Analiză / Cele trei care vor încurca socotelile granzilor din Liga2

Autor: Viorel Berbece

 

Era clar și înaintea sezonului, dar prima etapă a confirmat faptul că trei echipe vor încurca serios planurile formațiilor cu pretenții de promovare în acest sezon. Este vorba despre Ripensia, Gloria Buzău și CSM Reșița. Analiza aici.

În primul rând, pe banca acestora stau trei antrenori ambițioși, cu un trecut important în fotbalul românesc, dar și cu o mare dorință de a demonstra că merită mai multe șanse de a antrena chiar și în prima ligă. Alex Pelici, Ilie Stan și Leontin Doană au creat niște echipe bine așezate pe teren, disciplinate, dar care și joacă un fotbal de calitate deopotrivă. Și asta va pune multe probleme celor 6-7 candidate certe la promovare în acest sezon de Liga2!

CSM Reșița și SCM Gloria Buzău nu pot promova, pentru că sunt (încă) cluburi de drept public. Probabil că acest lucru se va rezolva într-un an, maxim doi. Până atunci, atât în Banat, cât și la Buzău se construiesc echipe puternice, iar asta s-a văzut încă din startul sezonului.

CSM Reșița a trecut de marea favorită la promovare, U Cluj, într-o atmosferă foarte frumoasă și cu un joc de echipă foarte bun. Trupa bănățeană reprezintă un mix interesant între jucători tineri precum Ehmann, Vasiu sau Dat și „veterani” precum Zimmermann, Vădrariu, Danci sau Ene.

În plus, la Reșița sunt planuri frumoase pentru viitor, iar lucrările la stadionul „Mircea Chivu” sunt o dovadă în acest sens. Cu siguranță, mai ales pe teren propriu, CSM Reșița va fi foarte greu de învins. Iar cu un președinte ambițios, precum Cristi Bobar, viitorul arată bine pentru „rosso-neri”.

SCM Gloria Buzău are și ea mari planuri pentru viitor și construiește cu migală. A defilat în liga a-3-a, dar a preferat să treacă la nivelul următor cu Ilie Stan pe bancă. Iar lui „Iliesta” i s-au adus câțiva jucători cu experiență de Liga 1, pentru a crea o formație redutabilă încă din acest sezon. Au venit nume ca: Val. Alexandru, Val. Munteanu (ambii Dunărea Călăraşi), Pîrcălabu (FC Voluntari), Dr. Balauru (Levadiakos), Ghinga (Petrolul) sau  R. Stoian (Sepsi). Asta pe lângă unii ca Huiban, Enescu și mai ales, Chipirliu. Însă cel mai interesant nume este cel al lui Cosmin Tucaliuc, puștiul împrumutat de Viitorul, care deja a înscris, în disputa cu FK Csizkszereda.

Gloria, în actuala ei formă de organizare, își va propune să fie o formație de top 6 în acest sezon, pentru ca apoi să atace promovarea, odată ce i se va permite. Mai ales că publicul buzoian are mare dor de meciuri de Liga 1.

În schimb, Ripensia Timișoara nu se bucură prea mult de sprijinul autorităților locale, precum cele două mai sus-numite. Dar și acolo se lucrează foarte bine, iar progresul este unul sănătos și evident. Iar ținta pe termen lung este promovarea, de ce nu?

Și asta în primul rând pentru că pe banca lui „Ripi” este un expert în promovări. Pelici a format mereu formații solide, unele capabile să se bată chiar și cu echipe cu buget și ambiții mai mari - vezi parcursul lui FC Hermannstadt în Cupa României - iar bănățeanul are gânduri mari și cu Ripensia.

Spuneam că nu sunt foarte mulți bani la club, dar Ripensia are un joc foarte bine organizat, în care nimic nu pare întâmplător. Sezonul trecut, formația bănățeană a reușit câteva meciuri mari, mai ales cel care i-a tăiat serios aripile lui U Cluj în drumul spre promovare, iar acum băieții lui Pelici vor chiar mai mult. Ca și CSM Reșița, și Ripensia prezintă un mix reușit între puști precum Dobre, Burdeț, Chera sau Monea și jucători cu multă experiență, ca Tînc, Zaluschi sau Popovici. 

Interesant e că Ripensia e redutabilă mai ales pe teren străin, dar odată întoarsă în „Ciarda Roșie”, formația renăscută în 2012 va și mai puternică. 

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Viorel Berbece / 18 Aug. 2019

Vitoria lor sau victoria noastră? Analizăm hopul portughez din drumul spre grupele Europa League

 Cu antrenor nou și cu mai toți jucătorii veniți din 2017 încoace la club, Vitoria Guimaraes este o echipă entuziastă, periculoasă, dar și limitată din alte puncte de vedere. O analiză a viitoarei adversare a celor de la FCSB, în cele ce urmează.

Autor: Flaviu Ilie / 17 Aug. 2019

Liga 2: FC Argeș câștigă la limită derby-ul etapei a treia împotriva "U" Cluj

 FC Argeș a trecut de "U" Cluj la limită, scor 1-0, datorită golului înscris de căpitanul Năstăsie în minutul 58.

Autor: Viorel Berbece / 17 Aug. 2019

Liga 2/ UTA adoră 3-0. Gloria și Metaloglobus fac și ele scor. Primele rezultate ale etapei a treia

   A început și etapa a treia din noul sezon de Liga2. În meciurile jucate la ora 11 am asistat la o adevărată ploaie de goluri. UTA și Gloria Buzău își continuă parcursul perfect.

Ştiri recente:

Autor: Viorel Berbece / 18 Aug. 2019

Vitoria lor sau victoria noastră? Analizăm hopul portughez din drumul spre grupele Europa League

 Cu antrenor nou și cu mai toți jucătorii veniți din 2017 încoace la club, Vitoria Guimaraes este o echipă entuziastă, periculoasă, dar și limitată din alte puncte de vedere. O analiză a viitoarei adversare a celor de la FCSB, în cele ce urmează.

Autor: Andrei Szabo / 17 Aug. 2019

Bundesliga: Dortmund debutează în forță. Mainz-ul lui Maxim pierde la scor. Rezultatele primei etape

 Borussia Dortmund a confirmat jocul bun din Supercupă și în prima etapă de campionat.

Autor: Andrei Szabo / 17 Aug. 2019

Marius Copil va face pereche cu Nick Kyrgios la US Open

 Marius Copil va fi prezent pe tabloul principal de la US Open, însă nu doar pe tabloul de simplu.