5. Bundesliga ca istorie (1967-1968): Max Merkel face ravagii

Autor: Georg Lorenz

 Antrenorul teribil de la Viena, Max Merkel a revoluționat Bundesliga metodele lui originale constituind o surpriză generală. Mottoul lui era „Mit Zuckerbrot und Peitsche“ ceea ce s-ar putea traduce cu „de la răsfățare pană la bici“, adică în primul rând maximă severitate. Merkel era un dur, care explica o dată fără perdaf: „dacă am jignit pe cineva cu rândurile mele să știe că am făcut-o cu toată intenția.“ Așa a ajuns el sa antreneze Nürnberg și cu ce succes ! Echipa care fusese de opt ori campioană în sistemul vechi a revenit în fruntea ierarhiei realizând marea surpriză.

Max Merkel (foto) nu s-a sfiit niciodată sa-si aleagă cuvintele. La un antrenament el a întrebat jucătorii daca știu de ce vacile poarta clopote la gat ? „Ca sa nu adoarmă, a zis el, tocmai am comandat o duzină pentru voi“. În februarie 1968 Merkel a ajuns chiar la un proces în fața tribunalului federației, ceea ce aproape ca nu a mai surprins pe nimeni. Era după meciul de la Köln (3-3), de la 4 noiembrie. Lui Merkel i s-au reproșat o seamă de lucruri în prim-plan firește jignirile proferate, „jucătorii de la Köln practică de fapt rugbiul“, „aici este ca în vestul sălbatic“, „Köln are relații cu șefii federației și arbitri“, „cel mai bun la Köln este țapul, dar si el miroase“ etc. Merkel a fost sancționat și obligat la plata sumei de 12 500 de mărci. Dar el a avut succes, Nürnberg a devenit campioana, iar Merkel a câștigat mai mulți bani decât cancelarul federal de atunci.

Multe lucruri s-au petrecut cu jucătorii, înregistrându-se un nou record de transfer: Jupp Heynckes a trecut pentru 150 000 de mărci de la Mönchengladbach la Hannover. Löhr, Overath, Beckenbauer, Vogst, Weber și Wolter s-au impus ca fotbaliștii sezonului, fiind desemnați și în echipa campionatului. Hannes Löhr, cu 27 de goluri, a devenit golgheter. Una dintre retrogradate, Neunkirchen a stabilit un record negativ aducând din partidele îm deplasare un singur punct. Echipa națională s-a blamat, obținând doar 0-0 cu Albania la Tirana.

Pentru prima oară în noua formula, campioana a devenit Nürnberg, urmată de Bremen si Mönchengladbach. Apoi, Köln, Bayern, Frankfurt, Duisburg, Stuttgart, Braunschweig, Hannover, Aachen, 1860 München, Hamburg, Dortmund, Schalke, Kaiserslautern, retrogradând una dintre noile promovate, Neunkirchen si Karlsruhe.

Urmeaza Bundesliga ca istorie (1968-1969).

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

CFR Cluj, egalată în prelungiri de Young Boys în Liga Campionilor

 S-a terminat 1-1, iar calificarea se va decide pe 10 august, în Elveția.

Autor: Maria Sorescu / 02 Aug. 2021

Serie A: Chiellini și-a prelungit contractul cu Juventus

 După un campionat european în care a triumfat, fundaşul Giorgio Chiellini e decis să mai joace câțiva ani.

Autor: Andrei Szabo / 30 Iul. 2021

Seara mediocră pentru fotbalul românesc. FCSB, Craiova și Sepsi, eliminate din Conference League

 Fotbalul românesc a avut o seară de coșmar în nou-înființata competiție europeană Conference League. 

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

CFR Cluj, egalată în prelungiri de Young Boys în Liga Campionilor

 S-a terminat 1-1, iar calificarea se va decide pe 10 august, în Elveția.

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

Carmen Tocală, aleasă președinte al Federației Române de Baschet

 Carmen Tocală se întoarce în fruntea baschetului românesc. 

Autor: Maria Sorescu / 03 Aug. 2021

Bianca Perie Ghelber, locul 6 la Jocurile Olimpice, la aruncarea ciocanului

 Atleta Bianca Perie Ghelber a obținut un rezultat bun la Tokyo.