Analiză / CFR în Paradis sau ce șanse are campioana României împotriva lui Celtic

Autor: Claudiu Berbece

 

"Bine ai venit în Paradis", te întâmpină URL-ul de pe site-ul lui Celtic Glasgow, adversara campioanei CFR Cluj în turul trei preliminar al Ligii Campionilor.

Așa își alintă fanii scoțieni arena Parkhead: Paradise. Acolo, peste 60.000 de suporteri se pot strânge să susțină o echipă care a confiscat titlul în Scoția începând cu 2012. Mai mult, anul trecut a reușit "tripla triplă", caștigând campionatul, cupa și cupa ligii pentru al treilea sezon consecutiv.

Rețeta milioanelor

Dar Celtic nu e doar o echipă din Scoția. Dacă așa ar sta lucrurile, Dan Petrescu și compania ar avea șanse relativ egale. În ultimii ani, formații ca Rangers, Hearts sau Kilmarnock au capotat împotriva unor echipe din Luxemburg, Malta, respectiv Țara Galilor.

Celtic este cu mult peste nivelul și resursele țării pe care o reprezintă - lucru demonstrat și de faptul că, în ultimii 7 ani, a exportat în Anglia și Franța jucători ca Virgil Van Dijk și Moussa Dembele. A primit în schimb mai mult de 60 de milioane de euro. Nici nu mai trebuie menționat: în aceste condiții, avantaj clar pentru Celtic.

Cum joacă Celtic

Vara lui 2019 o găsește pe Celtic în formă bună. Trebuind să joace, la fel ca CFR Cluj, încă din primul tur preliminar, echipa antrenată de nord-irlandezul Neil Lennon a câștigat toate cele patru meciuri disputate până acum, înscriind 12 goluri și primind doar două. Ce-i drept, împotriva unor adversari modești - FK Sarajevo din Bosnia-Herțegovina și Kalju din Estonia.

Cu lotul în mare parte intact față de finalul sezonului trecut, Celtic se întoarce la un stil de joc preponderent britanic după revenirea lui Neil Lennon - în februarie 2019 - ca înlocuitor pentru Brendan Rodgers, care și-a lăsat proiectul triplei triple în spate pentru a semna cu Leicester.

Față de perioada Rodgers, Celtic joacă așadar mai direct și pune o atenție parcă mai mare pe fazele fixe - inclusiv loviturile libere directe. Stilul preferat al lui Lennon este un joc în viteză, pe flancuri, cu un tempo ridicat și cu intrări sănătoase. Fost jucător al lui Celtic, Lennon, poreclit și "Guardiola portocaliul" pentru părul său roșcat, nu ezită să-și susțină echipa prin orice mijloace: strigă, dă agitat din mâini, protestează în mod sistematic, cere energic sprijinul suporterilor și aruncă măscări adversarilor. Până într-un punct deci, asemănător lui Dan Petrescu.

Jucători decisivi

Atitudinea lui Lennon este replicată pe teren de căpitanul lui Cetic, Scott Brown, 34 de ani. Folosit ca închizător, adesea într-un sistem 4-2-3-1, Brown e genul de fotbalist care nu scapă neremarcat. Adversarii îl acuză pentru jocul "murdar", fanii îl suștin pentru stilul "combativ" - dar clujenii vor trebui să găsească cel mai echilibrat mod de a-l contracara. Ar implica să nu-i răspundă la provocări și să poată ține pasul cu ritmul pe care îl impune.

Dacă va juca, fundașul lateral Kieran Tierney, dorit insistent de Arsenal, va pune probleme serioase pe banda stângă. Mai ales dacă Dan Petrescu nu va reuși să contracareze combinațiile în viteză pe care le încearcă cu regularitate cu alt jucător-pericol, Olivier Ntcham, de obicei extremă.

În atac, Lennon chiar are de unde alege: pe extreme poate juca și cu Scott Sinclair, fost la Aston Villa, James Forrest sau Lewis Morgan. În spatele vârfului, tinerii Ryan Chrstie și Michael Johnston oferă tot ce caută antrenorul nord-irlandez - viteză, forță de pătrundere, pase filtrante și șuturi de la distanță. Iar în atac, Lennon are de ales între tehnicul și puternicul Odsonne Edouard și nou-revenitul Leigh Griffiths, expert al loviturilor libere.

