Reportaj / Incursiune în liga a IV-a, la Ciocănești. Cum se trăiește fotbalul înspre ostrov

Autor: Pompiliu Constantin

La aproximativ 25 de km de Călăraşi, pe drumul spre Bucureşti este localitatea Ciocăneşti. Recunoscută pentru ostrovul său la Dunăre, comuna se mai laudă şi cu o biserică de secol XIX, dar şi cu două cruci de piatră, incluse pe lista monumentelor istorice din judeţul Călăraşi.

Una dintre aceste cruci, datând din 1830, este chiar peste drum de stadion, în curtea lui Dobre Petra, aşa că dacă ajungi la meciul echipei locale poţi bifa şi un obiectiv cultural. Într-o zi de meci am ajuns şi eu la Ciocăneşti, pe o arşiţă pătrunzătoare.

Echipa locală, Dunărea Ciocăneşti primea vizita celor de la ACS Roseţi, în Liga a IV-a. Stadionul comunal arată bine pentru nivelul ligii a IV-a. Gazonul e în stare bună, terenul este înconjurat de un gard solid, în spatele căruia sunt băncuţe pentru spectatori. Pe o lungime a stadionului, la jumătate se află clădirea care adăposteşte vestiarele celor două echipe şi tot pe acolo este singura cale de acces în stadion. Din acest punct de vedere orice invazie pe teren este descurajată.

Pe partea opusă este tribuna, construită pe un schelet metalic, pe care au fost montate scânduri de şezut.

La ora meciului, 18:00, aproximativ o sută de spectatori sunt în tribună şi ceva mai mulți sunt răsfiraţi pe băncile din jurul terenului sau ascunşi la umbra copacilor din vecinătatea stadionului. Aşadar, cam câţi asistă şi în prima ligă la Voluntari sau Clinceni. Sunt pasionaţi de toate vârstele, de la copii la bătrâni, femei şi bărbaţi.

Gazdele au prima şansă, aflăm din ambele tabere. „Ciocăneştiul are o echipă mai experimentată. Noi avem mulţi tineri”, mărturiseşte un oficial al oaspeţilor. În plus, vizitatorilor de la Roseţi le lipseşte şi căpitanul, accidentat. Iar pe teren lucrurile se confirmă. Dunărea Ciocăneşti controlează jocul, ghidată de pe margine de un antrenor vocal.

Pe băncile din jurul terenului, spectatorii sunt liniştiţi, cu excepţia unei doamne care a venit să-şi vadă nepotul şi care încurajează cu frenezie echipa locală (VIDEO mai jos).

Nu lipsesc ironiile la adresa arbitrilor şi discuţiile despre subiectele calde ale ţării. Politica şi cazul Caracal sunt la ordinea zilei. Nea Mitică şi nea Costică nu se pun de acord de niciun fel. Firul discuţiei le este întrerupt de cele două goluri ale gazdelor, care rezolvă meciul încă din prima repriză.

„Bravo, băieţi! Încă o boabă şi vă ia Becali!”, răzbate de pe pe bancă alăturată. Şi parcă la un semn, discuţiile de pe margine se mută spre problemele fotbalului din prima ligă. Criza de la FCSB, victoriile CFR-ului și echilibrul din Liga 2 sunt subiectele momentului. Noroc cu pauza, care le oferă răgaz oamenilor să-şi recalculeze părerile şi să-şi ia bere şi seminţe.

Prilej şi pentru mine să mă mut în tribună, unde tocmai a venit un transport substanţial de alcool. Ca în Bundesliga, berea se comercializează fără îngrădire la Ciocăneşti. Oamenii se cinstesc unul pe altul şi glumesc pe seama fotbaliştilor. Răsar porecle ad-hoc și comparații cu starurile fotbalului mondial.

Alţii îşi verifică biletele la pariuri şi mai trag câte o înjurătură granzilor Europei care n-au jucat serios. „M-a scos Leeds, mă scoate şi Marseille. Ce să mai zic de Călăraşiul nostru. Parcă vezi că ne întâlnim cu ei în liga a treia la anul”, comentează un alt spectator.

Pe teren, la Ciocăneşti, lupta s-a echilibrat. Cei de la Roseţi, mai tineri, au preluat controlul jocului, dar gazdele se apără bine.

După vreun sfert de oră de la începutul reprizei secunde, antrenorul gazdelor se echipează şi întră în teren. „Hai să te vedem tată, că de vorbit ştim toţi!”, se aude din tribună în momentul schimbării. „Să vezi că pierdem”, spune un altul. Însă în teren lucrurile nu se schimbă. Oaspeţii nu găsesc calea spre gol, în timp ce cronometrul de pe tabela electronică se derulează cu repeziciune.

Victoria Ciocăneştiului pare implacabilă, astfel că pe final de meci, un alt spectator tresare şi anunţă ceea ce urmează: Băieţi, aprindeţi focul şi aduceţi micii! Şi arată spre direcţia tabelei. În spatele acesteia, nesesizat până atunci, văd un horn lung care adăposteşte un grătar. În jurul lui agitaţie, semn că lucrurile se puseseră în mişcare.


 

Nu mai era rost de seminţe, Ciocăneştenii se pregăteau de cină. Victoria era asigurată. 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 16 Mar. 2024

Lazio, un butoi cu pulbere: Immobile, atacat de fani; clubul s-a solidarizat cu el, dar Lotito îl critică

 Demisia antrenorului Maurizio Sarri a fost doar aperitivul la Lazio. 

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.