SuperDan sau doar Bursucul? Dan Petrescu, la răscruce de drumuri

Autor: Viorel Berbece

 

Când Dan Petrescu s-a întors la Cluj, toată lumea s-a gândit că fostul mare internațional vizează o participare în Liga Campionilor. Petrescu a terminat cu bine munca predecesorilor săi și și-a mai trecut în cont un titlu. Doar că Europa pare altă mâncare de pește. Întrebarea este unde s-a pierdut entuziasmul celui supranumit la un moment dat SuperDan, antrenorul care făcea istorie cu Unirea Urziceni și făcea apoi granzii din Rusia să tremure?

Cariera de antrenor a lui Petrescu a debutat greu, dar după episoadele Sportul, Rapid și Wisla Cracovia, acesta și-a găsit liniștea pentru performanță la Urziceni. Proiectul Unirea, pe cât de spectaculos, pe atât de meteoric, are în Dan Petrescu principalul motiv pentru succes. Un titlu și o participare mai mult decât onorabilă în Liga Campionilor au făcut din Petrescu nu doar un fost nume mare din fotbal, ci și un antrenor de perspectivă.

Pasul următor făcut de Petrescu a fost tot unul reușit. Din decembrie 2009 și până în august 2012, el a transformat-o pe Kuban Krasnodar într-o echipă redutabilă, mai întâi reușind promovarea în prima ligă și apoi punând bazele unei formații care avea chiar să joace în Europa după plecarea sa. Pentru performanțele sale, Petrescu a devenit foarte popular în rândul fanilor, care l-au supranumit SuperDan.

Ce s-ar fi întâmplat oare cu cariera lui Dan Petrescu dacă acesta ar fi reușit și în mandatul său pe banca lui Dinamo Moscova? Începutul a fost unul fantastic, cu antrenorul român reușind să o scoată pe Dinamo din subsolul clasamentului. Din păcate, continuarea a lăsat de dorit, în principal pentru faptul că Petrescu a pierdut vestiarul. În tot acest timp, maniera sa de a comenta mereu deciziile arbitrilor și de a se manifesta vehement pe margine a devenit marcă înregistrată pentru cel poreclit Bursucul.

Apoi a urmat sau a început mai bine zis o perioadă haotică în cariera de antrenor a lui Dan Petrescu: câteva luni la Al Arabi (iulie - decembrie 2014), o lună la Târgu Mureș (!) (iunie - iulie 2015, dar cu un trofeu, Supercupa României), un an în China (iulie 2015 - iunie 2016), o încercarea eșuată lamentabil de a o duce din nou sus pe Kuban (iunie - octombrie 2016) și apoi alte câteva luni în țările arabe, la Al Nasr (octombrie 2016 - mai 2017).

Proiectul CFR Cluj a venit ca o surpriză, iar Dan Petrescu părea că și-a regăsit entuziasmul și dorința de a performa, după câteva angajamente mai puțin reușite sau mai bine zis reușite doar în plan financiar. Petrescu a făcut din CFR o trupă ermetică și pragmatică, iar titlul de campion a venit firesc. Întrebarea era dacă acest stil de joc va merge și în cupele europene?

Doar că, surpriză sau nu, Petrescu a luat din nou calea Asiei, semnând cu Guizhou Zhicheng, pe bani mulți, dar perspective zero. Probabil că el a avut semnale că va urma o perioadă de haos managerial la CFR Cluj, dar oare campioana României de atunci și de acum ar fi reușit mai multe în preliminariile Ligii cu Dan Petrescu pe bancă?

Ei bine, suntem pe cale să aflăm acum, un an mai târziu. CFR Cluj a pierdut la Astana, deși nu a jucăt deloc rău preț de o oră. Acum e pusă în fața unei noi eliminări premature. Iar miza, spun unii, e imensă, ratarea unor grupe de cupă europeană putând duce chiar la falimentul clubului! E poate un moment decisiv și pentru cariera europeană a antrenorului Petrescu. Dacă întoarce soarta acestei calificări și o duce mai apoi pe CFR măcar în grupele Europa League, poate că și cariera lui Petrescu va reintra pe linia adevăratei performanțe. Lăudat pentru cunoștințele sale tactice, SuperDan va trebui să umble serios la cutia cu surprize, mai ales pe partea legată de ofensivă, pentru a putea evita, de ce să nu o spunem, o nouă rușine pentru fotbalul românesc. Altfel, probail că țările arabe sau China vor deveni destinațiile predilecte ale lui Petrescu pentru următorii mulți ani.

SuperDan sau doar Bursucul? Se pare că vom afla cât de curând, poate chiar de miercuri seara! 

Poate te interesează şi:

Autor: Maria Sorescu / 21 Noi. 2019

Nopți albe și spectatori puțini. Noul format al Cupei Davis, contestat din toate părțile

 În momentul în care Gerard Pique și compania sa Kosmos au preluat organizarea Cupei Davis și au decis să schimbe formatul întrecerii cu vechime de peste un secol, au existat critici, inclusiv din partea lui Ion Țiriac.

Autor: Andrei Szabo / 10 Noi. 2019

FCSB, schimbată în bine după venirea lui Bogdan Argeș Vintilă

 FCSB a bifat un nou succes în campionat, 2-0 în deplasarea cu FC Botoșani.

Autor: Andrei Szabo / 29 Oct. 2019

Negoiță, pe urmele lui Copos. Vinde Dinamo pe un leu

 Negoiţă a devenit acţionar la Dinamo în urmă cu şapte ani şi majoritar în martie 2014.

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 02 Dec. 2019

Atacantul Mihai Voduț, suspendat 2 ani și amendat drastic pentru că a pariat

 Chindia Târgoviște a anunțat că va rezilia contractul cu Voduț după anunțarea sentinței.

Autor: Andrei Szabo / 02 Dec. 2019

Dinamo Tbilisi, campioana Georgiei cu un proiect spaniol

 Campionatul Georgiei a luat sfârșit, iar noua campioană este Dinamo Tbilisi.

Autor: Andrei Szabo / 02 Dec. 2019

Top 10 câștiguri din tenis în 2019. Nadal, lider, Halep, a opta

 Simona Halep a încheiat anul în top 10 al câștigurilor din competițiile de tenis din acest an.