Liga 2/ Defensiva e de fapt cheia?

Autor: Viorel Berbece

 

 E prematur să tragem concluzii după doar două etape din noul sezon de Liga2, dar un lucru pare evident. Nu atât ofensiva, cât mai ales defensiva poate face diferența între contracandidatele la promovare. O analiză în cele ce urmează.

 Despre atacul principalelor contracandidate la promovare am scris înaintea sezonului. Precum și despre cei mai talentați tineri jucători din Liga2. Dar în final defensiva e cea care ar putea face departajarea între aceste 6-7 echipe care se bat cu șanse reale la promovare. De aceea am ales să analizăm și acest compartiment adesea ignorat de formațiile din liga secundă, lucru care se vede și la nou-promovatele din Liga 1 din acest sezon.

U Cluj - Deloc întâmplător, în apărare au avut loc cele mai mari schimbări, raportat la sezonul precedent. Și asta pentru că defensiva „studenților” a fost călcâiul lui Ahile în sezonul trecut. Iar Cristi Dulca a ales să schimbe masiv în acest compartiment. Au venit portarul Jose Costa, fundașii centrali Crăciun, Inacio Miguel, Kay și Renato Imbrea, precum și mijlocașii defensivi Ceitil și Dican. Astfel încât, cu excepția lui Taub sau Takacs, suporterii lui „U” nu au jucători pe care să-i știe din sezonul trecut din apărare. 

Începutul nu a fost tocmai unul grozav, cu Kay ezitant ca un începător în meciul cu CSM Reșița, în ciuda experienței sale. Iar fanii lui „U” se întreabă de ce Dur-Bozoancă, unul dintre cei mai constanți oameni în sezonul trecut, este lăsat pe bancă. Însă, odată cu timpul, defensiva lui „U” poate deveni una redutabilă, pentru a completa ofensiva, cea care, cel puțin pe hârtie, pare printre cele mai bune din Liga 2. Mai ales de când și puștiul Alex Pop a ieșit la rampă. Aici Cristi Dulca, ca fost fundaș de națională, își poate folosi experiența și expertiza, pentru a face uitate gafele care în sezonul precedent au îndepărtat-o pe „U” de promovare.

Petrolul - Dacă ”U„ a schimbat defensiva în mare parte, în schimb „lupii galbeni” aproape că și-au schimbat „blana” cu totul în defensivă! De înțeles dacă privim ce s-a întâmplat în sezonul trecut, dar și pentru că la Petrolul a avut loc în această vară o adevărată revoluție, pe bancă, dar și în birouri. Au fost aduși: portarii Avram și Apostolachi, fundașii centrali Racu, Wallace, Sîrghi și Manolache, fundașul stânga Stefanovici, fundașii dreapta Rus și Bărboianu, precum și mijlocașii defensivi Cioinac, Meza Colli și Mihăescu. O schimbare radicală, așadar...

...Care până acum nu a dat roade! Și e și normal pe undeva, pentru că relațiile de joc încă suferă. Gol primit cu Metaloglobus, apoi alte trei luate cu UTA, într-un meci în care totuși Petrolul s-a expus pe final, căutând egalarea. E clar că aici Flavius Stoican va avea mult de muncă, însă cu timpul probabil că jucătorii cu experiență aduși în această vară își vor pune amprenta pe jocul echipei. Doar că acest proces trebuie să aibă loc rapid, înainte ca Petrolul să mai piardă puncte importante, mai ales în fața contracandidatelor la promovare!

Rapid - În mod surprinzător, Daniel Pancu a ales să nu aducă îmbunătățiri radicale unui compartiment important în lupta pentru promvoare. Ca noutăți, în defensivă îi avem doar pe fundașul central uruguayan Facundo Mallo și pe fundașul stânga moldovean Enrichi Finică. S-a mers în principal pe continuitate, iar asta s-ar putea să coste la final. 

De ce spunem asta? Pentru că încă de la primele meciuri cuplul de fundași centrali Mallo - Manole a dat câteva rateuri serioase, în vreme ce Ionuț Voicu joacă în nota sa obișnuită, dar de pe banda stângă nu vine încă nimic ieșit din comun de la Demici. Ba mai mult, de n-ar fi fost portarul Drăghia în prima etapă, Rapidul ar fi început cu o înfângere campionatul. Sigur că de la mijloc în sus echipa arată bine, beneficiind de inventivitatea unora ca Sefer și Drăghiceanu, experiența lui Vlada sau Hlistei sau entuziasmul lui Labeau. Dar e clar că pe faza defensivă se poate face mai mult, iar un transfer, două în această zonă de joc ar fi binevenite. Lucru pe care credem că îl știe și Daniel Pancu. Pentru că altfel Rapidul va pierde puncte prețioase în lupta pentru promvoare!

