Analiză / Cele trei care vor încurca socotelile granzilor din Liga2

Autor: Viorel Berbece

 

Era clar și înaintea sezonului, dar prima etapă a confirmat faptul că trei echipe vor încurca serios planurile formațiilor cu pretenții de promovare în acest sezon. Este vorba despre Ripensia, Gloria Buzău și CSM Reșița. Analiza aici.

În primul rând, pe banca acestora stau trei antrenori ambițioși, cu un trecut important în fotbalul românesc, dar și cu o mare dorință de a demonstra că merită mai multe șanse de a antrena chiar și în prima ligă. Alex Pelici, Ilie Stan și Leontin Doană au creat niște echipe bine așezate pe teren, disciplinate, dar care și joacă un fotbal de calitate deopotrivă. Și asta va pune multe probleme celor 6-7 candidate certe la promovare în acest sezon de Liga2!

CSM Reșița și SCM Gloria Buzău nu pot promova, pentru că sunt (încă) cluburi de drept public. Probabil că acest lucru se va rezolva într-un an, maxim doi. Până atunci, atât în Banat, cât și la Buzău se construiesc echipe puternice, iar asta s-a văzut încă din startul sezonului.

CSM Reșița a trecut de marea favorită la promovare, U Cluj, într-o atmosferă foarte frumoasă și cu un joc de echipă foarte bun. Trupa bănățeană reprezintă un mix interesant între jucători tineri precum Ehmann, Vasiu sau Dat și „veterani” precum Zimmermann, Vădrariu, Danci sau Ene.

În plus, la Reșița sunt planuri frumoase pentru viitor, iar lucrările la stadionul „Mircea Chivu” sunt o dovadă în acest sens. Cu siguranță, mai ales pe teren propriu, CSM Reșița va fi foarte greu de învins. Iar cu un președinte ambițios, precum Cristi Bobar, viitorul arată bine pentru „rosso-neri”.

SCM Gloria Buzău are și ea mari planuri pentru viitor și construiește cu migală. A defilat în liga a-3-a, dar a preferat să treacă la nivelul următor cu Ilie Stan pe bancă. Iar lui „Iliesta” i s-au adus câțiva jucători cu experiență de Liga 1, pentru a crea o formație redutabilă încă din acest sezon. Au venit nume ca: Val. Alexandru, Val. Munteanu (ambii Dunărea Călăraşi), Pîrcălabu (FC Voluntari), Dr. Balauru (Levadiakos), Ghinga (Petrolul) sau  R. Stoian (Sepsi). Asta pe lângă unii ca Huiban, Enescu și mai ales, Chipirliu. Însă cel mai interesant nume este cel al lui Cosmin Tucaliuc, puștiul împrumutat de Viitorul, care deja a înscris, în disputa cu FK Csizkszereda.

Gloria, în actuala ei formă de organizare, își va propune să fie o formație de top 6 în acest sezon, pentru ca apoi să atace promovarea, odată ce i se va permite. Mai ales că publicul buzoian are mare dor de meciuri de Liga 1.

În schimb, Ripensia Timișoara nu se bucură prea mult de sprijinul autorităților locale, precum cele două mai sus-numite. Dar și acolo se lucrează foarte bine, iar progresul este unul sănătos și evident. Iar ținta pe termen lung este promovarea, de ce nu?

Și asta în primul rând pentru că pe banca lui „Ripi” este un expert în promovări. Pelici a format mereu formații solide, unele capabile să se bată chiar și cu echipe cu buget și ambiții mai mari - vezi parcursul lui FC Hermannstadt în Cupa României - iar bănățeanul are gânduri mari și cu Ripensia.

Spuneam că nu sunt foarte mulți bani la club, dar Ripensia are un joc foarte bine organizat, în care nimic nu pare întâmplător. Sezonul trecut, formația bănățeană a reușit câteva meciuri mari, mai ales cel care i-a tăiat serios aripile lui U Cluj în drumul spre promovare, iar acum băieții lui Pelici vor chiar mai mult. Ca și CSM Reșița, și Ripensia prezintă un mix reușit între puști precum Dobre, Burdeț, Chera sau Monea și jucători cu multă experiență, ca Tînc, Zaluschi sau Popovici. 

Interesant e că Ripensia e redutabilă mai ales pe teren străin, dar odată întoarsă în „Ciarda Roșie”, formația renăscută în 2012 va și mai puternică. 

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Maria Sorescu / 01 Iul. 2020

Începe reconstrucția la FCSB? Briceag a semnat cu vicecampioana, Adi Popa a plecat

 FCSB are șanse minime la titlul de campioană, astfel că se pregătește pentru sezonul viitor. 

Autor: Andrei Szabo / 01 Iul. 2020

Liga 1: Dinamo a renunțat la mijlocaul Ioan Filip

 Clubul agrease inițial cu acesta să-i prelungească acordul cu încă o lună.

Autor: Andrei Szabo / 28 Iun. 2020

Craiova relansează lupta la titlu după ce a învins CFR Cluj în Gruia

 Titlul în Liga 1 încă se joacă, deși liderul CFR Cluj scăpase în câștigătoare și în acest an. 

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 01 Iul. 2020

Începe reconstrucția la FCSB? Briceag a semnat cu vicecampioana, Adi Popa a plecat

 FCSB are șanse minime la titlul de campioană, astfel că se pregătește pentru sezonul viitor. 

Autor: Andrei Szabo / 01 Iul. 2020

CSM București și SCM Râmnicu Vâlcea și-au aflat adversarele din grupele Ligii Campionilor

 Viena a fost gazda tragerii la sorți pentru grupele Ligii Campionilor la handbal feminin. 

Autor: Andrei Szabo / 01 Iul. 2020

Liga 1: Dinamo a renunțat la mijlocaul Ioan Filip

 Clubul agrease inițial cu acesta să-i prelungească acordul cu încă o lună.