Analiză/ Bayern Munchen, în impas. Unde a greșit conducerea campioanei Germaniei?

Autor: Flaviu Ilie

După un sezon dificil, atât pe plan intern, cât și pe plan extern, șefii lui Bayern Munchen promiteau mutări sonore pe piața de transferuri, însă ce a urmat poate reprezenta un scenariu bun pentru un serial de comedie.

Cel mai titrat club din Germania a avut una dintre cele mai dificile stagiuni din ultimii ani. Desigur, Bayern a reușit dubla, dar asta după o luptă aprigă la titlu și un traseu dificil în Cupă.

La acestea putem adăuga și eliminarea prematură din Champions League, mai exact în optimile competiției. Totuși, Niko Kovac a primit încredere și va conduce trupa bavareza și în sezonul ce urmează.

La începutul acestei veri, Bayern s-a despărțit de Robben, Ribery, Hummels și James Rodriguez. Pe scurt, patru dintre cei mai importanți oameni ai echipei în ultimele sezoane.

Hummels, ajuns la Borussia Dortmund, a fost înlocuit cu brio de Lucas Hernandez și Pavard. Ca fapt divers, transferurile celor doi anunțau o reconstrucție serioasă a nemților, cunoscuți pentru chibzuiala lor pe piața de transferuri.

Cel mai scump transfer al clubului până la venirea lui Lucas în schimbul a 80 de milioane de euro fusese cel al lui Corentin Tolisso, care a venit de la Lyon pentru 42 de milioane.

Totuși, după aproape trei luni de negocieri cu diferite nume pentru posturile de extreme, Bayern s-a ales doar cu Ivan Perisic, o soluție ieftină și de avarie.

Principalul vinovat pentru ratarea țintelor de transfer este Hassan Salihamidzic "Brazzo", directorul sportiv al clubului.

În iarnă, când Bayern l-a ochit pe Callum Hudson-Odoi de la Chelsea și a ajuns la un acord cu jucătorul, Brazzo a declarat public în ce stadiu se află negocierile, iar clubul londonez a fost vizibil deranjat, drept dovadă transferul a picat.

Mai apoi, același Brazzo a declarat interesul clubului față de jucători precum Hakim Ziyech, Marco Roca, Steven Bergwjin sau Timo Werner, însă de fiecare dată a aplicat aceeași strategie greșită: după ce a anunțat cluburile legat de interesul lui Bayern, nu a mai luat legătura cu acestea.

Rezultatul? Ziyech a prelungit cu Ajax, Bergwjin este pe cale să semneze o nouă înțelegere cu PSV, iar Roca și Werner sunt două soluții nerealiste în acest moment.

În cazul telenovelei transferului lui Leroy Sane, vina nu i se poate imputa lui Salihamidzic pentru că nu el a purtat negocierile, ci Uli Hoeness și Karl-Heinz Rummenige.

Din luna mai încearcă bavarezii să îl transfere pe Sane de la City, însă negocierile nu au ajuns într-un stadiu avansat, ci mai degrabă au rămas la nivelul de discuții.

În Supercupa Angliei, Leroy Sane s-a accidentat și va lipsi o perioadă îndelungată de timp, astfel că transferul neamțului pentru suma cerută de City (140 de milioane de euro) ar fi o greșeală.

Rummenige declara cu foarte multă siguranță că pentru el aceasta este cea mai liniștită perioadă de transferuri de când se află la Bayern, însă relaxarea sa a fost pedepsită de incidentul din Supercupa Angliei.

În Supercupa Germaniei, Bayern a pierdut cu 2-0 împotriva lui Dortmund, iar sezonul ce urmează se anunță mai dificil chiar decât precedentul.

Galben-negrii și-au îmbunătățit considerabil lotul și anul acesta au o șansă foarte bună să ia din nou titlul după opt ani de pauză. Reamintim că Borussia a avut un avantaj de nouă puncte sezonul trecut în fruntea Bundesligii.

Revenind la Bayern, cu transferuri low-cost de genul lui Perisic, viitorul nu este deloc roz. Jucători precum Lewandowski și Neuer se apropie de finalul carierei și nu pot fi înlocuiți cu variante de umplutură, deși situația din benzi ne arată altceva.

Conducerea ar trebui să realizeze cât mai urgent că inflația de pe piața de transferuri este foarte mare, iar jucătorii de top nu se mai găsesc la sume de 30 de milioane de euro. Fie asta, fie Bayern acceptă câțiva ani de mediocritate și se axează pe dezvoltarea tinerilor din academie. 

Poate te interesează şi:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.

Autor: Nicolae Comănescu, Guy Martial Aka / 22 Apr. 2024

Analiză / Explicațiile succesului lui Inter sub comanda lui Simone Inzaghi

 Primul titlu de campion și a doua stea îl fac pe Simone Inzaghi să intre în istoria lui Inter Milano.

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.