Analiză / Juveții de față cu reacțiunea. De ce are nevoie Craiova pentru a trece la nivelul următor?

Autor: Viorel Berbece

 

 Universitatea Craiova (CS) se află poate în fața celui mai important test din istoria noului proiect care a readus Bănia în topul fotbalului nostru, iar întrebarea care se pune este ce se poate face pentru ca la Craiova să se viseze și mai frumos?

 Dacă Știința ajunge în play-off-ul Europa League, credem că putem considera această performanță sfârșitul unui ciclu din scurta istorie a acestui proiect care a reanimat brandul Universitatea Craiova acum șase ani. În tot acest timp, Craiova a progresat de la an la an, ajutată și de un stadion modern, dar și de prezența unor fotbaliști foarte interesanți. A apărut și un trofeu intern îndelung așteptat, iar în Europa putem spune că prezența de până acum a fost una onorabilă. Ce urmează sau ce ar trebui să urmeze în Bănie?

Se poate mai mult și cu lotul actual. Dar e loc de mai bine!

 În primul rând, credem cu tărie că Universitatea poate trece de AEK Atena. Poate că echipa românească nu are experiența și valoarea aceleia grecești, însă, cu ambiție și multă muncă, dar și profitând de faptul că AEK se află practic la începutul sezonului, se poate bifa o performanță frumoasă. Probabil că play-off-ul ar fi punctul maxim, întrucât Sparta Praga sau Trabzonspor sunt echipe redutabile, însă odată ajunsă acolo de ce nu s-ar gândi Craiova la mai mult?

 Apoi, în campionat, lucrurile au stat bine până la înfrângerea cu FC Hermannstadt, dar cu siguranță Universitatea se va bate la titlu / pentru Cupă și anul acesta. Rămâne de văzut, însă, dacă oltenii vor reuși să ducă această luptă o vreme mai îndelungată decât sezonul trecut și dacă au și armele necesare pentru asta.

 Și aici ajungem la miezul problemei. Are Craiova suficientă calitate pe bancă, în teren, dar și în management pentru pasul următor? Toată lumea a remarcat în acest debut de sezon subțirimea lotului craiovean. Practic, cam același prim 11, plus minus doi trei puști care oricum sunt impuși de regula U21 (și culmea e că joacă și bine!) a dus greul, atât în campionat, cât mai ales în Europa. Și chiar dacă suntem în start de sezon, oboseala tot se poate acumula, și încă repede.

Astfel, echipa din Bănie are nevoie urgentă de măcar 3-4 jucători de o valoare apropiata titularilor, care să asigure o evoluție constant bună a Științei. Iar aici e clar că transferurile unui fundaș central, a doi fundași de bandă, dar mai ales a unui / a doi atacanți a întârziat nepermis. Lucru care s-a întâmplat și iarna trecută (iar „victima” acestei situații a fost în final Devis Mangia!), când Știința avea nevoie de întăriri pentru a se bate la titlu, și care, iată, s-a repetat și acum, într-un alt moment important pentru Universitatea. E clar că putem vorbi și despre o vină a managementului aici, iar lucrurile trebuie rezolvate pe viitor.

Craiova a vândut foarte bine în ultima vreme, dar parcă ce a pus în loc nu a avut același nivel. Se așteaptă mult acum de la jucători ca Ioniță sau Vătăjelu, dar e clar că mai e nevoie și de alți jucători cu valoare, mai ales în condițiile unor plecări ale lui Cicâldău, Mateiu și / sau Pigliacelli.

Papură, manta de vreme rea sau un erou local?

