Analiză / De ce Rapid și „U” Cluj merg prost în acest început de sezon ?

Autor: Viorel Berbece

 

Liga secundă a debutat cu surprize. Dacă nou-promovatele Turris Tg. Măgurele și Gloria Buzău au impresionat plăcut, în schimb mai ales Rapid și „U” Cluj au avut un start mai degrabă dezamăgitor. Încercăm să răspundem la situația celor două echipe de tradiție aici.

Nu întâmplător am ales să le analizăm pe Rapid și „U” Cluj la „pachet”. Și asta pentru că între cele două cluburi există multe similitudini în acest sezon sau, mai bine spus, greșeli asemănătoare, care au dus la acest început nefast, cu mențiunea că măcar giuleștenii au strâns șapte puncte în clasament, în vreme ce „studenții” au ajuns chiar pe loc retrogradabil, cu doar trei puncte!

U Cluj - transferuri la kilogram, entuziasm, dar și neinspriație pe bancă

Să începem cu ”U”. Dezamăgirea a fost foarte mare în sezonul trecut, când „Șepcile Roșii” aveau prima șansă la promovare, într-o serie în care teoretic doar Petrolul le putea pune probleme. În schimb, „U” abia a prins barajul. Mizând din retur pe un antrenor din valul nou, dar fără pic de experiență, Universitatea Cluj a pierdut puncte prețioase, mai ales pe teren propriu, și a ratat promovarea directă. Trupa lui Lobobnț a avut speranțe la baraj, dar experiența superioară a celor de la Hermannstadt și-a spus cuvântul. Și astfel ”U” a ratat o șansă mare, după care s-ar putea să plângă o vreme bună. 

Începutul de sezon părea să aducă un nou suflu. Cu un „U”-ist adevărat pe bancă, în persoana lui Cristi Dulca, dar și cu o remaniere masivă a lotului, mai ales prin aducerea unor jucători pe filieră portugheză, echipa-fanion a Clujui pornea din nou la drum ca mare favorită. Doar că începutul a confirmat faptul că jucătorii străini aduși nu par (cel puțin nu încă) să aducă un plus și că Dulca poate nu a fost cea mai bună opțiune pentru banca tehnică.

0-2 la Reșița, apoi un 3-0 cu Viitorul Pandurii Tg. Jiu, o formație totuși modestă. 0-1 la Pitești și apoi 0-2 cu Gloria Buzău, în „casa forțată” de la Tg. Mureș. Mult zero în dreptul reușitelor și doar trei puncte strânse, și acelea cu o candidată certă la retrogradare în acest sezon. În aceste meciuri au ieșit în evidență, în mod negativ, mai ales jucătorii străini, precum Kay (la Reșița), Ceitil (a primit chiar și banderola!), Jose Costa, Inacio Miguel sau Rafa Miranda. Dar mai îngrijorător este faptul că nici atacul, singurul care poate a mers bine în sezonul trecut, nu a mai dat randament. Gavra și Goga și-au pierdut din incisivitate, Pîrvulescu a fost tras pe linie moartă, în vreme ce doar puștiul Pop a strălucit pentru puțină vreme. Ce să mai spunem de gafele din apărare, care parcă vin în completare perfectă cu sezonul trecut?

Iar adevărul este că jocul, per total, este unul lipsit de orizont. Și lipsa de omogenitate nu pare a fi singura cauză. Valoarea jucătorilor aduși de Octavian Moraru este una îndoielnică și proiectul „portughez” pare până acum doar o palidă copie a aceluia care a adus atâta glorie rivalilor din oraș. Și la fel de adevărat e că nici Cristi Dulca nu pare a înțelege ce se întâmplă. Fostul fundaș de echipă națională nu a găsit încă tactica potrivită, dar nici liderii de care avea nevoie pentru a face din „U” o echipă solidă. Iar în acest ritm el ar putea avea un mandat chiar mai scurt decât cele două precedente pe banca „Șepcilor Roșii”, de opt, respectiv zece meciuri! Doar oare un antrenor care nu a avut rezultate mai deloc în ultimii ani era soluția corectă pentru banca unei echipe cu pretenții de promovare? Să vedem dacă timpul ne va contrazice!

Sigur, mai sunt multe meciuri de jucat, dar „U” are nevoie urgentă de calitate (în teren, pe bancă, dar și în birouri!) pentru a-și redresa șansele de promovare. Iar poate că ar fi mai bine ca pe viitor atenția să fie acordată către aducerea jucătorilor români cu experiență de Liga 2 măcar (vezi Gloria Buzău și UTA), decât pe aducerea de străini de o calitate îndoielnică.

