Analiză / Cele trei care vor încurca socotelile granzilor din Liga2

Autor: Viorel Berbece

 

Era clar și înaintea sezonului, dar prima etapă a confirmat faptul că trei echipe vor încurca serios planurile formațiilor cu pretenții de promovare în acest sezon. Este vorba despre Ripensia, Gloria Buzău și CSM Reșița. Analiza aici.

În primul rând, pe banca acestora stau trei antrenori ambițioși, cu un trecut important în fotbalul românesc, dar și cu o mare dorință de a demonstra că merită mai multe șanse de a antrena chiar și în prima ligă. Alex Pelici, Ilie Stan și Leontin Doană au creat niște echipe bine așezate pe teren, disciplinate, dar care și joacă un fotbal de calitate deopotrivă. Și asta va pune multe probleme celor 6-7 candidate certe la promovare în acest sezon de Liga2!

CSM Reșița și SCM Gloria Buzău nu pot promova, pentru că sunt (încă) cluburi de drept public. Probabil că acest lucru se va rezolva într-un an, maxim doi. Până atunci, atât în Banat, cât și la Buzău se construiesc echipe puternice, iar asta s-a văzut încă din startul sezonului.

CSM Reșița a trecut de marea favorită la promovare, U Cluj, într-o atmosferă foarte frumoasă și cu un joc de echipă foarte bun. Trupa bănățeană reprezintă un mix interesant între jucători tineri precum Ehmann, Vasiu sau Dat și „veterani” precum Zimmermann, Vădrariu, Danci sau Ene.

În plus, la Reșița sunt planuri frumoase pentru viitor, iar lucrările la stadionul „Mircea Chivu” sunt o dovadă în acest sens. Cu siguranță, mai ales pe teren propriu, CSM Reșița va fi foarte greu de învins. Iar cu un președinte ambițios, precum Cristi Bobar, viitorul arată bine pentru „rosso-neri”.

SCM Gloria Buzău are și ea mari planuri pentru viitor și construiește cu migală. A defilat în liga a-3-a, dar a preferat să treacă la nivelul următor cu Ilie Stan pe bancă. Iar lui „Iliesta” i s-au adus câțiva jucători cu experiență de Liga 1, pentru a crea o formație redutabilă încă din acest sezon. Au venit nume ca: Val. Alexandru, Val. Munteanu (ambii Dunărea Călăraşi), Pîrcălabu (FC Voluntari), Dr. Balauru (Levadiakos), Ghinga (Petrolul) sau  R. Stoian (Sepsi). Asta pe lângă unii ca Huiban, Enescu și mai ales, Chipirliu. Însă cel mai interesant nume este cel al lui Cosmin Tucaliuc, puștiul împrumutat de Viitorul, care deja a înscris, în disputa cu FK Csizkszereda.

Gloria, în actuala ei formă de organizare, își va propune să fie o formație de top 6 în acest sezon, pentru ca apoi să atace promovarea, odată ce i se va permite. Mai ales că publicul buzoian are mare dor de meciuri de Liga 1.

În schimb, Ripensia Timișoara nu se bucură prea mult de sprijinul autorităților locale, precum cele două mai sus-numite. Dar și acolo se lucrează foarte bine, iar progresul este unul sănătos și evident. Iar ținta pe termen lung este promovarea, de ce nu?

Și asta în primul rând pentru că pe banca lui „Ripi” este un expert în promovări. Pelici a format mereu formații solide, unele capabile să se bată chiar și cu echipe cu buget și ambiții mai mari - vezi parcursul lui FC Hermannstadt în Cupa României - iar bănățeanul are gânduri mari și cu Ripensia.

Spuneam că nu sunt foarte mulți bani la club, dar Ripensia are un joc foarte bine organizat, în care nimic nu pare întâmplător. Sezonul trecut, formația bănățeană a reușit câteva meciuri mari, mai ales cel care i-a tăiat serios aripile lui U Cluj în drumul spre promovare, iar acum băieții lui Pelici vor chiar mai mult. Ca și CSM Reșița, și Ripensia prezintă un mix reușit între puști precum Dobre, Burdeț, Chera sau Monea și jucători cu multă experiență, ca Tînc, Zaluschi sau Popovici. 

Interesant e că Ripensia e redutabilă mai ales pe teren străin, dar odată întoarsă în „Ciarda Roșie”, formația renăscută în 2012 va și mai puternică. 

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 30 Iul. 2021

Seara mediocră pentru fotbalul românesc. FCSB, Craiova și Sepsi, eliminate din Conference League

 Fotbalul românesc a avut o seară de coșmar în nou-înființata competiție europeană Conference League. 

Autor: Andrei Szabo / 28 Iul. 2021

CFR Cluj merge în turul 3 preliminar al Champions League. Rezultate complete în turul 2

 După un meci tur neconvingător în Gibraltar, CFR Cluj s-a calificat în turul al treilea preliminar al Ligii Campionilor.

Autor: Andrei Szabo / 27 Iul. 2021

Transferuri în Liga 1: Vinicius a semnat cu FCSB, Brănescu, prezentat de Farul

 Echipe din Liga 1 continuă să facă achiziții chiar și după etapa a doua a campionatului.

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 30 Iul. 2021

Seara mediocră pentru fotbalul românesc. FCSB, Craiova și Sepsi, eliminate din Conference League

 Fotbalul românesc a avut o seară de coșmar în nou-înființata competiție europeană Conference League. 

Autor: Maria Sorescu / 29 Iul. 2021

San Marino, ţara cel mai puțin populată care obține o medalie olimpică

 Jocurile Olimpice de la Tokyo au adus în prim-plan numeroase premiere.

Autor: Maria Sorescu / 29 Iul. 2021

Sunisa Lee, campioană olimpică la gimnastică individual-compus

 În absența lui Simon Biles, campioana olimpică en titre, bătălia pentru aur în finala de individual compus a fost strânsă și deschisă.