Scrimera Ana-Maria Popescu semnalează problema finanțării din sportul românesc

Autor: Maria Sorescu

Deși MTS s-a lăudat de la începutul acestui an cu un buget consistent pentru 2019, sportivii deplâng situația din sistemul sportiv. Scrimera Ana Maria Popescu spune că realitatea din sport este că nu există buget şi că fiecare federaţie depinde de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR).

“Avem o problemă de sistem. Problema este de fond, cu acel buget pe care nu îl avem. Mi se pare cumva nedrept ca eu de la sport să vin să mă plâng că nu avem buget când un există buget nici pentru sănătate, nici pentru educaţie, nici pentru multe alte lucruri importante. De-aia nu te poţi antrena astăzi şi săptămâna viitoare să-ţi doreşti să fii campion mondial, nu o să se întâmple asta niciodată. Problema e de întreg sistemul. Noi încă din toamna anului trecut mergem la competiţii pe finanţare din partea COSR, dar nici ei nu deţin vreun munte de bani. Fiecare federaţie olimpică apelează la COSR. E foarte greu”, a spus sportiva.

La rândul său, COSR depinde foarte mult de finanțarea din partea MTS. Ana Maria Popescu a menţionat că în trecut în primele luni ale fiecărui an sportivii îşi susţineau activitatea cu banii din premieri. “Au fost ani la rând în care a trebuit să ne susţinem în această perioadă, ianuarie-martie, activitatea cu premierile primite pentru campionatele mondiale şi europene. Acea perioadă s-a terminat pentru noi. Banii oricum au fost returnaţi la momentul respectiv. Acum nu mai există nici această posibilitate. Dacă îţi plăteşti o competiţie nu mai există posibilitatea să-ţi fie decontată. Fiecare federaţie merge cu mâna întinsă la COSR, asta este realitatea pe care o trăim. Nu vreau să acuz pe nimeni. Din păcate ăsta este sistemul pe care trebuie să-l acceptăm. Dar noi facem ce ţine de noi. Întotdeauna am avut parte de sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, le mulţumim pentru asta, clubului Steaua, lucrurile arată din ce în ce mai bine. Problema este mai sus de noi şi de sport. Momentan COSR este sursa noastră de venit”, a afirmat ea.

“Anul trecut, la noi sezonul ţine nouă luni, bugetul ne-a ajuns pentru cinci luni. Şi aici vorbesc de seniori, să nu uităm de juniori, de cadeţi. Nu putem să ne antrenăm astăzi şi săptămâna viitoare şi să emitem pretenţii. Şi după aia să ne întrebăm ce se întâmplă cu sportul în România. Dar sportul nu este singura problemă a României. Sunt probleme la orice nivel”, a mai afirmat Ana Maria Popescu. 

Poate te interesează şi:

Autor: Maria Sorescu / 06 Mai 2019

Ana Maria Popescu (ex-Brânză), lider în ierarhia mondială de spadă

 Ana Maria Popescu traversează o formă bună. 

Autor: Maria Sorescu / 23 Mar. 2019

Medalii de bronz pentru Bianca Pascu și Tiberiu Dolniceanu, la etapele de Cupă Mondială

 Scrima românească a obținut două rezultate bune în acest week-end, prin Bianca Pascu și Tiberiu Dolniceanu.

Autor: Maria Sorescu / 11 Mar. 2019

Ana Maria Popescu a câştigat Grand Prix-ul de scrimă de la Budapesta

 Ana Maria Popescu este pe drumul cel bun spre calificarea la Jocurile Olimpice.

Ştiri recente:

Autor: Viorel Berbece / 16 Iul. 2019

SuperDan sau doar Bursucul? Dan Petrescu, la răscruce de drumuri

 Când Dan Petrescu s-a întors la Cluj, toată lumea s-a gândit că fostul mare internațional vizează o participare în Liga Campionilor. Petrescu a terminat cu bine munca predecesorilor săi și și-a mai trecut în cont un titlu. Doar că Europa pare altă mâncare de pește. Întrebarea este unde s-a pierdut entuziasmul celui supranumit la un moment dat SuperDan, antrenorul care făcea istorie cu Unirea Urziceni și făcea apoi granzii din Rusia să tremure?

13 Iul. 2019

Simona Halep, noua Regină la Wimbledon! Premieră istorică pentru România

Simona Halep a câştigat cu 6-2, 6-2, finala turneului de la Wimbledon în faţa Serenei Williams, fiind prima jucătoare din România care reuşeşte să se impună la All England Club.

13 Iul. 2019

George Puşcaş, obligat să-şi caute altă echipă! Palermo, retrogradată în Serie D

George Puşcaş, unul dintre cei mai buni jucători de la Campionatul European U-21 din Italia şi San Marino, este obligat să-şi caute altă echipă după ce Palermo a fost retrogradată în Serie D.