Analiză / Viitorul, mereu bună în țară. Gata și de Europa?

Autor: Viorel Berbece

 

Jocul celor de la Viitorul Constanța încântă (și) în acest debut de sezon. Dar dacă trupei lui Hagi îi lipsește ceva pentru a deveni una consacrată, aceea e o performanță europeană notabilă. E momentul acum?

1-0 cu CFR Cluj, 5-0 cu Dinamo, apoi un 1-0 pe terenul Chindiei. Un start bun și nu ar fi de mirare dacă echipa de la malul mării se va bate până la final pentru câștigarea campionatului în acest sezon. Chiar și fără Tudor Băluță și Ianis Hagi. Dar ce va face Viitorul în Europa?

Fosta campioană joacă un fotbal modern, folosește un sistem (4-3-3) gustat de mai toți antrenorii de top din Europa, dar ceva a părut mereu că lipsește în Europa. Să fie oare maturitatea? Poate la capitolul fizic lucrurile nu stau foarte bine? Sau pur și simplu, la fel cum au trecut cinci ani de la promovarea în Liga 1 și până la primul titlu, este nevoie de timp pentru construirea unei echipe care să facă față cu brio și în competițiile europene?

Să începem cu începutul. Lipsa unui coeficient european bun a făcut ca mai mereu Viitorul să întâlnească adversari redutabili încă din primele tururi. A fost Gent în sezonul 2016-2017, iar belgienii s-au distrat efectiv cu o echipă a Viitorului încă prea crudă (5-0 acasă, 0-0 la Ovidiu) din care făceau parte jucători precum Ganea, Marin, Tănase sau Iancu.

Apoi, la prima participare în preliminariile Ligii Campionilor, Hagi a înțeles că e nevoie de un pic mai multă experiență și a mizat pe nume precum Constantin, Herea, Eric sau Țucudean, alături de talentele proprii ca Nedelcu, Cicâldău sau Coman. Iar Viitorul a fost foarte aproape de a o elimina pe APOEL Nicosia, după un 1-0 acasă și un joc solid și o ratare uriașă pe final de meci retur, urmată de capotarea din prelungiri. În play-off-ul pentru Europa League, constănțenii nu au avut nicio șansă în fața redutabilei Red Bull Salzburg, care s-a impus cu 7-1 la general.

În fine, anul trecut Viitorul a reușit în sfârșit să treacă de un tur preliminar (2-0 la general cu luxemburghezii de la Racing Union), pentru a se duela apoi cu olandezii de la Vitesse Arnhem. Începutul a fost unul nesperat de bun. Pe teren propiu, Viitorul avea 2-0 în minutul 49, prin dubla lui Drăguș, pentru a încheia meciul doar la egalitate, 2-2. A urmat returul, câștigat de gazde cu 3-1. De data aceasta, Hagi a încercat un mix între talentele produse de club și jucători străini tineri și interesanți, precum Houri, De Noojer sau Lima, dar din nou experiența europeană superioară a lui Vitesse și-a spus cuvântul.

Ce va fi anul acesta? În primul rând, Viitorul credea că va juca cu Antwerp, un adversar relativ accesibil, dar s-a trezit că va evolua împotriva lui Gent, tocmai echipa care îi administra un duș rece la debutul european. O situație nu tocmai bună, pentru că KAA Gent are o experiență europeană mult superioară celor de la Antwerp, dar și un lot mai valoros, chiar dacă acest lucru nu s-a văzut anul trecut în campionat.

Gent a dat 4,5 milioane pe fostul fundaș al Botoșaniului, camerunezul Michael Ngadeu, iar ca nume sonore vara aceasta se poate lăuda cu aducerea experimentatului fundaș suedez Mikael Lustig, ultima dată la Celtic. În schimb, nu a pierdut nicio piesă importantă, ceea ce face din trupa antrenată de danezul Jess Thorup o nucă extrem de greu de spart de către Viitorul.

De ce ar trebui, însă, să fim optimiști? Poate pentru că Viitorul a ajuns la acea maturitate în privința sistemului de joc care să o ajute să facă față în Europa. Sau pentru că automatismele acelea pe care le privim cu admirație în competițiile europene există și în jocul trupei lui Hagi. Dar și pentru că nivelul fizic pare ce trebuie acum, ca dovadă că până și simpaticul Eric pare în sfârșit la o greutate optimă.

Dar mai ales pentru că Gent are cam aceeași filozofie de joc și de viață, ca să zicem așa. Cei mai bine cotați jucători din lot, georgianul Chakvetadze și canadianul David, ambii jucători de atac (și ambii cifrați în jurul a 9 milioane de euro), au 19 ani. Sigur, vârsta medie este superioară cu aproape doi ani, dar asta pentru că Gent a preferat să mizeze pe experiență pe linia de fund și pe entuziasmul tinereții în atac. Și cum sezonul în Belgia nu a început încă, poate că e momentul în care Viitorul poate da lovitura și pe plan exteren. Măcar de-un tur speranță, însă cât de mult ar conta pentru frumosul proiect al lui Hagi eliminarea unui nume ca Gent. Ar fi, cumva, un nou reper pentru un club care a luat pe sus, dar și salvat pe de altă parte, fotbalul românesc...

Poate te interesează şi:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!

Ştiri recente:

Autor: Mihai Constantin / 24 Apr. 2024

Unirea Slobozia, promovare istorică în Superligă

 A fost o seară plină de emoții și determinare la Mioveni, unde echipa Unirea Slobozia a făcut pasul spre culmile fotbalului românesc.

Autor: Nicolae Comănescu / 23 Apr. 2024

CSM Constanța, noua forță a baschetului feminin românesc

 Baschetul feminin din România a avut de-a lungul timpului câteva echipe care au dominat pentru ani buni competiția internă.

Autor: Guy Martial Aka, Mohamed Koita / 23 Apr. 2024

Istvan Kovacs și calitățile care l-au dus la EURO 2024

 Comisia de Arbitri UEFA a dezvăluit lista oficialilor care vor conduce meciurile Campionatului European 2024.