Scrimera Ana-Maria Popescu semnalează problema finanțării din sportul românesc

Autor: Maria Sorescu

Deși MTS s-a lăudat de la începutul acestui an cu un buget consistent pentru 2019, sportivii deplâng situația din sistemul sportiv. Scrimera Ana Maria Popescu spune că realitatea din sport este că nu există buget şi că fiecare federaţie depinde de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR).

“Avem o problemă de sistem. Problema este de fond, cu acel buget pe care nu îl avem. Mi se pare cumva nedrept ca eu de la sport să vin să mă plâng că nu avem buget când un există buget nici pentru sănătate, nici pentru educaţie, nici pentru multe alte lucruri importante. De-aia nu te poţi antrena astăzi şi săptămâna viitoare să-ţi doreşti să fii campion mondial, nu o să se întâmple asta niciodată. Problema e de întreg sistemul. Noi încă din toamna anului trecut mergem la competiţii pe finanţare din partea COSR, dar nici ei nu deţin vreun munte de bani. Fiecare federaţie olimpică apelează la COSR. E foarte greu”, a spus sportiva.

La rândul său, COSR depinde foarte mult de finanțarea din partea MTS. Ana Maria Popescu a menţionat că în trecut în primele luni ale fiecărui an sportivii îşi susţineau activitatea cu banii din premieri. “Au fost ani la rând în care a trebuit să ne susţinem în această perioadă, ianuarie-martie, activitatea cu premierile primite pentru campionatele mondiale şi europene. Acea perioadă s-a terminat pentru noi. Banii oricum au fost returnaţi la momentul respectiv. Acum nu mai există nici această posibilitate. Dacă îţi plăteşti o competiţie nu mai există posibilitatea să-ţi fie decontată. Fiecare federaţie merge cu mâna întinsă la COSR, asta este realitatea pe care o trăim. Nu vreau să acuz pe nimeni. Din păcate ăsta este sistemul pe care trebuie să-l acceptăm. Dar noi facem ce ţine de noi. Întotdeauna am avut parte de sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, le mulţumim pentru asta, clubului Steaua, lucrurile arată din ce în ce mai bine. Problema este mai sus de noi şi de sport. Momentan COSR este sursa noastră de venit”, a afirmat ea.

“Anul trecut, la noi sezonul ţine nouă luni, bugetul ne-a ajuns pentru cinci luni. Şi aici vorbesc de seniori, să nu uităm de juniori, de cadeţi. Nu putem să ne antrenăm astăzi şi săptămâna viitoare şi să emitem pretenţii. Şi după aia să ne întrebăm ce se întâmplă cu sportul în România. Dar sportul nu este singura problemă a României. Sunt probleme la orice nivel”, a mai afirmat Ana Maria Popescu. 

Poate te interesează şi:

Autor: Maria Sorescu / 06 Mai 2019

Ana Maria Popescu (ex-Brânză), lider în ierarhia mondială de spadă

 Ana Maria Popescu traversează o formă bună. 

Autor: Maria Sorescu / 23 Mar. 2019

Medalii de bronz pentru Bianca Pascu și Tiberiu Dolniceanu, la etapele de Cupă Mondială

 Scrima românească a obținut două rezultate bune în acest week-end, prin Bianca Pascu și Tiberiu Dolniceanu.

Autor: Maria Sorescu / 11 Mar. 2019

Ana Maria Popescu a câştigat Grand Prix-ul de scrimă de la Budapesta

 Ana Maria Popescu este pe drumul cel bun spre calificarea la Jocurile Olimpice.

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 20 Mai 2019

Mutări importante la campioana SCM Râmnicu Vâlcea: 6 plecări și 6 veniri

 SCM Râmnicu Vâlcea a produs marea surpriză în competiția internă de handbal feminin, devenind campioană.

Autor: Maria Sorescu / 20 Mai 2019

Darko Zakoc va continua pe banca lui Volei Alba Blaj

 Campioana CSM Volei Alba Blaj l-a convins pe antrenorul Darko Zakoc să rămână în „Mica Romă”. 

Autor: Andrei Szabo / 20 Mai 2019

VIDEO / Kroos și-a prelungit contractul cu Real Madrid

 Real Madrid se gândește deja la viitor. Clubul i-a prelungit contractul mijlocaşului german Toni Kroos până în 2023.