Rapid - multă determinare pe bancă, dar puține resurse în teren

În mod surprinzător, specialiștii caselor de pariuri au dat-o pe Rapid drept principala favorită la promovare în acest sezon. Probabil ei s-au ghidat în primul rând după nume, căci realitatea din teren s-a dovedit alta. Iar semne au fost!

În primul rând, transferurile făcute în această vară nu au rupt gura târgului. În apărare nu a venit mai nimic (marele transfer aici fiind exilatul Mallo, de la Dinamo, și asta s-a văzut imediat), iar pentru mijloc și atac au fost preferați fie jucători prea tineri, precum Finichi, Lazăr, Dodoi și Dulca, fie jucători străini de o calitate îndoielnică, precum Djuric, Roskopf sau Labeau, ultimul măcar ceva mai talentat, dar venit cu probleme la coloană! În rest, s-a mers pe scheletul echipei care a promovat dun liga a treia, semn că bugetul uriaș anunțat a fost mai degrabă praf în ochi.

Și dacă omogenitatea nu ar fi trebuit să fie o problemă pentru Rapid, în schimb jocul a suferit. Parțial și din pricina gazonului execrabil din Regie, dar și din lipsa generală de viziune. S-a văzut asta în acel 0-0 scos norocos cu Farul, în înfrângerea categorică suferită pe terenul lui Turris (3-1), dar și în victoria chinuită cu „frații” de la ASU Poli (1-0). Singurul meci mai acatari a fost acela cu Concordia (3-1), dar ilfovenii par mai degrabă o formație care luptă pentru evitarea retrogradării în acest sezon și nu o fostă prim-divizonară. Iar asta l-a făcut pe Pancu să fie din ce în ce mai nervos în declarații, de la meci la meci, totul culminând cu o explozie nejustificată la microfonul Telekomsport, în fața unei interlocutoare pe care idolul tribunelor rapidiste o cunoaște de ani buni!

E clar că Daniel Pancu își dorește enorm de mult să reușească pe banca Rapidului. Am scris despre provocarea aceasta ceva mai devreme în acest an. Dar „Pancone” nu trebuie să cadă în greșeala de a se vedea drept infailibil, pentru că e normal ca un antrenor aflat la început de drumuri să mai greșească și / sau nu vadă corect realitatea. El trebuie să primească sfaturi, dar mai ales critici, pentru că doar așa poate deveni un antrenor de top, mai ales pentru Rapid.

Probabil că jocul va arăta altfel peste câteva etape, așa cum Pancu a promis, odată ce accidentatul Cârstocea își va relua rolul de coordonator, odată ce situația lui Tudoran se va clarifica sau odată ce tinerii Sefer și Drăghiceanu vor da drumul la „cutiuța cu surprize”, pentru că sunt niște tineri jucători de mare perspectivă, dar până atunci Pancu trebuie să se adapteze și să lucreze cu ce are. Dacă va reuși, atunci înseamnă că a avut dreptate. Altfel, el trebuie să aibă puterea de a lăsa pe alții să ducă Rapidul acolo unde îi este locul.

O scurtă mențiune și despre conducerea clubului rapidist. Cu un patron misterios și nu foarte priceput în ale fotbalului, cu un președinte controversat, în persoana lui Ovidiu Burcă, dar și cu Florin Manea, dedicat, dar totodată neinspirat (Mallo și Roskopf, mai ales, par jucători modești și pentru liga secundă de la noi!) până acum în transferurile făcute pentru club, Rapidul ar putea avea o problemă în plus în lupta pentru promovare. De aceea, până nu e prea târziu (deși ratarea promovării nu ar fi o mare tragedie), poate că ar trebui aduse întăriri și în acest „compartiment”. Deși primordiale sunt transferurile acelea de valoare mult promise!

În concluzie, U Cluj și Rapid pot deveni, cu timpul, candidatele serioase la promovare mult așteptate. Dar lucrurile trebuie să se schimbe rapid, altfel contactul cu Turris, UTA sau Petrolul se poate pierde într-un ritm și mai serios decât până acum. Și apropo de „găzari”. Deși au tot șapte puncte, ca și Rapidul, totuși acolo există o conducere cu experiență și un antrenor cu rezultate bune și în prima ligă, iar cu un lot ușor îmbunătățit, am putea vorbi de o candidată primă la promovare. Elemente care la „U” și Rapid lipsesc deocamdată!

foto: fcuniversitateacluj.ro

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!

Autor: Nicolae Comănescu / 29 Mar. 2024

Xabi Alonso și recunoștința față de Leverkusen

 Xabi Alonso a pus capăt oricăror speculații legate de viitorul său.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!