Special / Free Coman! Sau cum se poate pierde cel mai talentat jucător din Liga 1 dacă nu pleacă acum

Autor: Viorel Berbece

 

În ciuda haosului de la club, Florinel Coman își păstrează forma bună arătată la Euro, dar întrebarea care se pune e cât timp va reuși el să nu rămână afectat de tot ce se întâmplă acum la FCSB?

Alături de George Pușcaș și Alex Cicâldău, Coman a fost poate cel mai bun jucător al nostru de la Europeanul de tineret și mai toată lumea se aștepta la un transfer în afară pentru cel supranumit „Mbappe”. Am scris recent despre situația „magnificilor” de la Euro care, din varii motive, nu au reușit încă să ajungă în Vest, cu foarte rare exemple contrarii. Poate că ar fi fost cazul ca Florinel Coman să plece încă înainte de începutul acestui sezon. Și încă mai există speranțe că el va prinde un ultim tren pe Vest chiar din această vară. Dacă nu, considerăm că poate în iarnă ar fi termenul ultim pentru un transfer.

De ce așa repede? Pentru că toată această harababură managerială sau, mai bine spus, această autocrație păguboasă de la FCSB l-ar putea afecta și pe Coman și i-ar putea frâna cariera. S-a mai întâmplat și în trecut ca el să fie marginalizat și trecut pe bancă, doar pentru că de la Palat existau ordine în acest sens. Și Man pățise la fel. Acum, Coman este neîndoielnic cel mai în formă, dar și cel mai valoros jucător din lot și, am spune noi, cel mai talentat și de perspectivă jucător din Liga 1 la momentul actual. Și dintr-o eventuală scădere de formă a acestuia ar pierde toată lumea, financiar și nu numai.

Pe Coman s-au dat mulți bani. Vreo două milioane plus altă jumătate de milion de euro la cumpărare. Plus răscumpărarea celor 20 % dintr-un viitor transfer, contra unui alt milion de euro. Viitorul a făcut o mare afacere cu el. Iar FCSB sau, mai bine zis, patronul ei, vrea la rândul său să dea lovitura. De aceea se gândește la sume de la 10 milioane de euro în sus. Dar adevărul e că mai multe de 7-8 milioane de euro nu va primi niciodată din Vest. Pentru că e riscant să iei un fotbalist român, pentru că Liga 1 nu înseamnă mai nimic pentru piața externă și alte motive de acest gen. Iar dacă timpul trece și transferul mult visat în Vest nu vine, există marele risc ca Florinel Coman să se demotiveze și să-și piardă din interesul pentru fotbal. Cel abia recâștigat, am spune. Și cine mai vrea să cumpere un jucător demotivat? Mai ales pe bani mulți?

Și nu ar pierde doar FCSB, ci și echipa națională. Este evident că postul de extremă stânga ar trebui să fie a lui Coman. Dublat, scriam noi recent, în mod ideal, de Adrian Păun, un alt fotbalist renăscut parcă. La 21 de ani, Florinel Coman are ani buni în față în care ar putea face lucruri frumoase pentru prima reprezentativă, iar în acest sens un transfer în afară l-ar ajuta să ajungă la un nivel chiar mai bun decât cel actual. Cu jucători precum Coman, Pușcaș, Man, Petre, Andone și încă mai câțiva, atacul României ar putea deveni unul foarte interesant și productiv.  De aceea trebuie avut mare grijă de viitorul acestora, în special a celor care au scris istorie cu naționala de tineret.

E foarte posibil ca Florinel Coman să nu simtă neapărat o nevoie stringentă de a pleca acum. E și normal, e încă tânăr. Precum e posibil ca în sinea sa să se fi acumulat deja o doză de frustrare, așa cum am văzut la ultimul meci de campionat, când își făcea cruci puternic, văzând jocul echipei sale. În ambele situații, însă, ar fi mai bine pentru el să prindă cât mai repede un transfer „afară”. Altfel, riscă să ajungă treptat un jucător-problemă, precum poate e  Florin Tănase în acest moment. Iar 7-8 milioane, plus procente dintr-un eventual transfer mai departe nu sunt de ici de colo, mai ales dacă pe Coman se vor plăti 20-30-40 milioane în viitor, pentru că el are acest potențial.

Ce va alege finanțatorul echipei? Poate rezultatul „dublei” cu Mlada Boleslav va grăbi acest răspuns. În orice caz, să sperăm că, indiferent dacă pleacă acum sau nu, talentul și cheful de fotbal a lui Coman nu se vor pierde prea repede. Pentru că el este un jucător de mare perspectivă, de care fotbalul românesc are mare nevoie, atât pentru echipa națională, cât și în tot acest proces de schimbare a imaginii fotbaliștilor români în afară. Și mai ales pentru că e greu să vezi un fotbalist atât de talentat risipindu-și darul, precum alții înaintea sa...

foto: Sport Pictures

 

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 11 Dec. 2019

Schimbare de antrenor la Napoli. Gattuso îl înlocuiește pe Ancelotti

 Carlo Ancelotti a calificat-o pe Napoli în primăvara UEFA Champions League.

Autor: Georg Lorenz / 11 Dec. 2019

35. Bundesliga ca istorie (1997-1998): Nou-promovata câștigă titlul !

 Deznodământul probabil o senzație pentru toată istoria campionatului: Kaiserslautern (foto), noua promovată, condusă de antrenorul Otto Rehhagel (foto) câștigă titlul.

Autor: Andrei Szabo / 10 Dec. 2019

Deschamps și-a prelungit contractul cu naționala Franței

 Federaţia Franceză de Fotbal a anunțat că i-a prelungit contractul selecţionerului campioanei mondiale, Didier Deschamps. 

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 11 Dec. 2019

Concluziile lui Thomas Ryde după Mondialul de handbal feminin din Japonia

 Naționala României nu a reușit să prindă un loc care să-i asigure calificarea Jocurile Olimpice și a terminat cu o imagine cenușie Mondialul din Japonia.

Autor: Andrei Szabo / 11 Dec. 2019

Schimbare de antrenor la Napoli. Gattuso îl înlocuiește pe Ancelotti

 Carlo Ancelotti a calificat-o pe Napoli în primăvara UEFA Champions League.

Autor: Georg Lorenz / 11 Dec. 2019

35. Bundesliga ca istorie (1997-1998): Nou-promovata câștigă titlul !

 Deznodământul probabil o senzație pentru toată istoria campionatului: Kaiserslautern (foto), noua promovată, condusă de antrenorul Otto Rehhagel (foto) câștigă titlul.