UTA - Poate echipa care a arătat cel mai bine din punct de vedere defensiv în acest start de sezon. Și nu doar pentru că nu a primit gol în fața unor adversare dificile. Ci pentru că apărarea pare foarte bine organizată, în ciuda faptului că s-a schimbat și ea aproape cu totul față de sezonul trecut!

Laszlo Balint a mizat pe fețe cunoscute de la ultimele sale două echipe, Sportul Snagov și Metaloglobus. Au venit portarul Iacob, fundașul central Ilie, fundașul stânga Stancu și cel dreapta Tomozei. Lor li s-a adăugat mijlocașul defensiv Lorenzi, aflat la prima experiență în Europa după o pauză de șase ani! Iar UTA îl avea deja pe experimentatul fundaș central Melinte. Sau pe entuziastul închizător Hrezdac. Și, în mod cu totul admirabil, Balint a reușit să facă o defensivă de top cu acești jucători. Și să facă din UTA o candidată serioasă la promovare, visul suporterilor arădeni de ani buni. Pe lângă ofensivă, „Batrâna Doamnă” are în sfârșit și o apărare pe măsură, iar asta va conta serios în lupta aprigă pentru promovare.

FC Argeș -  Altă formație care a cam neglijat apărarea în această campanie de transferuri. Nicolae Dică i-a adus pe tinerii portari Agachi, Apostolachi și Popa, la fel de tinerii fundași centrali Motroc și Brînzan și abia un jucător cu experiență pentru banda stângă, pe Nicolae Mușat. Și, deloc surpriznător, defensiva a tremurat serios încă din primul meci al sezonului, cel pierdut cu Ripensia (1-2).

Deși are ca obiectiv declarat promovarea, credem că de fapt Nicolae Dică are în principal misiunea de a construi o echipă competitivă pentru sezoanele următoare. Altfel, întreaga campanie de transferuri nu se prea explică. Mai ales cea legată de defensivă. Dacă în atac au fost aduși jucători interesanți ca Matiș și Blejdea, în schimb pentru apărare nu au fost aduși fotbaliști care să aibă un impact pozitiv imediat în jocul echipei. Iar Dică va avea mult de tras până să formeze o defensivă care măcar să semene cu cea a UTA-ei, de exemplu. Nu că ar fi imposibil, dar pare un lucru greu de realizat în acest moment!

Farul - Cu un antrenor tânăr și multe schimbări în lot, nu multă lume dădea șanse „marinarilor” să facă lucruri notabile în acest sezon. Dar startul a fost unul foarte bun, în care mai ales defensiva a funcționat la un nivel înalt.

Și asta pentru că Farul a mizat pe jucători care vor să arate că mai au încă un cuvânt de spus în fotbalul românesc. Este vorba despre portarul Muțiu, fundașii centrali Ursu și Lică (inclus de noi în echipa etapei a doua) sau fundașii stânga Carabela și Panait. Plus o serie de tineri jucători despre care vom auzi lucruri bune pe viitor, precum ar fi Cană sau Nicola. În fața lor, imperial, stă Madikaba Doumbia, poate preferatul fanilor și inclus de noi în echipa primei etape. Și dacă ofensiva „marinarilor”, precum am arătat în articolul dedicat atacului, nu este la un nivel foarte înalt, în schimb trupa de la malul mării poate câștiga puncte importante tocmai datorită acestei bune organizări defensive. Să vedem dacă Ianis Zicu va reuși să continue acest parcurs, care, pe moment, sună promițător pentru mult încercata echipă constănțeană.

Sigur că ar putea fi și alte echipe implicate în lupta pentru promovare, și aici ne gândim în primul rând la Turris Tr. Măgurele. Nici defensivele formațiilor fără drept de promovare, Gloria Buzău și CSM Reșița, nu arată rău. Sau Ripensia ca organizare a jocului, mai ales pe faza de apărare. Precum nici Dunărea Călărași nu este exclusă, în ciuda unui start foarte prost. Însă credem că echipele analizate mai amănunțit de noi sunt cele care se vor bate cu șanse reale la promovare.

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!

Autor: Nicolae Comănescu / 29 Mar. 2024

Xabi Alonso și recunoștința față de Leverkusen

 Xabi Alonso a pus capăt oricăror speculații legate de viitorul său.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!