Analiză/ Asemănările dintre Mohamed Salah și James Harden

Autor: Flaviu Ilie

  Mohamed Salah a fost comparat cu James Harden de o publicație britanică de analiză sportivă. Ambii jucători se află la al doilea sezon consecutiv în care impresionează.

Dacă Salah este golgheter în Premier League la momentul actual și este în cursa pentru titlu cu Liverpool și pentru premiul de jucătorul anului, James Harden are și el un sezon excepțional în care este din nou unul dintre favoriții pentru titlul de MVP.

Salah are 17 goluri în Campionatul Angliei, iar pe lângă acestea a bifat și 7 assist-uri. Doar Aguero și Hazard se pot apropia de el la acest capitol. Harden are o distanță considerabilă în clasamentul celor mai buni marcatori din NBA (36.6 puncte pe meci).

 În ciuda cifrelor impresionante, ambii jucători sunt criticați prin prisma lipsei de eficiență sau a individualității excesive. Statisticile lor totuși demonstrează contrariul.

Shooting Guard-ul de la Houston Rockets este în primul rând criticat pentru procentajul scăzut al aruncărilor (44.6%), însă procentajul la capitolul true-shootingdovedește o oarecare eficiență în jocul său. Harden este pe locul 15 în clasamentul acesta cu 62.2% și pe 12 în clasamentul all time cu 60.95%.

Pentru a da peste cap și mitul egoismului, James se află și pe locul cinci în clasamentul celor mai buni pasatori cu o medie de 7.7 assist-uri pe meci și pe locul doi în ierarhia fazelor create.

Revenind la Mohamed Salah, și statisticile sale închid gura oricui. Egipteanul este primul în clasamentul goluri+pase decisive din BPL, peste Aguero și Hazard. 

Extrema lui Liverpool a trimis 80 de șuturi spre poartă în cele 26 de meciuri jucate în acest sezon, 17 dintre ele sfârșind în plasă. Din afara careului au venit doar 3 șuturi și niciun gol, însă din zona careului mic acesta a marcat de 12 ori, mai mult decât atacanți ca Aubameyang sau Aguero.

xG2 și xA3 sunt noii parametrii care au revoluționat analiza performanțelor unui jucător. Acestea preconizează câte goluri sau assist-uri va marca un jucător în funcție de calitatea șuturilor sale.

În ierarhiile acestea, Salah este pe locul doi și la capitolul golurilor și al assist-urilor (0,67 și 0,34), find depășit de Aguero (0,84), respectiv Sterling. (0,41)

1TrueShooting%=Numărul de puncte/2*(aruncări în timpul jocului+(0.44*aruncări libere))
2xG=goluri așteptate de la un jucător sau echipă pe meci
3xG=goluri așteptate de la un jucător sau echipă pe meci

 

Poate te interesează şi:

Autor: Maria Sorescu / 20 Mai 2019

Darius Olaru a semnat cu FCSB

 FCSB continuă să mizeze pe jucători tineri.

Autor: Andrei Szabo / 20 Mai 2019

Hoban și Djokovic și-au prelungit contractele cu CFR Cluj

 CFR Cluj a câștigat campionatul, dar deja se gândește la sezonul viitor. 

Autor: Andrei Szabo / 20 Mai 2019

VIDEO / Kroos și-a prelungit contractul cu Real Madrid

 Real Madrid se gândește deja la viitor. Clubul i-a prelungit contractul mijlocaşului german Toni Kroos până în 2023.

Ştiri recente:

Autor: Maria Sorescu / 21 Mai 2019

Simona Halep a plecat spre Paris. Gândurile jucătoarei înainte de Roland Garros

 Au mai rămas câteva zile până la startul Roland Garrosului. 

Autor: Andrei Szabo / 21 Mai 2019

Doliu în Formula 1. S-a stins Niki Lauda

 Una dintre cele mai cunoscute figuri ale Formulei 1 ne-a părăsit. 

Autor: Maria Sorescu / 20 Mai 2019

Darius Olaru a semnat cu FCSB

 FCSB continuă să mizeze pe jucători tineri.