În plus, e oare Corneliu Papură omul potrivit pentru a duce Craiova la nivelul următor? Până acum, rezultatele îl ajută, însă Craiova nu a jucat încă cu o echipă de talia lui AEK Atena, având un început cu adversari modești sau în criză (Dinamo) în campionat și întâlnind apoi formații mai degrabă medii ca valoare și în Europa. E clar, deci, că abia „dubla” cu AEK Atena va fi adevăratul test pentru antrenorul Papură, altădată un idol al tribunei ca jucător. Cum e poate la fel de clar că tehnicianul actual al Craiovei nu are „bagajul” tactic al precedentului, cel care a dus totuși Craiova la un nivel la care nu mai fusese de câțiva ani buni. Iar impresia generală e că el nu este decât un antrenor de tranziție, unul care să țină scaunul cald până la venirea unui nume mai mare, ca Victor Pițurcă sau un alt tehnician din afară poate? Rămâne ca Papură să demonstreze contrariul, iar Craiova să progreseze cu un localnic pe bancă!

Un management cu rezultate. Dar nu unul chiar de top!

Cât despre partea de management, este clar că și aici rezultatele ajută. Și nu știm câtă inerție și câtă pricepere este în succesul Craiovei din ultimii ani. E clar că alegerea lui Mangia ca antrenor a fost o decizie inspirată a conducerii, pe cât de neinspirată a fost despărțirea de acesta apoi, înainte de finele sezonului. La fel de clar e că la Craiova s-au făcut și multe transferuri inspirate, precum repatrierea lui Mitriță sau aducerea lui Koljic, însă ce ne facem cu de alde Donkor, Calancea, Mitrovici, Nuno Rocha întors și tot așa? 

E nevoie de un grad mai mare de profesionalism sau de un grad mai mare de implicare din partea managementului, pentru pasul următor, titlul și o aventură europeană mai îndelungată. Iar aici nu știm dacă Marcel Popescu și Sorin Cârțu sunt oamenii potriviți. E clar că ambii iubesc Știința, în forma ei trecută sau actuală, dar pasiunea uneori mai mult încurcă sau nu este suficientă. De aceea poate că patronatul va privi spre oameni mai tineri și cu o viziune mai modernă asupra fotbalului, începând de la marketing și terminând cu modalitatea de a face transferuri.

În concluzie, trebuie spus că la Craiova există mult potențial pentru rezultate și mai mari. Există talent local, iar clubul a reușit în ultimii ani să-l scoată la iveală. Există suportul publicului, lucru de care nu se bucură foarte multe formații de Liga 1. Există, de asemenea, și liniște financiară. Toate trei sunt ingrediente necesare pentru o poveste de succes. Însă, așa cum am arătat mai sus, nu e suficient doar atât. Iar pentru a progesa credem că Universitatea Craiova are nevoie de o mică revoluție, de sus până jos. E bun și nivelul de acum, dar pentru foarte bun și excelent trebuie ceva în plus!

foto: pagina de Facebook a clubului Universitatea Craiova

 

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 30 Iul. 2021

Seara mediocră pentru fotbalul românesc. FCSB, Craiova și Sepsi, eliminate din Conference League

 Fotbalul românesc a avut o seară de coșmar în nou-înființata competiție europeană Conference League. 

Autor: Andrei Szabo / 28 Iul. 2021

CFR Cluj merge în turul 3 preliminar al Champions League. Rezultate complete în turul 2

 După un meci tur neconvingător în Gibraltar, CFR Cluj s-a calificat în turul al treilea preliminar al Ligii Campionilor.

Autor: Andrei Szabo / 27 Iul. 2021

Transferuri în Liga 1: Vinicius a semnat cu FCSB, Brănescu, prezentat de Farul

 Echipe din Liga 1 continuă să facă achiziții chiar și după etapa a doua a campionatului.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 30 Iul. 2021

Seara mediocră pentru fotbalul românesc. FCSB, Craiova și Sepsi, eliminate din Conference League

 Fotbalul românesc a avut o seară de coșmar în nou-înființata competiție europeană Conference League. 

Autor: Maria Sorescu / 29 Iul. 2021

San Marino, ţara cel mai puțin populată care obține o medalie olimpică

 Jocurile Olimpice de la Tokyo au adus în prim-plan numeroase premiere.

Autor: Maria Sorescu / 29 Iul. 2021

Sunisa Lee, campioană olimpică la gimnastică individual-compus

 În absența lui Simon Biles, campioana olimpică en titre, bătălia pentru aur în finala de individual compus a fost strânsă și deschisă.