul său cu Schalke.

Lucruri curioase au fost reținute de presă. Marele golgheter Gerd Müller a ratat in tur trei penaltiuri ! Arminia Bielefeld ca urmare a scandalurilor a fost retrogradata forțat. Dieter Schulz (Bielefeld) si Dieter Weinkauf (BVB) au cunoscut cea mai drastică sancțiune: cate 10 etape suspendare pentru joc dur.

Așadar, Bayern cu un nou titlu, urmată de Schalke si Mönchengladbach, apoi Köln, Frankfurt, Hertha, Kaiserslautern, Stuttgart, Bochum, Hamburg, Bremen, Braunschweig, Düsseldorf, Duisburg, Oberhausen, Hannover, iar Dortmund si Bielefeld au retrogradat.

Urmeaza: Bundesliga ca istorie (1972-1973)

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

CFR Cluj, egalată în prelungiri de Young Boys în Liga Campionilor

 S-a terminat 1-1, iar calificarea se va decide pe 10 august, în Elveția.

Autor: Maria Sorescu / 02 Aug. 2021

Serie A: Chiellini și-a prelungit contractul cu Juventus

 După un campionat european în care a triumfat, fundaşul Giorgio Chiellini e decis să mai joace câțiva ani.

Autor: Maria Sorescu / 31 Iul. 2021

Alibec marchează, CFR Cluj devine lider în Liga 1

 Marius Șumudică a găsit rețeta câștigătoare la CFR Cluj.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

CFR Cluj, egalată în prelungiri de Young Boys în Liga Campionilor

 S-a terminat 1-1, iar calificarea se va decide pe 10 august, în Elveția.

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

Carmen Tocală, aleasă președinte al Federației Române de Baschet

 Carmen Tocală se întoarce în fruntea baschetului românesc. 

Autor: Maria Sorescu / 03 Aug. 2021

Bianca Perie Ghelber, locul 6 la Jocurile Olimpice, la aruncarea ciocanului

 Atleta Bianca Perie Ghelber a obținut un rezultat bun la Tokyo.