Special / Își asumă Craiova un sezon de reconstrucție?

Autor: Viorel Berbece

 

Universitatea Craiova putea, cu mai multă implicare și atenție, să ajungă chiar în playoff-ul Europa League. Dar minusurile unei campanii de transfeuri neureșite și a unei lipse de inspiații de pe bancă au contat mai mult decât tradiționala ambiție oltenescă. Ce urmează acum pentru Știința?

Atrăgeam atenția și înaintea „dublei” cu AEK Atena că o eventuală calificare în playoff ar fi însemnat un sfârșit de ciclu pentru acest proiect care a repus U Craiova pe hartă. Și că, în consecință, se impune o adevărată revoluție la nivel de lot, managerial, dar și a băncii tehnice. Iar situația este aceeași și acum, după o necalificare frustrantă, în care toată suflarea oltenească a simțit că se putea mai mult, în fața unui adversar totuși deloc de speriat.

Pare o situație de punct și de la capăt pentru Știința. Este momentul ca managementul să-și asume greșelile făcute atât în iarna trecută, cât mai ales în această vară, mai ales cele cu privire la transferuri. Un atacant tip Koljic și nu unul tip Fortes ar fi concretizat măcar una din marile ocazii avute de portughez tur-retur. Ce să mai spunem și despre fragilitatea defensive? 

În plus, poate că e timpul ca jucătorii care și-au atins potențialul maxim, dar și maximul interes pentru club, să plece. Și i-am numi aici în principal pe Bancu, Bărbuț, Cicâldău și Mateiu. Poate chiar și Pigliacelli!

Iar altora, care nu au dat randamentul scontat, precum Acka, Briceag, Fortes, Kelic și, de ce nu, Qaka, să li se arate ușa. Per total, este nevoie de o remaniere serioasă a lotului și de mai mult credit acordat unor talente locale precum Baiaram, Baicu, Borța, Constantin, Mihăilă sau Markovic, pentru a da doar câteva nume.

Dar asta ar însemna un sezon de reconstrucție! Și ce ar fi rău în asta? În fond, și echipele mari de prin afară au astfel de sezoane. Însă asta presupune și alegerea unui antrenor potrivit pentru asta. Iar aici ajungem la cea mai spinoasă problemă.

Poate că, odată cu timpul, Corneliu Papură ar demonstra că poate fi o soluție de termen lung pentru Craiova. Însă, în mod poate deloc surprinzător, cum Știința a dat de meciuri grele, cum a capotat. Iar pentru asta de regulă e de vină antrenorul. Scriam și în alte dăți că Papură nu are versatilitatea tactică a lui Mangia, dar cu siguranță își dorește ca Universitatea să ajungă sus. Cu dorința singură, însă, e greu de ajuns departe. 

Și atunci cine să vină? Pentru un sezon de reconstrucție ar fi bun antrenori ca Edi Iordănescu sau Costel Enache, însă ei sunt greu de adus. Și atunci cea mai la îndemână soluție rămâne aducerea lui Eugen Neagoe, un antrenor care a format echipe interesante la Poli Iași și Sepsi și care nu a avut timp să facă același lucru și la Dinamo. Dar cea mai sigură variantă ar fi tot aducerea unui tehnician străin, precum a fost Mangia, posibil tot din școala italiană, de ce nu? Așa, patronatul nu și-ar pune suporterii în cap ca prin aducerea lui Neagoe, văzut probabil ca trădător după ce a fost, chiar și pentru o scurtă variantă la Dinamo.

Am spus și mai sus că nici o schimbare managerială nu ar fi rea, deși ne îndoim că ea va veni acum. De multe ori patronii se feresc să schimbe oameni cu care au o relație bună, și credem că acesta e cazul și în relația Rotaru - Marcel Popescu.

Și atunci ne vom întreba, în schimb, cine va fi liderul reconstrucției care poate că va veni la Craiova? Credem că echipa se poate reconstrui, cu antrenorul potrivit, în jurul lui Alex Ioniță, un jucător cu un talent imens, dar căruia îi lipsește motivația și, mai ales, un antrenor care să-l „activeze”. Cu Ioniță, Martic și Vătăjelu ca lideri, poate și cu Koljic apt din nou, alături de câteva talente locale și, mai ales, cu niște transferuri potrivite, Craiova poate deveni o trupă din nou solidă, dacă nu pentru anul acesta, atunci cu siguranță pentru următoarele sezoane.

Așadar, își asumă Craiova un sezon de reconstrucție? Noi zicem că ar fi opțiunea corectă, chiar și cu riscul ratării Europei, ceea ce oricum era să se întâmple și în sezonul precedent. Dar fotbalul românesc este imprevizibil, așa că ne putem aștepta la orice. Cu atât mai mult de la Craiova, eterna terra nova...

 

  

  

Poate te interesează şi:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.

Autor: Nicolae Comănescu, Guy Martial Aka / 22 Apr. 2024

Analiză / Explicațiile succesului lui Inter sub comanda lui Simone Inzaghi

 Primul titlu de campion și a doua stea îl fac pe Simone Inzaghi să intre în istoria lui Inter Milano.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.