Daniel Pancu, purtat pe brațe sau alergat pe șine? Marea provocare pentru legenda rapidistă, revenirea în prima ligă

Autor: Viorel Berbece

 Toamna trecută, Daniel Pancu a ales să preia echipa sa de suflet. Iar vara aceasta a avut primul său succes pe banca Rapidului, promovarea în liga secundă. Dacă acest obiectiv putea fi atins cu aproape orice antrenor, la cum a arătat seria echipei giuleștene, în schimb accederea în primul eșalon pare o misiune grea pentru orice tehnician, mai ales pentru unul cu foarte puțină experiență, precum Pancu.

Numirea lui Pancu pe banca tehnică a Rapidului a fost privită cu simpatie de către suporteri, dar și cu oarecare scepticism, întrucât lumea se întreba ce poate aduce în plus Pancone față de Constantin Schumacher. La final de sezon, mutarea a părut una inspirată, Rapidul defilând spre liga secundă, cu un joc mult mai spectaculos decât prestase echipa în perioada „Schumi”. Problema principală este, însă, că principalii adversari ai Rapidului s-au numit CS Afumați și Unirea Slobozia. Acum sunt cel puțin cinci adversari direcți în cursa pentru o nouă promovare, iar paltonul s-ar putea să-l strângă rău pe Pancu.

Ce atuuri ar avea fostul internațional în tentativa sa de a readuce Rapidul acolo unde îi este locul, până la urmă? În primul rând determinarea, principala sa calitate ( înafară de tehnica sa deosebită ), cea care l-a ajutat să joace vreme de mulți ani la un nivel înalt și să fie iubit de suporterii Rapidului, dar și de cei ai lui Beșiktaș, deopotrivă. Dacă Pancu va reuși să insufle acea răutate pozitivă, acea determinare a sa și jucătorilor, atunci ar putea scoate rezultate bune și pe mai departe.

Apoi, Daniel Pancu a lucrat cu mulți antrenori de valoare, printre care se remarcă, desigur, cei doi Lucești, de la care cu siguranță a „furat” meserie. Deja de la nivelul ligii secunde, tactica devine foarte importantă. Asta, dar și unitatea grupului. Cam așa a reușit promovarea și Ilie Poenaru anul trecut, cu o trupă fără nume mari, dar cu o tactică potrivită și cu un joc de echipă foarte bun.

În plus, Pancu nu va fi singur, ci va lucra cu două nume cu experiență. Unul ar fi Marian Rada, mantaua de vreme rea a Rapidului, un tehnician poate subapreciat, iar celălalt abia a venit, Yuksel Yesilova, un „secund” cu experiență, dar și un bun preparator fizic, deopotrivă.

În schimb, marea problemă a lui Pancu poate fi relația cu suporterii. Acum, el este idolatrizat. Dar așa au fost și Daniel Niculae, Vasile Maftei, Constantin Schumacher, Ioan Ovidiu Sabău și, de ce nu, Mircea Rednic. Pentru ca apoi toți cei enumerați, dar și alții, să intre în dizgrația tribunei, din varii motive. Iar funcția de antrenor principal este cu siguranță una care te expune mult furiei tribunei, cu atât mai mult la Rapid. O serie de rezultate proaste și Pancu s-ar putea trezi într-o ipostază cu care nu prea este obișnuit, aceea de a fi huiduit de suporterii Rapidului. Sigur, ca jucător, el este obișnuit să joace în medii ostile, dar ca antrenor s-ar putea să nu îi fie la fel de ușor să se acomodeze.

Rămâne ca Panco Italiano să demonstreze că știe și tactică, întrucât liga a doua se anunță un campionat de foc, cu meciuri tari aproape în fiecare etapă. Iar lipsa de experiență a antrenorului Pancu s-ar putea vedea aici. Cum s-a văzut și la Bogdan Lobonț. 

Rapidul nu va mai avea luxul de a juca meciuri importante doar odată la 4-5 etape, ca în liga a treia, ci va juca la foc continuu cu adversari aproape de același calibru. Astfel încât alegerile tactice ale lui Pancu ar putea conta foarte mult. Sigur, aici intervine și valoarea lotului pe care îl va avea la dispoziție Pancu. E clar că mai e nevoie de 3-4 jucători cu experiență, care să aducă acel plus necesar în lupta pentru promovare. Tinere talente, precum Drăghiceanu sau Sefer, există deja la club, însă parcă Rapidul, în forma sa actuală, nu are un plus evident în fața rivalelor Petrolul , U Cluj sau FC Argeș, și de ce nu, UTA, Dunărea Călărași sau Gloria Buzău.

Va reuși Pancu să devină mare și ca antrenor sau va deveni o legendă căzută în dizgrație? Poate că turul de campionat din liga secundă ne va lămuri. Suportul tribunei va exista, dar acesta poate deveni repede o armă cu două tăișuri. Lotul de jucători va conta și el enorm. Staff-ul tehnic pare unul de nivelul ligii întâi. Dar peste toate, deciziile lui Pancu vor fi cele care vor conta decisiv în lupta Rapidului de a reveni în prima ligă de la prima încercare. Dacă Ilie Poenaru a reușit, de ce nu ar izbuti și el? Dar dacă Bogdan Lobont a eșuat, nu există riscul ca Pancu să capoteze și el? From zero to hero, cum spun englezii? Sau superhero? Care va fi soarta lui Daniel Pancu?

Poate te interesează şi:

Autor: Maria Sorescu / 08 Iul. 2020

Gaz Metan Mediaș a ieșit din insolvență

 După patru ani de reorganizare, clubul Gaz Metan Mediaş a anunţat că a ieşit din insolvenţă. 

Autor: Maria Sorescu / 01 Iul. 2020

Începe reconstrucția la FCSB? Briceag a semnat cu vicecampioana, Adi Popa a plecat

 FCSB are șanse minime la titlul de campioană, astfel că se pregătește pentru sezonul viitor. 

Autor: Andrei Szabo / 01 Iul. 2020

Liga 1: Dinamo a renunțat la mijlocaul Ioan Filip

 Clubul agrease inițial cu acesta să-i prelungească acordul cu încă o lună.

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 08 Iul. 2020

Gaz Metan Mediaș a ieșit din insolvență

 După patru ani de reorganizare, clubul Gaz Metan Mediaş a anunţat că a ieşit din insolvenţă. 

Autor: Andrei Szabo / 08 Iul. 2020

Fernando Alonso va reveni la Renault

 Fernando Alonso va reveni în Formula 1 la echipa Renault, a anunțat constructorul.

Autor: Maria Sorescu / 01 Iul. 2020

Începe reconstrucția la FCSB? Briceag a semnat cu vicecampioana, Adi Popa a plecat

 FCSB are șanse minime la titlul de campioană, astfel că se pregătește pentru sezonul viitor.