Special / O pauză pe care o așteptau aproape toți sau de ce Liga 1 va arăta mai bine după meciurile naționalei

Autor: Viorel Berbece

 

„Dubla” naționalei României cu Spania și Malta oferă un scurt respiro formațiilor din Liga 1, mai ales celor cu probleme importante. Vom vedea echipe mai solide după această pauză?

De la campioana CFR Cluj la codașa FC Voluntari, mai toate echipele din Liga 1 așteptau o pauză pentru reorganizare. Chiar dacă campionatul se reia vinerea viitoare, totuși această întrerupere de activitate poate însemna mult pentru formațiile din prima ligă, mai ales la capitolul fizic, dar și moral.

În primul rând, CFR Cluj avea nevoie de stop joc, după un adevărat tur de forță, de la începutul sezonului și până acum. Am mai spus-o, campioana ar fi făcut bine să-și amâne jocurile care au precedat „dubla” cu Slavia, dar nu a făcut-o, astfel încât a ajuns la meciul cu Astra apoi sleită de puteri și cu nervii întinși la maxim. Ce a urmat, știm cu toții. În plus, Dan Petrescu avea nevoie de câteva zile pentru a-i integra mai bine pe ultimii sosiți, Golofca, Pașcanu și Boli, dar și pe unii ca Traore, Pereira sau Sylla. Sigur, CFR a dat trei jucători la „naționala” mare, dar măcar jucătorii ceilalți s-au putut bucura de o binemeritată pauză.

FCSB a câștigat (unii spun cu „cântec”) meciul cu Viitorul chiar înainte de această pauză, dar e clar că Bogdan Argeș Vintilă își dorea și el o clipă de răgaz. Păcat, am spune, că această clipă nu a venit înainte de „dubla” cu Vitoria Guimaraes, însă chiar și așa, e binevenită și acum, mai ales că pentru FCSB urmează două meciuri extrem de importante și extrem de grele, deopotrivă, cu Universitatea Craiova, în deplasare, și CFR Cluj, acasă. Pot fi două partide care să ne arate exact care este nivelul actual al celor de la FCSB, dar și să ne indice exact șansele pe care vice-campionii le au în acest sezon de a mai face ceva notabil. Noul antrenor are mult de muncă pentru a-i recapacita pe băieții săi și pentru a-și pune în teren ideile tactice. Așadar nu ar fi neapărat o surpriză dacă FCSB va arăta mai bine după această pauză, cu atât mai mult cu cât nu prea dă jucători la loturile naționale.

Universitatea Craiova avea la rândul său nevoie de o pauză. Chiar dacă a câștigat ultimele două meciuri, Știința a suferit mult ca joc și implicare. Iar cu Victor Pițurcă intrat „în pâine”, lucrurile probabil că vor arăta diferit, cât de curând. Fostul selecționer are timp acum să pregătească marele meci cu FCSB, dar și următoarele două dispute ale lunii, cu Gaz Metan și Viitorul, partide ce pot conta mult în lupta pentru un loc cât mai bun în play-off. Pițurcă va lucra mult în acest timp la capitolul tactică și va încerca să-i integreze mai ales pe Andrei Ivan și Uros Cosic în primul 11.

Viitorul a început foarte bine campionatul, dar apoi elevii lui Gică Hagi au slăbit ritmul, iar în ultima partida au avut o prestație prea cuminte în fața unei echipe rănite și au pierdut un meci care părea totuși la îndemână. Iar în campionat îi așteaptă acum vizita liderului Gaz Metan, o partidă care se anunță dificilă. Hagi avea nevoie de extra timp pentru a-și remotiva elevii, dar și pentru a lămuri anumite aspecte tactice, care au suferit în ultima vreme, mai ales pe faza de apărare. Rămâne de văzut dacă îl vom revedea la joc pe brazilianul Eric, cel pedepesit pentru că ar fi supraponderal, un impediment care nu l-a oprit să fie printre cei mai buni străini din istoria Ligii 1 până acum.

Echipele moldave aveau și ele nevoie de un moment de respiro. Poli Iași trebuie să-și revină după caruselul emoțional terminat prost la Mediaș, iar FC Botoșani trebuie să-și regăsească entuziasmul din startul sezonului. Sepsi Sf. Gheorghe a jucat extrem de modest cu Dinamo, iar Csaba Laszlo are mult de muncă pentru a face din trupa covănseană din nou una de temut în Liga 1 și poate că această pauză îl va ajuta.

Ce se mai spunem din formațiile din subsolul clasamentului? Nou-promovatele Chindia și Clinceni aveau nevoie de încă un pic de timp pentru a se pune la punct mai ales cu faza de apărare, acolo unde suferă serios în acest sezon, chiar dacă per total jocul lor este unul curajos, de admirat. FC Voluntari, mai ales, avea nevoie de un prosop aruncat, pentru că s-a aflat în corzi de la începutul sezonului, singura victorie venind la celebrul de acum meci cu un FCSB în variantă super improvizată. Poate cu noile transferuri apte de joc și cu o tactică nouă din partea lui Cristiano Bergodi, echipa ilfoveană va fi din nou una care să pună probleme în Liga 1.

Deși au câștigat în ultima etapă, Astra și FC Hermannstadt aveau nevoie de pauză mai ales pentru a integra cât mai bine noile transferuri. La Astra, Budescu trebuie reactivat cât mai repede, iar câteva antrenamente cu noii și vechii săi colegi îl vor ajuta, în vreme ce trupa lui Costel Enache trebuie să lucreze mai ales pe faza defensivă, dar și la capitolul omogenitate.

Singurele două formații care par a nu se bucura de această pauză sunt Gaz Metan Mediaș și Dinamo. Liderul campionatului avea patru victorii la rând și moralul foarte sus, după succesul incredibil (ca desfășurare a scorului) cu Poli Iași. Aici Edi Iordănescu va trebui să-și țină jucătorii montați, mai ales că urmează trei meciuri de foc, cu Viitorul, Universitatea și CFR, partide care vor arăta cât de serioasă este de fapt echipa ardeleană în dorința ei de a termina măcar pe un loc de play-off în acest sezon, dacă nu mai mult. La rândul ei, Dinamo părea că a intrat în sfârșit într-o formă de joc bună, câștigând două partide la rând, după multă vreme. Dușan Uhrin jr. a schimbat lucrurile repede în bine și, cum este adeptul disciplinei, probabil nu va lăsa ca această pauză să afecteze mersul lucrurilor. Mai ales că urmează un meci cu FC Botoșani, pe Național Arena, care îi poate duce pe „câinii roșii” în primele șase echipe. 

În concluzie, ar trebui să fie o pauză competițională după care echipele să revină mai bine pregătite și cu un joc mai solid. Sigur că acest lucru spune multe poate despre nivelul de profesionalism din Liga 1, cu lucruri făcute românește, cu celebrele „mici cârpeli” din mers, dar orice salt valoric în prima ligă de la noi este binevenit și sperăm că el se va observa începând de vinerea viitoare.

 

 

  

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 16 Mar. 2024

Lazio, un butoi cu pulbere: Immobile, atacat de fani; clubul s-a solidarizat cu el, dar Lotito îl critică

 Demisia antrenorului Maurizio Sarri a fost doar aperitivul la Lazio. 

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.