Alte nume de urmărit: McGregor, Shved și Ajer.

Ce poate face CFR

În primul rând, trebuie să găsească un echilibru mai bun între experiență și prospețime. Contra lui Celtic, CFR va avea nevoie să alerge mai mult decât a făcut-o împotriva lui Maccabi sau Astana. Cu Păun și Costache folosiți măcăr din repriza a doua, în locul unor veterani ca Rondon sau Deac, de exemplu, CFR ar putea să țină pasul mai bine.

Apoi, trebuie să-și împingă fundașii cât mai sus, pentru cât mai mult timp posibil. Jucătorii lui Celtic nu ezită să șuteze de la distanță în lipsa pressing-ului, iar atunci când reușesc sunt extrem de eficienți. Din acest motiv, și portarul Arlauskis va trebui să fie mai atent decât s-a dovedit în ultimii doi ani, în meciuri cu Astana sau Malmo.

Ca tactici pro-active, jucătorii lui Dan Petrescu ar putea să încerce mingile directe, în spatele fundașilor laterali. Lennon îi instruiește să urce cât de des au ocazia, ceea ce înseamnă mai mult spațiu pentru clujeni. Dar, din nou, doar în cazul în care vor reuși să joace mai rapid pe flancuri.

Apoi, Dan Petrescu ar putea să-și aducă aminte că echipele britanice sunt, de regulă, nefiresc de stânjenite când joaca "afară". Asta ar însemna să pună presiune din primul minut, cu atât mai mult cu cât primul meci al dublei se va juca la Cluj. Cum? Cu o apărare avansată și cu un mijloc mai tehnic și mai mobil, eventual prin deplasarea lui Deac pe poziție de playmaker în spatele vârfului sau vârfurilor.

Un singur vârf sau două la Cluj?

Dacă foloșește un singur vârf autentic într-un sistem 4-2-3-1 sau 4-3-3, Petrescu ar putea să-l forțeze pe Țucudean, susținut pe flancuri de Omrani și Costache. Dacă se aventurează la un 4-3-1-2, atunci Țucudean și Omrani ar conduce liniile din primul minut, susținuți de Deac și de un mijloc consistent numeric, capabil să ajute cu tranziția apărare-atac.

Nici fazele fixe nu sunt de ignorat. Celtic a primit gol la Sarajevo în urma unui corner, iar CFR a arătat că preferă "mingile moarte" în acest început de sezon. Într-un astfel de scenariu, nu ar strica prezența pe teren a lui Păun (ca expeditor) și Cestor (ca destinatar) chiar din primul minut.

Și, chiar dacă nu este cel mai cavaleresc sfat, jucătorii lui Petrescu ar putea să încerce să-l ațâțe pe căpitanul Brown - niciodată foarte departe de eliminări premature.

Remember Artmedia

Mai presus de orice, frica ar trebui alungată din jocul CFR-ului. Au arătat că pot evolua la un nivel (mai) ridicat, iar Celtic nu este totuși de neatins - mail ales atunci când nu beneficiază de un respect exagerat din partea adversarilor. CFR-ul va înfrunta o echipă totuși suficient de scoțiană pentru a produce contraperformanțe ca acel stupefiant 0-5 contra Artmediei Bratislava în 2005 sau acel umilitor 0-1 contra amatorilor de la Lincoln Red Imps din Gibraltar în 2016.

Întrebarea care se impune pe final: Dan Petrescu vrea în Paradis?

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 16 Mar. 2024

Lazio, un butoi cu pulbere: Immobile, atacat de fani; clubul s-a solidarizat cu el, dar Lotito îl critică

 Demisia antrenorului Maurizio Sarri a fost doar aperitivul la Lazio. 

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 25 Mar. 2024

Special / Narcotraficanții și fotbalul. Di Maria și Messi, amenințați de flagelul care a îndoliat Columbia și care acaparează Argentina

 În lumea fotbalului sud-american, Columbia și Argentina au fost mereu considerate două puteri. 

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Mar. 2024

Povestea lui Faustino Oro, copilul de 10 ani care l-a învins pe Magnus Carlsen

 În lumea șahului, despre Faustino Oro se spune că are o minte-brici sau mai degrabă fulger.