Analiză / Gaz european sau de ce la Mediaș se poate visa la un nou moment Mainz

Autor: Viorel Berbece

 Gaz Metan Mediaș a început bine acest sezon și, cu puțin mai multă atenție la jocurile de pe teren propriu, putea fi chiar pe unul din primele două locuri. În orice caz, la Mediaș se visează din nou frumos, după câțiva ani mai complicați.

 Cel mai frumos moment din istoria recentă a Gazului a fost acea victorie la penaltiuri în fața lui Mainz 05, condusă pe atunci de Thomas Tuchel. Se întâmpla în sezonul 2011 / 2012. De atunci la club a rămas (de fapt întors) doar Răzvan Pleșca.

 Până și profesorul Pustai a plecat. Dar în jurul „veteranului” Pleșca se poate construi o nouă echipă cu vise europene la Mediaș, după o perioadă mai neagră, caracterizată de instabilitate financiară și zbateri în a doua jumătate a clasamentului. 

 În ultimele două-trei sezoane Gaz Metan a făcut alegerile potrivite. De la jucători la antrenori, totul a fost ales cu grijă, iar evoluția este una pozitivă. Semn că și în acest sezon, chiar și fără golgheterul Rondon sau fără metronomul Luis Aurelio, jocul merge bine. Sau că jucătorii știu ce au de făcut, chiar dacă Edi Iordănescu nu poate sta pe bancă de câteva etape.

 Și asta în primul rând pentru că Gaz Metan Mediaș are poate unul dintre cele mai bine organizate echipe din Liga 1. Având în teren doi mari lideri, portarul Pleșca și „spartanul” Marius Constantin, dar beneficiind și de entuziasmul tânărului Olaru sau de forma unor jucători străini precum Chamed sau Fernandes, Gaz Metan va fi o nucă greu de spart în acest sezon. Iar ceva ne spune că medieșenii sunt mari favoriți la un loc de play-off în acest sezon. 

 Plecarea lui Valentin Crețu putea fi o lovitură pentru Mediaș, pentru că fundașul dreapta era un adevărat „motor” al echipei, dar poate fi totodată șansa reactivării lui Marian Pleașcă, altă dată un jucător de perspectivă pentru echipa națională. Și lui Rondon pare că i s-a găsit înlocuitor în persoana lui Sergiu Buș. Iar pe banda stângă a apărării , de unde a plecat Sorin Bușu, tânărul Velisar crește de la joc la joc. De „bariera” din fața apărării, formată de cuplul Droppa - Fofana ce să mai zicem? Nimic nu pare întâmplător și totul pare să ducă într-o direcție bună, posibil una europeană.

 Să sperăm că Edi Iordănescu va reveni curând pe bancă. Gazul are nevoie de el, precum și Iordănescu jr. de o performanță bună în cariera sa, la un club la care se pare că are în sfârșit liniște de a construi. Unul dintre cei mai buni tacticieni dintre antrenorii români, Edi Iordănescu a fost alegerea potrivită pentru a duce mai departe munca lui Mihai Teja. Și, mai mult, omul potrivit pentru a o duce pe Gaz Metan la un nivel mai înalt. Anul trecut, poate doar neșansa sau lipsa concentrării a dus la ratarea play-off-ului. Dar în acest sezon pare că nimic nu va opri gruparea medieșeană din a ajunge finalmente pe o poziție fruntașă, de pe care să poată visa din nou la cupele europene.

 Sigur că Darius Olaru va pleca în iarnă la FCSB și e posibil ca și alți jucători să fie tentați să plece la mai bine. Și poate acolo va fi cheia sezonului, în modul în care Gaz Metan va reuși să reziste pauzei de iarnă, cea care nu i-a prea priit data trecută. Dar Gazul a demonstrat în ultima vreme în primul rând că știe să-și aleagă jucătorii și apoi că mai știe și când să le dea drumul la momentul oportun (vezi cazurile Fortes, Crețu, chiar și Olaru, cel întors pentru încă un timp la Mediaș). Iar acesta e un motiv de optimism pentru suporterii Gazului și un semn bun că poate a venit epoca profesionalismului și aici.

 În concluzie, cu lideri adevărați în teren, dar și cu puști ambițioși și jucători străini bine aleși, dar mai ales cu un antrenor ca Edi Iordănescu pe bancă și cu multă liniște din partea managementului, Gaz Metan Mediaș nu poate rata play-off-ul în acest sezon. Mingea e în terenul medieșenilor și pare că ține doar de ei să o transforme într-una europeană....

 

 

  

  

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 11 Dec. 2019

Schimbare de antrenor la Napoli. Gattuso îl înlocuiește pe Ancelotti

 Carlo Ancelotti a calificat-o pe Napoli în primăvara UEFA Champions League.

Autor: Georg Lorenz / 11 Dec. 2019

35. Bundesliga ca istorie (1997-1998): Nou-promovata câștigă titlul !

 Deznodământul probabil o senzație pentru toată istoria campionatului: Kaiserslautern (foto), noua promovată, condusă de antrenorul Otto Rehhagel (foto) câștigă titlul.

Autor: Andrei Szabo / 10 Dec. 2019

Deschamps și-a prelungit contractul cu naționala Franței

 Federaţia Franceză de Fotbal a anunțat că i-a prelungit contractul selecţionerului campioanei mondiale, Didier Deschamps. 

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 11 Dec. 2019

Concluziile lui Thomas Ryde după Mondialul de handbal feminin din Japonia

 Naționala României nu a reușit să prindă un loc care să-i asigure calificarea Jocurile Olimpice și a terminat cu o imagine cenușie Mondialul din Japonia.

Autor: Andrei Szabo / 11 Dec. 2019

Schimbare de antrenor la Napoli. Gattuso îl înlocuiește pe Ancelotti

 Carlo Ancelotti a calificat-o pe Napoli în primăvara UEFA Champions League.

Autor: Georg Lorenz / 11 Dec. 2019

35. Bundesliga ca istorie (1997-1998): Nou-promovata câștigă titlul !

 Deznodământul probabil o senzație pentru toată istoria campionatului: Kaiserslautern (foto), noua promovată, condusă de antrenorul Otto Rehhagel (foto) câștigă titlul.