Analiză / O ligă a doua puternică, motiv de optimism pentru viitorul fotbalului românesc

Autor: Viorel Berbece

 

Luna august aduce debutul poate celui mai tare sezon de Liga 2 din istorie, cu cel puțin șase candidate certe la promovare și multe echipe de tradiție implicate. Un semn de revenire pentru fotbalul românesc?

„U” Cluj, Petrolul, Rapid, FC Argeș, UTA, Farul. Pare o înșiruire de echipe e primă ligă în anii 2000. De fapt, sunt niște formații care caută revenirea în primul eșalon, acolo unde acum sunt nume ca FC Voluntari, Clinceni sau Sepsi, formații fără tradiție, dar cu un management mai bun. Iar lista din Liga 2 continuă cu alte nume sonore precum Pandurii, CSM Reșița, Gloria Buzău sau Poli TImișoara. Mai adăugăm acestora pe proaspăt retrogradatele Concordia și Dunărea Călărași și ambiția unor formații mai mici, precum FK Csikszereda, Ripensia sau Metaloglobus și deja avem un tabel super puternic pentru liga a doua. Un semn bun pentru viitor, spunem noi.

Bătaie mare la promovare!

În mod normal, vom avea cel puțin șase formații cu pretenții de promovare în primul eșalon. Dacă nu chiar opt. Astfel, după ce au ratat incredibil promovarea anul trecut dintr-o ligă totuși accesibilă, Universitatea Cluj și Petrolul Ploiești par principalele favorite la accederea directă în Liga 1. (Noul) Rapid vine tare din spate, cu un buget consistent, un antrenor ambițios și un lot destul de bun. FC Argeș vrea și ea să revină, cu Dică pe bancă și bani mai mulți de la buget. UTA pare în sfârșit că are liniște, iar cu Laszlo Balint pe bancă ar putea fi revelația sezonului.

Dunărea Călărași merge pe mâna profesorului Pustai pentru o revenire rapidă în primul eșalon, iar Gloria Buzău a defilat în Liga3 și vrea promovarea și în acest sezon, sub bagheta lui Ilie Stan. Dacă o mai punem în calcul și pe Farul, cu un suport local mult mai bun decât anul trecut și cu un antrenor tânăr, dar cu foame de rezultate pe bancă (Ianis Zicu), deja avem o bătălie intensă pentru primele locuri.

Un nivel mult mai bun față de alți ani!

Iar asta nu e rău deloc! Marea problemă a nou-promovatelor în Liga 1 în ultimii ani e că au intrat nepregătite în primul eșalon. Și asta în primul rând pentru că nivelul din liga secundă era unul foarte scăzut, iar diferența de valoare se vedea imediat. Cam cum s-a văzut și în meciul dintre Clinceni și CFR Cluj, unde campioana României, chiar și cu multe rezerve în primul 11, s-a impus lejer. Acum, simplul fapt că există atâtea echipe în lupta pentru primele locuri va obliga respectivele formații să investească puternic. Iar nivelul va crește și el odată cu aceste investiții.

Tinere talente precum Drăghiceanu, Sefer, Țicu, Olaru, Matiș, Blejdea, Oroian, Miculescu sau Pop, pentru a numi doar câțiva dintre jucătorii de perspectiva, au ocazia să joace în meciuri tari și să călească astfel pentru Liga 1 și naționalele de juniori / tineret. Străinii aduși nu mai par unii de duzină, cum am tot văzut în liga secundă, dar și în prima ligă, în ultimii ani. Iar o simplă enumerare a numelor de antrenori din Liga2 ne spune că nivelul va fi mult mai bun în acest an sau începând cu acesta, ceea ce nu poate decât să aducă un plus pentru fotbalul românesc.

Revin suporterii. Revine și fotbalul?

Unde mai pui că tribunele vor fi arhipline, de la București la Reșița și de la Ploiești la Arad, dar și la Cluj, Buzău sau Arad! Lipsa suporterilor sau a unor echipe cu suporteri a fost o mare problemă în fotbalul românesc în ultimii ani. Iar revenirea formațiilor de tradiție nu poate decât să aducă un (mare) plus din acest punct de vedere. Și probabil expresia „atmosferă de liga a doua” nu va mai fi folosită în sens peroiativ.

Singurul lucru care credem că lipsește în acest moment e prezența unor echipe din zona Moldovei. O premieră tristă pentru liga secundă, dar un lucru care poate se va remedia în anii ce vor veni. Altfel, echipe bune există, jucători la fel, chiar și infrastructură mai peste tot, cam toate condițiile pentru un campionat bun.

Credem astfel că Liga 1 va arăta mult mai bine într-un an, doi. Iar sistemul cu play-off și play-out va căpăta mai mult sens și atractivitate astfel. Iar un campionat intern puternic înseamnă echipe mult mai bine pregătite pentru Europa, dar și o națională mai bună. Probabil că suntem (prea) optimiști, însă renașterea ligii secunde poate fi semnalul revirimentului pentru fotbalul românesc.

Să sperăm că perioada de haos maxim a fost depășită și că mai ales echipele de tradiție nu vor mai fi nevoite să treacă prin furcile caudine ale eșaloanelor inferioare. Și că vom avea parte de mai mult profesionalism și de o viziune mai clară pe termen lung din partea respectivelor cluburi. Doar așa putem redeveni atractivi și puternici!

 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!

Autor: Nicolae Comănescu / 29 Mar. 2024

Xabi Alonso și recunoștința față de Leverkusen

 Xabi Alonso a pus capăt oricăror speculații legate de viitorul său.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!