3. Bundesliga ca istorie (1965 -1966): Tasmania, oh !

Autor: Georg Lorenz

 

A treia ediție a campionatului german a adus ...majoratul, numărul echipelor crescând la 18. Retrogradatele de drept din anul anterior, Schalke si Karlsruhe au fost...amnistiate, rămânând în ligă, lor adăugându-li-se noile promovate: Bayern München și Mönchengladbach, două cluburi care în anii următori vor dobândi numeroase titluri.

Ne amintim, ca urmare a excluderii echipei Hertha, în Bundesliga a apărut o altă formație berlineză, promovată la masa verde, echipă care avea să fie denumită „de râs“ și drept cea mai slabă formație care a activat vreodată în liga germană. Tasmania a realizat în 34 de partide doar 8 puncte, a marcat numai 15 goluri și a primit 108, un bilanț negativ care nu s-a mai regăsit în nicio altă ediție pâna azi.

Evenimentul notabil a fost promovarea lui Bayern, care a câștigat 4 din cele 6 jocuri ale turneului de baraj, printre altele 5-0 cu Saarbrücken și 9-0 cu Tennis Borussia Berlin. În sfârșit, München a avut derbiul local atât de mult dorit. În chiar prima confruntare din etapa inaugurală, 1860 a câștigat cu 1-0, prin golul lui Timo Konietzka, care l-a învins pe un alt legendar, Sepp Meier, astfel ca elevii lui „Cik“ Cajkowski au înghițit prima pilulăamară.

Un jucător de numai 20 de ani s-a impus. însă  atenției marelui public și antrenorului naționalei, un anume Franz Beckenbauer (foto), cel care avea să susțină 427 de jocuri pentru Bayern și 103 pentru „Mannschaft“. Întrebat cum a ajuns în poziția de libero, deși toată lumea spunea că locul său ar fi in linia de mijloc, Beckenbauer a răspuns neașteptat, cu o inocență juvenilă: „ Acolo este prea mult de alergat și nu-i pentru mine...“

Alți însemnați jucători ai ediției: excentricul portar Petar Radenkovic, cu driblingurile lui până la linia mediană a terenului, viitorul golgheter (și antrenor) Jupp Heynckes și tenacele apărător de la Köln, Wolfgang Weber.

Titlul a mers la München, dar nu datorită lui Bayern, ci rivalei din oraș, 1860 (foto), cu trei puncte înaintea lui Dortmund și respectiv Bayern, care au ocupat locurile doi si trei. În continuare: Bremen, Köln, Nürnberg, Frankfurt, Duisburg, Hamburg, Braunschweig, Stuttgart, Hannover, Mönchengladbach, Schalke, Kaiserlautern, Karlsruhe, Neunkirchen și Tasmania, acestea doua din urmă retrogradând.

Va urma: Bundesliga ca istorie (1966-1967).

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

CFR Cluj, egalată în prelungiri de Young Boys în Liga Campionilor

 S-a terminat 1-1, iar calificarea se va decide pe 10 august, în Elveția.

Autor: Maria Sorescu / 02 Aug. 2021

Serie A: Chiellini și-a prelungit contractul cu Juventus

 După un campionat european în care a triumfat, fundaşul Giorgio Chiellini e decis să mai joace câțiva ani.

Autor: Maria Sorescu / 31 Iul. 2021

Alibec marchează, CFR Cluj devine lider în Liga 1

 Marius Șumudică a găsit rețeta câștigătoare la CFR Cluj.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

CFR Cluj, egalată în prelungiri de Young Boys în Liga Campionilor

 S-a terminat 1-1, iar calificarea se va decide pe 10 august, în Elveția.

Autor: Andrei Szabo / 03 Aug. 2021

Carmen Tocală, aleasă președinte al Federației Române de Baschet

 Carmen Tocală se întoarce în fruntea baschetului românesc. 

Autor: Maria Sorescu / 03 Aug. 2021

Bianca Perie Ghelber, locul 6 la Jocurile Olimpice, la aruncarea ciocanului

 Atleta Bianca Perie Ghelber a obținut un rezultat bun la Tokyo.