SuperDan sau doar Bursucul? Dan Petrescu, la răscruce de drumuri

Autor: Viorel Berbece

 

Când Dan Petrescu s-a întors la Cluj, toată lumea s-a gândit că fostul mare internațional vizează o participare în Liga Campionilor. Petrescu a terminat cu bine munca predecesorilor săi și și-a mai trecut în cont un titlu. Doar că Europa pare altă mâncare de pește. Întrebarea este unde s-a pierdut entuziasmul celui supranumit la un moment dat SuperDan, antrenorul care făcea istorie cu Unirea Urziceni și făcea apoi granzii din Rusia să tremure?

Cariera de antrenor a lui Petrescu a debutat greu, dar după episoadele Sportul, Rapid și Wisla Cracovia, acesta și-a găsit liniștea pentru performanță la Urziceni. Proiectul Unirea, pe cât de spectaculos, pe atât de meteoric, are în Dan Petrescu principalul motiv pentru succes. Un titlu și o participare mai mult decât onorabilă în Liga Campionilor au făcut din Petrescu nu doar un fost nume mare din fotbal, ci și un antrenor de perspectivă.

Pasul următor făcut de Petrescu a fost tot unul reușit. Din decembrie 2009 și până în august 2012, el a transformat-o pe Kuban Krasnodar într-o echipă redutabilă, mai întâi reușind promovarea în prima ligă și apoi punând bazele unei formații care avea chiar să joace în Europa după plecarea sa. Pentru performanțele sale, Petrescu a devenit foarte popular în rândul fanilor, care l-au supranumit SuperDan.

Ce s-ar fi întâmplat oare cu cariera lui Dan Petrescu dacă acesta ar fi reușit și în mandatul său pe banca lui Dinamo Moscova? Începutul a fost unul fantastic, cu antrenorul român reușind să o scoată pe Dinamo din subsolul clasamentului. Din păcate, continuarea a lăsat de dorit, în principal pentru faptul că Petrescu a pierdut vestiarul. În tot acest timp, maniera sa de a comenta mereu deciziile arbitrilor și de a se manifesta vehement pe margine a devenit marcă înregistrată pentru cel poreclit Bursucul.

Apoi a urmat sau a început mai bine zis o perioadă haotică în cariera de antrenor a lui Dan Petrescu: câteva luni la Al Arabi (iulie - decembrie 2014), o lună la Târgu Mureș (!) (iunie - iulie 2015, dar cu un trofeu, Supercupa României), un an în China (iulie 2015 - iunie 2016), o încercarea eșuată lamentabil de a o duce din nou sus pe Kuban (iunie - octombrie 2016) și apoi alte câteva luni în țările arabe, la Al Nasr (octombrie 2016 - mai 2017).

Proiectul CFR Cluj a venit ca o surpriză, iar Dan Petrescu părea că și-a regăsit entuziasmul și dorința de a performa, după câteva angajamente mai puțin reușite sau mai bine zis reușite doar în plan financiar. Petrescu a făcut din CFR o trupă ermetică și pragmatică, iar titlul de campion a venit firesc. Întrebarea era dacă acest stil de joc va merge și în cupele europene?

Doar că, surpriză sau nu, Petrescu a luat din nou calea Asiei, semnând cu Guizhou Zhicheng, pe bani mulți, dar perspective zero. Probabil că el a avut semnale că va urma o perioadă de haos managerial la CFR Cluj, dar oare campioana României de atunci și de acum ar fi reușit mai multe în preliminariile Ligii cu Dan Petrescu pe bancă?

Ei bine, suntem pe cale să aflăm acum, un an mai târziu. CFR Cluj a pierdut la Astana, deși nu a jucăt deloc rău preț de o oră. Acum e pusă în fața unei noi eliminări premature. Iar miza, spun unii, e imensă, ratarea unor grupe de cupă europeană putând duce chiar la falimentul clubului! E poate un moment decisiv și pentru cariera europeană a antrenorului Petrescu. Dacă întoarce soarta acestei calificări și o duce mai apoi pe CFR măcar în grupele Europa League, poate că și cariera lui Petrescu va reintra pe linia adevăratei performanțe. Lăudat pentru cunoștințele sale tactice, SuperDan va trebui să umble serios la cutia cu surprize, mai ales pe partea legată de ofensivă, pentru a putea evita, de ce să nu o spunem, o nouă rușine pentru fotbalul românesc. Altfel, probail că țările arabe sau China vor deveni destinațiile predilecte ale lui Petrescu pentru următorii mulți ani.

SuperDan sau doar Bursucul? Se pare că vom afla cât de curând, poate chiar de miercuri seara! 

Poate te interesează şi:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 28 Mar. 2024

Opinie / De ce ar fi bine ca educația nutrițională să fie o disciplină studiată în școli de către copii

 In peisajul educatiei in continua schimbare, importanta predarii copiilor despre nutritie devine tot mai evidenta.

Autor: Nicolae Comănescu / 24 Mar. 2024

Analiză / De Zerbi, principiile unui antrenor cu strategie ofensivă

 În peisajul atât de dinamic al fotbalului modern, puțini antrenori au avut un impact atât de profund ca Roberto De Zerbi.

Ştiri recente:

Autor: Nicolae Comănescu / 08 Apr. 2024

Sportul de performanță doare. Mărturia lui Gabriel Jesus vine să îngroașe rândurile sportivilor de top care suferă continuu în sport

 Puțini înțeleg eforturile fizice intense și impactul asupra corpului pe care atleții le suportă în căutarea excelenței. 

Autor: Nicolae Comănescu / 07 Apr. 2024

VIDEO / Aventura lui Russ Cook, primul om care traversează Africa de la sud la nord în alergare. În ultimul an a parcurs peste 16 000 km

 Britanicul Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a scris istorie odată cu sosirea la Capul Angela din Tunisia.

Autor: Viorel Berbece / 07 Apr. 2024

Special/ Cinci nume pentru un Rapid cu adevărat nou

 Facem un joc de imaginație, cercetăm piața și venim cu variante pentru banca Rapidului! Hai să vezi ce am găsit!