5. Bundesliga ca istorie (1967-1968): Max Merkel face ravagii

Autor: Georg Lorenz

 Antrenorul teribil de la Viena, Max Merkel a revoluționat Bundesliga metodele lui originale constituind o surpriză generală. Mottoul lui era „Mit Zuckerbrot und Peitsche“ ceea ce s-ar putea traduce cu „de la răsfățare pană la bici“, adică în primul rând maximă severitate. Merkel era un dur, care explica o dată fără perdaf: „dacă am jignit pe cineva cu rândurile mele să știe că am făcut-o cu toată intenția.“ Așa a ajuns el sa antreneze Nürnberg și cu ce succes ! Echipa care fusese de opt ori campioană în sistemul vechi a revenit în fruntea ierarhiei realizând marea surpriză.

Max Merkel (foto) nu s-a sfiit niciodată sa-si aleagă cuvintele. La un antrenament el a întrebat jucătorii daca știu de ce vacile poarta clopote la gat ? „Ca sa nu adoarmă, a zis el, tocmai am comandat o duzină pentru voi“. În februarie 1968 Merkel a ajuns chiar la un proces în fața tribunalului federației, ceea ce aproape ca nu a mai surprins pe nimeni. Era după meciul de la Köln (3-3), de la 4 noiembrie. Lui Merkel i s-au reproșat o seamă de lucruri în prim-plan firește jignirile proferate, „jucătorii de la Köln practică de fapt rugbiul“, „aici este ca în vestul sălbatic“, „Köln are relații cu șefii federației și arbitri“, „cel mai bun la Köln este țapul, dar si el miroase“ etc. Merkel a fost sancționat și obligat la plata sumei de 12 500 de mărci. Dar el a avut succes, Nürnberg a devenit campioana, iar Merkel a câștigat mai mulți bani decât cancelarul federal de atunci.

Multe lucruri s-au petrecut cu jucătorii, înregistrându-se un nou record de transfer: Jupp Heynckes a trecut pentru 150 000 de mărci de la Mönchengladbach la Hannover. Löhr, Overath, Beckenbauer, Vogst, Weber și Wolter s-au impus ca fotbaliștii sezonului, fiind desemnați și în echipa campionatului. Hannes Löhr, cu 27 de goluri, a devenit golgheter. Una dintre retrogradate, Neunkirchen a stabilit un record negativ aducând din partidele îm deplasare un singur punct. Echipa națională s-a blamat, obținând doar 0-0 cu Albania la Tirana.

Pentru prima oară în noua formula, campioana a devenit Nürnberg, urmată de Bremen si Mönchengladbach. Apoi, Köln, Bayern, Frankfurt, Duisburg, Stuttgart, Braunschweig, Hannover, Aachen, 1860 München, Hamburg, Dortmund, Schalke, Kaiserslautern, retrogradând una dintre noile promovate, Neunkirchen si Karlsruhe.

Urmeaza Bundesliga ca istorie (1968-1969).

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 22 Feb. 2020

Bundesliga: Haland înscrie din nou, Dortmund câștigă

 Cu un moral bun, după victoria din Liga Campionilor, Borussia Dortmund și-a etalat forța și în campionat. Norvegianul Erling Braut Haland a fost din nou la datorie și a contribuit la acest succes.

Autor: Andrei Szabo / 22 Feb. 2020

Messiozarul a bătut-o de unul singur pe Eibar

 El Clasico se apropie, iar Messi s-a trezit. Argentinianul nu mai marcase de o lună, dar și-a setat jocul în fața celor de la Eibar.

Autor: Andrei Szabo / 21 Feb. 2020

Stranieri: Mitriță și Goian au marcat pentru echipele lor

 Alexandru Mitriță și Lucian Goian s-au remarcat din nou la echipele lor, New York City FC, respectiv Chennaiyin FC. Ambii au contribuit cu gol la victorii importante.

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 24 Feb. 2020

Dugandzic, eroul lui FC Botoșani, un vârf prea bun pentru Liga 1

 FC Botoșani a terminat pe locul al treilea în sezonul regulat, iar în acest an a impresionat în ofensivă, asta și datorită atacantului Marko Dugandzic.

Autor: Andrei Szabo / 24 Feb. 2020

Liga 2: UTA, un exemplu de pragmatism și organizare

 UTA demonstrează că nu a slăbit după cele două luni și jumătate de pauză. 

Autor: Maria Sorescu / 23 Feb. 2020

Liga 1: Gaz Metan și Astra merg în play-off, Viitorul va juca în play-out

 Lupta pentru play-off-ul Ligii 1 a fost tranșată. Gaz Metan Mediaş şi Astra Giurgiu şi-au asigurat prezenţa între primele șase în urma ultimei etape din sezonul regulat.