Scrimera Ana-Maria Popescu semnalează problema finanțării din sportul românesc

Autor: Maria Sorescu

Deși MTS s-a lăudat de la începutul acestui an cu un buget consistent pentru 2019, sportivii deplâng situația din sistemul sportiv. Scrimera Ana Maria Popescu spune că realitatea din sport este că nu există buget şi că fiecare federaţie depinde de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR).

“Avem o problemă de sistem. Problema este de fond, cu acel buget pe care nu îl avem. Mi se pare cumva nedrept ca eu de la sport să vin să mă plâng că nu avem buget când un există buget nici pentru sănătate, nici pentru educaţie, nici pentru multe alte lucruri importante. De-aia nu te poţi antrena astăzi şi săptămâna viitoare să-ţi doreşti să fii campion mondial, nu o să se întâmple asta niciodată. Problema e de întreg sistemul. Noi încă din toamna anului trecut mergem la competiţii pe finanţare din partea COSR, dar nici ei nu deţin vreun munte de bani. Fiecare federaţie olimpică apelează la COSR. E foarte greu”, a spus sportiva.

La rândul său, COSR depinde foarte mult de finanțarea din partea MTS. Ana Maria Popescu a menţionat că în trecut în primele luni ale fiecărui an sportivii îşi susţineau activitatea cu banii din premieri. “Au fost ani la rând în care a trebuit să ne susţinem în această perioadă, ianuarie-martie, activitatea cu premierile primite pentru campionatele mondiale şi europene. Acea perioadă s-a terminat pentru noi. Banii oricum au fost returnaţi la momentul respectiv. Acum nu mai există nici această posibilitate. Dacă îţi plăteşti o competiţie nu mai există posibilitatea să-ţi fie decontată. Fiecare federaţie merge cu mâna întinsă la COSR, asta este realitatea pe care o trăim. Nu vreau să acuz pe nimeni. Din păcate ăsta este sistemul pe care trebuie să-l acceptăm. Dar noi facem ce ţine de noi. Întotdeauna am avut parte de sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, le mulţumim pentru asta, clubului Steaua, lucrurile arată din ce în ce mai bine. Problema este mai sus de noi şi de sport. Momentan COSR este sursa noastră de venit”, a afirmat ea.

“Anul trecut, la noi sezonul ţine nouă luni, bugetul ne-a ajuns pentru cinci luni. Şi aici vorbesc de seniori, să nu uităm de juniori, de cadeţi. Nu putem să ne antrenăm astăzi şi săptămâna viitoare şi să emitem pretenţii. Şi după aia să ne întrebăm ce se întâmplă cu sportul în România. Dar sportul nu este singura problemă a României. Sunt probleme la orice nivel”, a mai afirmat Ana Maria Popescu. 

Poate te interesează şi:

Autor: Andrei Szabo / 13 Mai 2020

MTS: Este prea devreme să vorbim de reluarea competițiilor sportive

 Ministerul Tineretului şi Sportului a organizat o conferință de presă în cadrul căreia au fost trasate despre reluarea competiţiilor. 

Autor: Maria Sorescu / 27 Apr. 2020

Reluarea competițiilor sportive este departe, susține ministrul Sportului, Ionuț Stroe

 Deși autoritățile au lansat posibilitatea ca după 15 mai măsurile de siguranță să se relaxeze, competițiile sportive nu sunt prioritare.

Autor: Maria Sorescu / 20 Apr. 2020

Sportivii de elită ai Austriei se întorc la antrenamente

 Austria a început să relaxeze măsurile din timpul pandemiei de coronavirus. 

Ştiri recente:

Autor: Andrei Szabo / 30 Mai 2020

Bundesliga: Bayern mărșăluiește spre titlu, Hertha continuă să impresioneze

Bayern Munchen a mai făcut un pas spre al optulea titlu consecutiv de campioană în Germania. 

Autor: Maria Sorescu / 30 Mai 2020

Sud-africanul Franco Smith este noul selecționer al Italiei

 Naționala de rugby a Italiei are un nou selecționer. Este vorba de sud-africanul Franco Smith, după cum anunță președintele federației italiene.

Autor: Andrei Szabo / 30 Mai 2020

Bogdan Stancu și-a prelungit contractul cu Genclerbirligi

 Bogdan Stancu joacă din 2011 în campionatul Turciei, unde s-a remarcat în mod constant.