Analiză / Cele trei care vor încurca socotelile granzilor din Liga2

Autor: Viorel Berbece

 

Era clar și înaintea sezonului, dar prima etapă a confirmat faptul că trei echipe vor încurca serios planurile formațiilor cu pretenții de promovare în acest sezon. Este vorba despre Ripensia, Gloria Buzău și CSM Reșița. Analiza aici.

În primul rând, pe banca acestora stau trei antrenori ambițioși, cu un trecut important în fotbalul românesc, dar și cu o mare dorință de a demonstra că merită mai multe șanse de a antrena chiar și în prima ligă. Alex Pelici, Ilie Stan și Leontin Doană au creat niște echipe bine așezate pe teren, disciplinate, dar care și joacă un fotbal de calitate deopotrivă. Și asta va pune multe probleme celor 6-7 candidate certe la promovare în acest sezon de Liga2!

CSM Reșița și SCM Gloria Buzău nu pot promova, pentru că sunt (încă) cluburi de drept public. Probabil că acest lucru se va rezolva într-un an, maxim doi. Până atunci, atât în Banat, cât și la Buzău se construiesc echipe puternice, iar asta s-a văzut încă din startul sezonului.

CSM Reșița a trecut de marea favorită la promovare, U Cluj, într-o atmosferă foarte frumoasă și cu un joc de echipă foarte bun. Trupa bănățeană reprezintă un mix interesant între jucători tineri precum Ehmann, Vasiu sau Dat și „veterani” precum Zimmermann, Vădrariu, Danci sau Ene.

În plus, la Reșița sunt planuri frumoase pentru viitor, iar lucrările la stadionul „Mircea Chivu” sunt o dovadă în acest sens. Cu siguranță, mai ales pe teren propriu, CSM Reșița va fi foarte greu de învins. Iar cu un președinte ambițios, precum Cristi Bobar, viitorul arată bine pentru „rosso-neri”.

SCM Gloria Buzău are și ea mari planuri pentru viitor și construiește cu migală. A defilat în liga a-3-a, dar a preferat să treacă la nivelul următor cu Ilie Stan pe bancă. Iar lui „Iliesta” i s-au adus câțiva jucători cu experiență de Liga 1, pentru a crea o formație redutabilă încă din acest sezon. Au venit nume ca: Val. Alexandru, Val. Munteanu (ambii Dunărea Călăraşi), Pîrcălabu (FC Voluntari), Dr. Balauru (Levadiakos), Ghinga (Petrolul) sau  R. Stoian (Sepsi). Asta pe lângă unii ca Huiban, Enescu și mai ales, Chipirliu. Însă cel mai interesant nume este cel al lui Cosmin Tucaliuc, puștiul împrumutat de Viitorul, care deja a înscris, în disputa cu FK Csizkszereda.

Gloria, în actuala ei formă de organizare, își va propune să fie o formație de top 6 în acest sezon, pentru ca apoi să atace promovarea, odată ce i se va permite. Mai ales că publicul buzoian are mare dor de meciuri de Liga 1.

În schimb, Ripensia Timișoara nu se bucură prea mult de sprijinul autorităților locale, precum cele două mai sus-numite. Dar și acolo se lucrează foarte bine, iar progresul este unul sănătos și evident. Iar ținta pe termen lung este promovarea, de ce nu?

Și asta în primul rând pentru că pe banca lui „Ripi” este un expert în promovări. Pelici a format mereu formații solide, unele capabile să se bată chiar și cu echipe cu buget și ambiții mai mari - vezi parcursul lui FC Hermannstadt în Cupa României - iar bănățeanul are gânduri mari și cu Ripensia.

Spuneam că nu sunt foarte mulți bani la club, dar Ripensia are un joc foarte bine organizat, în care nimic nu pare întâmplător. Sezonul trecut, formația bănățeană a reușit câteva meciuri mari, mai ales cel care i-a tăiat serios aripile lui U Cluj în drumul spre promovare, iar acum băieții lui Pelici vor chiar mai mult. Ca și CSM Reșița, și Ripensia prezintă un mix reușit între puști precum Dobre, Burdeț, Chera sau Monea și jucători cu multă experiență, ca Tînc, Zaluschi sau Popovici. 

Interesant e că Ripensia e redutabilă mai ales pe teren străin, dar odată întoarsă în „Ciarda Roșie”, formația renăscută în 2012 va și mai puternică. 

 

 

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 08 Dec. 2019

Liga 1: Astra, noul lider al Ligii 1, după a opta victorie consecutivă

 CFR Cluj a pierdut deplasarea de la Botoșani și a deschis o oportunitate pe care Astra Giurgiu nu a pierdut-o. 

Autor: Andrei Szabo / 05 Dec. 2019

Liga 1: Astra, tot mai puternică. Giurgiuvenii au bifat a 7-a victorie consecutivă, după 1-0 pe terenul Viitorului

 Astra Giurgiu este neoprit în Liga 1. Budescu, Alibec și compania au răpus-o și pe Viitorul, scor 1-0, chiar la Ovidiu, în ultimul meci al etapei a 19-a în Liga 1.

Autor: Maria Sorescu / 03 Dec. 2019

România va înfrunta Anglia într-un meci amical, vara viitoare

 Echipa națională de fotbal a României va avea parte de un amical de top la vară. 

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 11 Dec. 2019

Concluziile lui Thomas Ryde după Mondialul de handbal feminin din Japonia

 Naționala României nu a reușit să prindă un loc care să-i asigure calificarea Jocurile Olimpice și a terminat cu o imagine cenușie Mondialul din Japonia.

Autor: Andrei Szabo / 11 Dec. 2019

Schimbare de antrenor la Napoli. Gattuso îl înlocuiește pe Ancelotti

 Carlo Ancelotti a calificat-o pe Napoli în primăvara UEFA Champions League.

Autor: Georg Lorenz / 11 Dec. 2019

35. Bundesliga ca istorie (1997-1998): Nou-promovata câștigă titlul !

 Deznodământul probabil o senzație pentru toată istoria campionatului: Kaiserslautern (foto), noua promovată, condusă de antrenorul Otto Rehhagel (foto) câștigă titlul.