Analiză / Sezon de totul sau nimic pentru FC Hermannstadt

Autor: Viorel Berbece

 

FC Hermannstadt joacă un fotbal plăcut sub conducerea lui Costel Enache, lotul e mai bun decât în sezonul trecut, iar întrebarea este dacă sibienii se vor bate doar pentru evitarea retrogradării în acest sezon sau acesta este momentul în care vor face pasul către niveul următor?

Sezonul a început cu o evoluție curajoasă în fața lui FCSB, într-un meci terminat cu înfrângere totuși, 4-3. Apoi a urmat derbiul local cu Gaz Metan, unde echipa „oaspete”, mai închegată ca joc, dar și un pic mai norocoasă, s-a impus cu 2-0. Încă o deplasare, încă un joc bun al sibienilor, dar din nou înfrângere și în disputa cu Viitorul, 3-2. Și, în sfârșit victorie, 2-1 cu U Craiova, după o „remontada”. A urmat o altă deplasare în care FC Hermannstadt a pierdut, poate, nedrept de dur, 3-0, contra campioanei CFR Cluj. Și apoi încă o victorie, „acasă”, la Tg. Mureș, în ultima secundă, cu Academica Clinceni 2-1. Pentru șase puncte în șase etape. Și senzația că se putea mai mult.

Dar poate formația lui Costel Enache mai mult în acest sezon? Noi zicem că da. În primul rând, antrenorul este unul potrivit. Unul dintre antrenorii cu discursul cel mai echilibrat din Liga 1, dar și cu un stil de joc care place publicului, Enache poate face din FC Hermannstadt o echipă solidă. Dar numai dacă i se acordă timp. Poate că suntem agasanți când cerem mereu timp pentru antrenori sau jucători, dar adevărul este că de multe ori asta lipsește în fotbalul românesc, răbdarea. La 46 de ani, tehnicianul din Piatra Neamț mai are încă multe de arătat în fotbalul românesc și poate Sibiul este punctul său de lansare spre culmi mai înalte.

Apoi, în această vară au venit câteva nume interesante, precum Bușu, Viera, Jo Santos, Caiado, Pires, Yazalde și mai nou Debeljuh, eroul ultimei etape. Toți jucători de calitate, dar care au nevoie de câteva meciuri împreună pentru a forma o echipă. Nici portarii portughezi Cristiano și Emanuel Novo nu sunt de lepădat, precum nici puștii aduși pe filiera „italiană” Pop, Opruț sau Cordea. La club deja erau câțiva fotbaliști interesanți, ca Mățel, Dandea, Petrescu sau Tsoumou. Observăm deci că în lotul lui FC Hermannstadt există deja suficientă calitate pentru o clasare mai bună decât anul trecut, când sibienii au fost efectiv la câteva secunde distanță de liga secundă. 

Și nu este exclus să mai vedem jucători de calitate venind! Mai ales pe filiera portugheză, odată cu puterile sportie pe care Iuliu Mureșan și Răzvan Zamfir le vor primi în viitor. Cei doi au adus mulți fotbaliști lusitani de valoare în Liga 1, în perioada petrecută la CFR Cluj și cum bani există și la FC Hermannstadt nu ar fi de mirare dacă vom asista la venirea câtorva jucători în genul lui Camora, Cadu sau Semedo. Problema care ar putea apărea, legată de cei doi, e că ei ar putea dori la un moment dat să impună un tehnician portughez, poate pe Antonio Conceicao, pentru a respecta întru totul „rețeta portugheză” de la Cluj. Caz în care Costel Enache ar avea serioase probleme.

Dar cea mai mare problemă și, am spune noi, una rușinoasă pentru un oraș ca Sibiul, e că FC Hermannstadt încă nu poate juca acasă. A contat foarte mult faptul că sibienii au jucat propriu-zis acasă în finalul sezonului trecut, dar noul sezon l-au început tot în exil pentru că, de ce să nu o spunem, autoritățile române cam au o problemă cu munca făcută bine, până la capăt și, mai ales, cu acele proiecte care trebuie făcute integral și nu pe bucăți (azi schimbăm un scaun, dar gazonul îl schimbăm mai târziu).

Odată rezolvată această problemă, FC Hermannstadt poate deveni o echipă redutabilă în Liga 1. Cu un antrenor amibițios, un lot bun, o echipă managerială experimentată, dar și având în spate publicul sibian, poate că vom asista la o surpriză plăcută a „roșilor” chiar începând din acest sezon. Altfel, în caz de retrogradare, am putea vedea un nou club dispărând de pe harta fotbalului românesc. Next level sau retrogradare? Pare un sezon de totul sau nimic pentru FC Hermannstadt!

foto: gsp.ro 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!

Autor: Nicolae Comănescu / 29 Mar. 2024

Xabi Alonso și recunoștința față de Leverkusen

 Xabi Alonso a pus capăt oricăror speculații legate de viitorul său.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!